Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Nămolul din canalizare poate fi utilizat în agricultură

Apaserv (1)Apaserv Satu Mare vine în sprijinul fermierilor cu un nou proiect intitulat  ”Utilizarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură”.

Directorul Apaserv Satu Mare, Dan Stegerean, împreună cu echipa managerială a companiei de apă și specialiști în domeniu, au lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, o campanie de informare cu privire la utilizarea nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate și care poate fi utilizat ca fertilizant în agricultură.

Despre importanța acestuia și beneficiile cu care vine în sprijinul fermierilor a vorbit expertul de  mediu în programul de implementare, Elena Săveanu.

Potrivit, acesteia la Satu Mare, Ardud, Livada, Carei sunt stații de epurare care după terminarea lor și punerea în funcțiune, se obțin cantități mari de nămoluri care ar putea fi utilizate în agricultură.

Acest nămol, susține Elena Săveanu, nu va putea fi utilizat decât de două ori pe an, primăvara și toamna, înainte de arături iar împrăștierea acestuia pe sol se va face numai după ce se vor face studiile pedologice și agrochimice ale terenului agricol și aprobate de Direcția Agricolă.

Apaserv (2)

De asemenea, nămolul nu poate fi utilizat pe terenurile folosite pentru pășunat, terenurile destinate cultivării arbuștilor fructiferi și culturii legumelor sau terenurile aflate lângă albia râurilor. În schimb, poate fi utilizat nămolul la culturile de grâu, orz, porumb și plante tehnice.

Producătorul Apaserv Satu Mare are obligația să garanteze un produs tratat, stabilizat, îngroșat și deshidratat, să anunțe Autoritatea Teritorială de Mediu pentru aprobarea permisului de împrăștiere de nămol, să asigure transportul și împrăștierea nămolului, să identifice utilizatorul de nămol și suprafețele agricole care întrunesc condițiile necesare utilizării de nămol, pe baza studiilor pedologice și agrochimice.

Apaserv (3)

Trebuie să convingem fermierul că este benefic în agricultură acest nămol și poate să încerce și să vedem ce rezultate va avea. Calitatea nămolului în Satu Mare garantează aplicarea lui în agricultură. Eu țin minte în anii 87, stăteau fermierii cu căruțele la poarta stației de epurare și aștepta să li se dea nămol pe care îl foloseau în agricultură” a declarat Dan Stegerean.

Proiectul ”Utilizarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură” este o directivă în cadru proiectului ”Extinderea și Reabilitarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Județul Satu Mare”, cofinanțat de Uniunea Europeană și are o valoare de 294.762.496 lei (fără TVA)

Un comentariu

  1. Horia Tudor Andreica Răspunde

    SA VANDA NAMOLUL SI SA SCADE PRETUL APEI .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.