PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PNL Satu Mare a sărbătorit 140 de ani. ”A fi liberal înseamnă a trăi, nu a urla în gura mare la colțuri”! (FOTO)

Filiala judeţeană a noului PNL Satu Mare a sărbătorit astăzi împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea partidului. Cei doi co-preşedinţi, Romeo Nicoară şi Petre Mureşan, au precizat că astăzi se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea PNL, nu de la înfiinţarea liberalismului în România, cum au menţionat liderii PLR care au sărbătorit înaintea lor cu câteva ore.

Liberalii au depus coroane de flori la bustul lui Ion I.C. Brătianu şi la placa amplasată pe Biblioteca Judeţeană unde a fost primul sediu al PNL în Satu Mare, după care la un restaurant din oraş au organizat simpozionul “140 de ani – De la tradiţie la modernitate”.

Aici au participat în calitate de invitaţi, preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba şi liderii Forumului Democrat German, aceştia exprimându-şi speranţa că vor avea cel puţin o relaţie de respect reciproc în următorii ani.

PNL a rămas în toate epocile, peste vremuri şi evenimente, păstrându-şi obiectivele şi aspiraţiile de a moderniza România, de a o conduce spre un destin propriu şi liber. Este motivul pentru care continuă să existe şi astăzi şi se aşteaptă de la el să facă reclădirea României, totul în triumful de libertate şi prosperitate a fiecărui român. Eu sunt convins că anul viitor când vom avea 141 de ani de existenţă, îi vom sărbători cu o victorie clară atât în alegerile locale cât şi parlamentare“, a spus Romeo Nicoară.

Astăzi, după 140 de ani, PNL, prin fuziunea cu PDL, este prima şi cea mai importantă forţă politică din România, partid care în toamna anului trecut a dat preşedintele României. Aşa cum spunea dl. Klaus Iohannis, a fi liberal înseamnă a trăi, a simţi, a promova valorile liberale, nu a urla în gura mare la colţuri că tu eşti liberal, aşa cum din păcate o mai fac unii şi alţii”, a spus Petre Mureşan.

În cuvântul său, senatorul Pataki Csaba, a arătat că de-a lungul timpului UDMR şi PNL ba au fost parteneri, ba opozanţi.

Eu sper că în următorii 10 ani mai mult o să fim parteneri decât oponenţi, şi mai sper un lucru, nu prea mă ocup de alţii, mai ales dacă nu sunt prezenţi, dar sper că în această sală nu este nimeni care a fost forţat să participe“, a punctat Pataki.

În discursul său, co-preşedintele TNL Satu Mare, Adrian Cozma, a criticat administraţia locală, considerând că ce s-a întâmplat în ultimii patru ani a fost “un accident”. El a punctat că actualii conducători folosesc foarte des “principiul prezumţiei de nevinovăţie” în loc să folosească “principiul profesionalismului”.

De asemenea, doi foşti preşedinţi ai PNL Satu Mare şi-au transmis gândurile. Dacă mesajul lui Virgil Enătescu a fost citit de fiica sa, Emilia, fostul deputat Liviu Dragoş le-a spus celor prezenţi că de fapt liberalismul este în ei, ei reprezintă PNL-ul, şi chiar în perioada comunistă liberalismul a fost în oameni.

La final, conducerea PNL a oferit o cupă de şampanie.