Sub îndrumarea reprezentanților Fundației Friedrich Ebert România, tinerii s-au pregătit intens timp de două zile, pentru ca, mai apoi, să intre în rolul consilierilor locali și să înțeleagă mai ușor cum se ia decizia publică în Satu Mare.
Președintele de ședință a fost reprezentantul Fundației Friedrich Ebert România, Dan Croitoru iar alături de el a stat primarul Dorel Coica și viceprimarul Marcela Papici care au răspuns întrebărilor adresate de tinerii consilieri. Aceștia au format grupurile politice: Alb, Albastru, Mov și Roz.
Proiectele de hotărâre propuse de tinerii sătmăreni, în joaca lor, au vizat:
– Realizarea unui pod peste râul Someș, amplasat în zona ștrandului
– Asfaltarea drumurilor publice
– Restaurarea clădirilor istorice din centrul orașului
– Reabilitarea ambientală și reglementarea circulației în centrul istoric
Tinerii consilieri și-au luat rolurile de consilieri locali în serios și au dezbătut fiecare proiect în parte, cerând totodată și explicații primarului, care la rândul său, în luare de cuvânt a explicat fiecare proiect în parte.
Toate proiectele au fost votate, cu excepția unor consilieri care s-au abținut, s-au au votat împotrivă.
Ca și un scurt rezumat al discuțiilor purtate în cadrul ședinței de către consilieri, menționăm că în mare parte consilierii au fost de acord cu cel de-al treilea pod, afirmând că traficul pe podul Decebal este îngreunat, iar din această cauză se produc multe accidente. Referitor la reabilitarea străzilor, aceștia au propus ca să se verifice toate străzile din municipiu și să se reabiliteze acele străzi care sunt în regim de urgență.
Pe tot parcursul ședinței tinerii au purtat câte o banderolă albă, protestând astfel împotriva defrișării pădurilor.
Acțiunea face parte din proiectul de educație politică ”Joc de strategie – politică locală” organizat de către Fundația Friedrich Ebert România împreună cu FDG Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Satu Mare și Liceul Teoretic German Johann Ettinger.