Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Casă de tip familial pentru copiii nevoiași din Carei

OLYMPUS DIGITAL CAMERASurorile Piariste s-au aşezat în Carei în 2004, unde încă la început au înfiinţat o casă de tip familial pentru copii nevoiaşi, care ori nu au parte de o familie, ori din anumite motive nu sunt în siguranţă în familiile lor originale. Această casă de tip familial activează în casa congregaţiei, dar din 2009, surorile au pornit şi un centru de zi, într-o clădire anexă a Zardei renovată acum. Nevoia comunităţii din Carei faţă de serviciul Surorilor Piariste s-a afirmat încă din primii ani a activităţii lor, iar această cerinţă pe parcursul anilor a tot crescut. Casa congregaţiei de lângă parohia Sfântul Iosif de Calasanz a devenit neîncăpătoare, de aceea a fost nevoie de o clădire mai mare, adecvat cerinţelor noi. Astfel, împreună cu Episcopia Romano Catolică de Satu Mare au decis să renoveze şi folosească clădirea, cunoscută de careieni, ca şi Zarda.

Pe parcursul anului 2009, Congregaţia Surorilor Piariste a realizat un proiect European, pentru dezvoltarea casei de tip familial într-un grup de clădiri tip monument, retrocedată, având o frumuseţe aparte. Contractul de finanţare a fost semnată în 2013, iar proiectul conţine renovarea completă a două clădiri – întărire statică, renovare interioară şi exterioară, modificarea după noi funcţii, cu spaţii rezidenţiale, spaţii comune, bucătărie şi sufragerie comună, săli de lectură, partea administrativă, amenajarea terenului şi renovarea reţelei de utilităţi.

 Valoarea totală a investiţiilor este de 3.960.037,71 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 3.092.658,64 lei. Cheltuielile din afara sumei primite prin proiect, ca şi cele neeligibile au fost suportate din fondurile proprii ale asociaţiei. În urma investiţiilor s-a realizat o casă modernă şi bine echipată, şi astfel a devenit posibilă dezvoltarea activităţilor cu un număr mai mare de copii, ţinând cont de vârstă şi sex, organizarea unei familii cu copii mici şi una cu băieţi.

Autoritatea de management este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, organism intermediar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

 În casa lor veche, surorile au crescut 21 de fetiţe, iar în noua clădire, organizat în patru familii, vor trăi împreună cu 44 de copii. Astfel, în familia mixtă vor fi 8 copii mici (3-7 ani), în cele două familii de fete vor fi 24 de copii (12+12 cu vârsta de 7-18 ani, eventual cu o extindere de până terminarea studiilor superioare), iar în familia de băieţi încă 12 de copii (cu vârsta de 7-18 ani, eventual cu o extindere de până terminarea studiilor superioare).

stp1

Congregaţia Surorilor Piariste îşi trăieşte carisma în ajutorarea copiilor săraci, prin educarea lor emoţională, culturală, socială şi religioasă, prin transmiterea valorilor şi creşterea lor armonioasă în cadrul societăţii. Misiunea surorilor este aşadar sprijinirea copiilor care nu au parte de o familie, de o copilărie echilibrată, ori chiar trăiesc un pericol în cadrul familiilor lor originale. Reintegrarea copiilor într-o nouă familie – familia surorilor – schimbându-le condiţiile de viaţă a fost de la bunul început sarcina ordinului. Copii crescuţi de ele sunt orientaţi spre valori, se doreşte formarea lor ca persoane responsabile, solidare, drepţi, demni şi deschişi faţă de semenii lor. Este indicat, ca aceşti copii, devenind adulţi să se angajeze în construirea unei lumi mai bune, şi să poată fi actori în dezvoltarea societăţii.

 Binecuvântarea noii clădiri a Surorilor Piariste va avea loc în 25 August, într-un cadru festiv, de sărbătoarea Sfântului Iosif de Calasanz.

stp3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.