Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Vinurile din judeţ vor putea fi comercializate sub indicaţia geografică “Dealurile Sătmarului”

concurs vinPrin grija Consiliului Judeţean Satu Mare s-a demarat procedura de obţinere a indicaţiei geografice „Dealurile Sătmarului” către Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. În momentul de faţă documentaţia aferentă este publicată pe pagina de web http://www.onvpv.ro/, iar după expirarea termenului prevăzut în regulamentul O.N.V.P.V. se va trimite pentru validare către Comisia Europeană.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a declarat că în aproximativ două luni indicaţia geografică „Dealurile Sătmarului” va fi publicată în Monitorul Oficial.

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu indicaţia geografică „Dealurile Sătmarului” care se întinde pe teritoriul judeţului Satu Mare se completează cu următoarele unități administrativ-teritoriale:

* Răteşti  cu localităţile:

– Beltiug (satele Beltiug, Răteşti şi Şandra)

– Ardud (satele Ardud, Ardud Vii şi Gherăuşa)

– Viile Satu Mare (satele Viile Satu Mare şi Tătărăşti)

– Socond (satele Socond şi Hodişa), Soconzel, Cuţa şi Stâna

– Supur (satele Dobra, Hurezu Mare şi Racova)

– Săcăşeni (satele Săcăşeni, Chegea)

– Acâş (satul Unimăt)

– Bogdand (satele Bogdand, Babţa, Ser şi Corund)

– Hodod (satele Hodod, Nadişu Hododului, Lelei, Giurtelecu Hododului)

– Homoroade (satele Homorodu de Sus, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Solduba, Necopoi, Chilia).

*Halmeu (satele Halmeu şi Halmeu – Vii)

– Oraşu Nou (satele Oraşu Nou – Vii, Remetea Oaşului şi Oraşu Nou) Prilog, Prilog-Vii, Racşa-Vii

– Tarna Mare (satul Tarna Mare)

– Batarci (satul Tămăşeni)

– Turulung (satul Turulung – Vii)

*Tăşnad cu localităţile

– Pir (satul Pir)

– Săuca (satul Săuca)

– Cehal (satele Cehal, Cehăluţ şi Orbău)

– Oraşul Tăşnad, cu localitatea Tăşnad

– Oraşul Tăşnad, cu localităţile Tăşnad, Blaja, Raţiu şi Sărăuad

*Carei cu localitătile

– municipiul Carei cu localitatea Carei.

– Comuna Sanislău – sat  Sanislău

– Comuna Ciumeşti

Judeţul Satu Mare se află situat pe linia nordică a arealului viţei de vie şi poate de aceea vinurile de aici, obţinute în ultimul bastion al viei, strâng în ele savori unice.

Drumul vinului sătmărean începe din nordul judeţului de la vestitele vii ale Halmeului.

Mărturiile istorice relevă faptul că viticultura reprezintă o îndeletnicire străveche a locuitorilor din această zonă.

Dealurile, presărate cu roci vulcanice în urmă cu milioane de ani, când munţii Oaşului îşi aruncau magma fierbinte prin cratere enorme, au dobândit calităţi pedoclimatice excepţionale pentru cultivarea viţei de vie.

Primele însemnări privind cultivarea viței de vie în județul Satu Mare datează din anul 1237.

Conscripția domeniului cetății Sătmar realizată în vara anului 1569 centralizează datele economice ale domeniului, din care aflăm care sunt localitățile din Sătmar unde oamenii au activitate viticolă și  implicația acestei ocupații în dezvoltarea comunității. Din listele persoanelor recenzate sau nerecenzate aflăm și nume de familie ce derivă din ocupații, pentru noi importante fiind cele derivate din activități viticole cum ar fi: Kádár, Borégetö, Korcsolás, Boros.

Istoricul David Prodan aduce informații prețioase privind localitățile viticole și importanța viticulturii în dezvoltarea Sătmarului.

Așa aflăm că, în urbariul din 1569 apare notată dijma și nona din vin numai la unele localități: ”…….. în Livada se notează că e deal de vii (promontorium) bun, de unde nu se dă nici o nonă împăratului, ci numai dijma întreagă a vinului. În Ardudul Mic de asemenea nona din vin o primea împăratul, dijma preotul. În Beltiug era deal de vii bun, din care, tot așa nona venea împăratului, dijma preotului. În Orașu Nou deal de vii bun, de unde nu dau nici o nonă. Dau însă dijmă împăratului.” 

Tot în lucrarea istoricului aflăm şi faptul că: „….. venitul crâșmaritului de la 16 august 1569 până la 15 septembrie 1570  au fost crâșmărite 523 de buți de vin cu 11998 fl.17 d.”

Scrierile despre crâșmărit și viile împărătești de la Livada, Dobra, Ardud, Beltiug, Tășnad și alte vii din Sătmar vorbesc despre obligația de crâșmărit de Crăciun, Paști și Rusalii.

Prin acest important demers, vinurile sătmărene îşi vor recăpăta identitatea adevărată, cea cu indicaţia geografică „Dealurile Sătmarului” şi nu „Dealurile Crişanei cum eronat au fost denumite până acum.

Sursa: Consiliul Judeţean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.