Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Salariile medicilor vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie

victor ponta guvernSalariile medicilor vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie, la toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, urmând ca din 2016-2017 să mai fie efectuată o nouă majorare, tot de 25%. Primul ministru Victor Ponta a afirmat că actele normative prin care salariile sunt majorate vor fi elaborate pentru sedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. De această majorare vor beneficia 228 de mii de persoane, angajate în sistemul public de sănătate. Impactul bugetar anual al majorării este de 1,7 miliarde lei.

UPDATE: Atenţiile către medici vor fi legale
Primul ministru Victor Ponta a mai spus că atenţiile acorde medicilor de către pacienţi trebuie să îndeplinească trei condiţii pentru a nu mai implica răspunderea penală a medicului. Astfel, conform acestuia, pentru a fi legale, sponsorizările nu trebuie să fie condiţionate, să se acorde după încheierea actului medical şi să fie declarate şi fiscalizate.
“Va fi un proiect de lege pe care săptămâna viitoare îl trimitem în Parlament”, a spus Victor Ponta.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că mărirea este una substanţială, care trebuie corelată cu statutul medicului, atât profesional, cât şi în societate.
Banii pentru majorarea salariile, din economiile aduse de cardul de sănătate
“Toate aceste au putut fi realizate cu ajutorul cardului de sănătate. Important este ca aceste este să rămână obligatoriu”, a continuat ministrul Sănătăţii, adăugând că bani pentru majorarea salariilor vin din economiile făcute din cardul de sănătate şi din cele din actualizarea preţurilor medicamentelor.
“Medicii cer decenţă în salarizare”, a spus ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă anumite cadouri către medici, precum un ceas, tablou sau robot de bucătărie, trebuie declarate, Nicolae Bănicioiu a afirmat că toate acestea se vor regăsi în normele de aplicare.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a confirmat majorarea salariilor medicilor cu 25 la sută, de la 1 octombrie
“Nu cred că există o soluție magică pentru un sistem de sănătate, dar cred că există posibilitatea de îmbunătățire a legislației, cât și de salarizare. Putem și actele normative vor fi elaborate pentru șendința de Guvern, de miecurea viitoarea, sub formă de OUG (…) Putem de la 1 octombrie, anul acesta, în special în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate să aplicăm o creștere de 25 la sută la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale și 13.380 de persoane în ministerele și instituțiile care au propria rețea. Impactul bugetar al acestei creșteri, anual, este de 1 miliard 700 de milioane de lei anual. Pentru anul acesta, resursele sunt asigurate de fondurile economisite la Ministerul Sănătății și la Casa, dar pentru asta avem nevoie în luna octombrie de o rectificare bugetară în așa fel încât, din noiembrie, să se plătească salariile majorate în luna octombrie.
Este important ca obligația de a continua această măsură graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului, astfel încât din 2016 să aplicăm următoarea creștere de 25 la sută, anual, până când se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, cât și pentru restul personalului”, a spus Victor Ponta.
Cu privire la statutul medicilor, Ponta a subliniat că aceștia nu mai sunt funcționari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.
“În ceea ce privește responsabilitățile medicilor, ministrul Justiției va lucra, facem proiect de lege. Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru până să putem da cinci mii de euro fiecărui medic ca în altă țară, dar atâta vreme cât avem un proiect clar, putem avea speranța că acest sistem să aibă un viitor pentru cetățenii acestei țări”, a adăugat Ponta.

 

Câţi bani vor primi medicii după creşterea salariilor cu 25%?

Medic rezident: 1.400 + 25% ( 350)= 1.750 de lei
Medic specialist: 2.500 + 25% (625)=3.125 de lei
Medic primar: 3.200 + 25% (800)= 4.000 de lei
Sursa: realitatea.net

3 comentarii

  1. Zeus Răspunde

    Cineva ar fi trebuit să își dea seama, când a fost trecută prin Guvern OUG privitoare la mărirea salariilor demnitarilor, că începe un joc extrem de periculos, și că celelalte categorii bugetare nu vor asista pasive la această acțiune, oricât de întemeiată ar fi fost. Pentru că celelalte categorii de bugetari au și ele întemeierile lor, atunci când iau în considerare importanța socială a muncii lor sau corelația dintre veniturile lor salariale și cele ale unor omologi europeni.

  2. satmarean Răspunde

    Doar naivii n-au ghicit logica acțiunilor lui Ponta, copiate la indigo după strategia lui Tăriceanu.
    Ponta dă pomeni după pomeni, la toată lumea, știind că va pleca și va lasa mortu’€™-n casa viitorului guvern.
    Viitorul guvern nu va avea de unde să plătească măririle de salarii pe care le da cu maximă dărnicie Victor Ponta, știind că nu le va plăti el.
    Viitorul guvern va fi în situația guvernării Băsescu-Boc.
    Fie taie salarii și venituri pentru care nu există resurse sustenabile în buget, și se sinucide politic, fie lasă țara pe topogan la vale până ne trezim în situația Greciei.
    Ce-au ales Băsescu și Boc, știm. Ce va alege viitorul guvern nu știm.
    De aici pericolul mortal spre care se îndreaptă România.
    Totul a început cu creșterea pensiilor militarilor, polițiștilor, piloților și a altor categorii sociale. S-a continuat cu dublarea, necesară, pentru alocațiile copiilor.
    A urmat creșterea salariilor demnitarilor, susținută cu entuziasm și de către președintele Iohannis, ale salariaților guvernului și președinției, iar acum ale medicilor.
    Bineînțeles că odată deschisă cutia Pandorei, nimic nu mai poate opri cererile bugetarilor.
    Cer salarii mai mari și profesorii, și polițiștii, în curând alte categorii de bugetari, cereri pe care bugetul nu le poate susține.
    Soluția deja anunțată de Ponta și Teodorovici: deficite mari, îndatorarea țării, facturi achitate de urmașii noștri.
    Exact că Tăriceanu, care a lăsat 5,5% deficit bugetar, după o creștere de 8% a economiei.
    Nu cred că Ponta să fie atât de inconștient încât să nu înțeleagă ce face. Mai ales că lui Teodorovici i-a scăpat porumbelul, când a declarat că 20% dintre funcționari freacă mentă, adică nu fac mai nimic.
    Dar nu-i pasă. Nici de România, nici de români. Nu se înghesuie să ducă bani în investiții, în infrastructura atât de necesară, în educație și sănătate.
    Ponta sacrifică o țară întreagă pentru meschine interese electorale. Dacă viitorul regim nu va fi în stare să plătească toate salariile crescute de Ponta, va spune: vedeți, doar eu sunt în stare să cresc salarii, ceilalți nu pot, știu doar să tăie.
    Probabil la un segment important de alegători va prinde această poveste.
    O soluție ar fi să nu accepte nici o forță politică să vina la guvernare, să-l lase pe Ponta să-și frângă gâtul în propriile promisiuni aberante.
    Dar dacă prețul plătit va fi alunecarea României pe pantă Greciei? Putem să asistăm pasivi la această alternativă?
    Și atunci, ce este de făcut?
    Singură șansa este ca parlamentării să înțeleagă că își îngroapă viitorul politic alături de Ponta și să-l oprească din această acțiune nebunească care ne amintește de Nero din Romă antică.

  3. carcotas Răspunde

    Oricat vor fi marite salariile,spaga va ramane.Ar fi ideal sa se introduca un sistem al performantei.Multi medici ar muri de foame iar altii ar duce-o foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.