Orașul Negrești Oaș se confruntă cu o problemă destul de gravă. Localnicii nu mai au apă în apartamente. Primarul orașului, Aurelia Fedorca, depășită de situație, a cerut astăzi în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare să se ia măsuri.
”Începând din luna iulie am mers din rău în mai rău, am ajuns în urmă cu o săptămână să nu mai avem în proporție de 70% apă deloc în oraș, în special în cartierele de locuințe. Este o situație disperată și trebuie să facem ceva, așa nu se mai poate. Trebuie să găsim o soluție acum pe termen scurt, dar vă rog frumos să luăm o soluție pe termen lung. Negreștiul, cred că în 2 ani nu va mai avea apă ca să bea, dacă nu ne mobilizăm. În câteva zile ne vom lovi și de alte probleme”, a declarat Aurelia Fedorca.
Din cele discutate în cadrul ședinței a reieșit că motivul principal pentru care negreștenii nu mai au apă ar fi consumul exagerat de apă în comuna Certeze, având în vedere că apa care intră în rețea trece prin comuna Certeze.
Prezenţi la şedinţă, reprezentantul Apelor Române, Cornel Merce, și directorul Apaserv, Dan Stegeran, au declarat că la captarea de pe Valea Rea intră în jur de 144 litri pe secundă dar în stația din Negrești-Oaș ajung doar 55 de litri pe secundă, afirmând că undeva există o risipă uriașă de apă, înainte de a intra în stația de la Negrești-Oaș.
Ca o măsură preventivă, directorul Apaserv a cerut să se facă un control riguros și să meargă pe teren împreună cu forțele de ordine, existând suspiciuni de racordări ilegale la rețeaua de apă în Certeze.
Șeful IPJ Satu Mare, Vlad Florentin, i-a răspuns că fără plângeri sau sesizări, forțele de ordine nu au dreptul de a intra în curțile oamenilor pentru a verifica dacă sunt racordați legal sau ilegal la rețeaua de apă.
În apărarea comunei Certeze, primarul Petru Ciocan a declarat în cadrul ședinței că nu înțelege de ce ei sunt ”țapul ispășitor” în această problemă, atâta timp cât locuitorii sunt informați despre această problemă și se iau măsuri. Mai mult, acesta a afirmat că și în comuna lor este nevoie de apă dar nu crede că 70% din apă o consumă întreaga comună.
În luarea sa de cuvânt, Aurelia Fedorca a declarat că Certeze are apă pentru care nu se plăteşte, iar Negreștiul plătește apă, dar acum nu mai are.
”Problema este serioasă, am apă în captare dar nu am în stație, păi cred că acolo este cheia de rezolvare atât pe teritoriul meu, cât și pe teritoriul Certezei. Știm care sunt consumatorii mari cu subiect și predicat, probleme sunt în păstrăvării, în gazoanele mari, grădinile luxoase, piscine. Acolo sunt problemele, suntem prea responsabili, să vorbim cu subiect și predicat. Eu trimit om de la Primărie, Apaserv trimite om în control, dar s-a ajuns că se amenință cu moartea. Deci nu este o glumă, te amenință cu moartea exact acolo unde se știe că este consumul mare”, a afirmat Aurelia Fedorca.
Prin urmare s-a stabilit că vor urma a se efectua controale amănunțite pentru a se remedia problema, dar până atunci Apaserv va continua distribuirea cu cisterne a apei în Negrești.
La finalul ședinței prefectul Eugeniu Avram a făcut un apel către toți cetățenii să se limiteze la consumul de apă și să nu facă risipă de apă, afirmând că va apela și la preoți dacă va fi nevoie pentru a le transmite oamenilor să nu consume apa în mod abuziv având în vedere că Negrești Oaș este într-o situație critică.
Oseni versus oseni.disparitia lor ar fi un succes.nu le mai dati apa si mancare.poate dispar.
Iara incepe PSD-ul si prefectul cu preotii??!! Nu i-o ajuns cu inregistrarea lui Govor? Nu i-o ajuns condamnarea lui Dragnea?