Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Ziua Porților Deschise la grădina Asociației Stea din Curtuiuș

gradina asociatia stea 2Proiectul “Start pentru incluziune socială prin muncă” implementat de către Asociația Stea din aprilie 2014 a ajuns joi, 17 septembrie 2015, la un moment de sărbătoare, de punere în valoare a rezultatelor obținute și de mulțumire adresată tuturor celor care au contribuit pentru ca acesta să devină realitate. Asociația a găzduit “Ziua Porților Deschise” la grădina din Curtuiuș acolo unde muncesc, zi de zi, 28 tineri fără adăpost din Satu Mare.      

Progresele făcute de aceștia au fost prezentate celor peste 80 de sătmăreni care au onorat invitația de a participa la această sărbătoare. Evenimentul a debutat la ora 14.00 cu un moment în care Cristina Bala, directorul Asociației Stea a punctat beneficiile aduse comunității sătmărene: „Acest proiect ne permite să creștem semnificativ accesul tinerilor fără adăpost la programe prin care învață să muncească, să-și asume responsabilități și să-și dezvolte abilitățile de viață. Până în acest moment sunt 28 de tineri care au demonstrat deja că pot și sunt dispuși să facă eforturi semnificative pentru integrarea socio-profesională. Rezultatele muncii lor sunt remarcabile, atât în ceea ce privește producția de legume obținută, cât, mai ales în ceea ce privește atitudinea față de muncă și creșterea motivației pentru schimbare. Proiectul continuă, în septembrie având loc selecția unui nou grup de 14 tineri care urmează să fie implicați în programe iar 20 dintre beneficiarii proiectului vor participa în lunile următoare la un curs de calificare în domeniul agriculturii, organizat cu sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.  În același timp, Asociaţia Stea pregătește înfiinţarea unei entități de economie socială având ca activitate de bază producerea și comercializarea de legume cu respectarea principiilor agroecologie, urmând să creeze noi locuri de muncă în comunitate şi să asigure oportunităţi reale de angajare pentru persoanele fără adăpost pregătite să lucreze. Pentru aceasta avem mare nevoie de sprijinul comunității sătmărene, a profesioniștilor cu experiență ce ne pot ghida în pregătirea și concretizarea acestor planuri de viitor”.

În încheierea cuvântului de început, aceasta a ținut să mulțumească Primăriei și Consiliului Local Satu Mare pentru alocarea terenului pe care s-a dezvoltat „Grădina STEA” și fără de care acest proiect nu ar fi putut să fie realizat, partenerilor principali din cadrul proiectului, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare pentru tot sprijinul acordat, Direcției Agricole Județene Satu Mare, voluntarilor și susținătorilor pentru implicarea în diferitele etape care au contribuit la atingerea acestor rezultate.

În cadrul evenimentului musafirii au vizitat cele două solarii pline de legume cultivate pe baza tehnicilor de agroecologie, fără a folosi substanțe chimice de sinteză, fiind ghidați de către o parte dintre tinerii beneficiari ai proiectului care au oferit cu mândrie explicații despre tot ceea ce au învățat. Iar, la final, cei prezenți au gustat din bucatele preparate la fața locului: bogracs, frigărui și ardei umpluți. În acest an, producția de legume este destinată beneficiarilor proiectului și copiilor și tinerilor care participă la activitățile de la centrul de zi al Asociației Stea, contribuind la creșterea aportului de nutrienți în alimentația lor zilnică.

Aceste activități sunt realizate în cadrul proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă” derulat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finanţare nerambursabilă şi 7.033,62 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi. Proiectul are ca scop facilitarea integrării socio-profesionale a tinerilor fără adăpost prin creşterea adaptabilităţii lor pe piaţa muncii.

 Despre Asociaţia STEA

Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.