Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

E.ON Gaz atrage atenţia: Coşurile de fum neconforme pot duce la tragedii!

cos-de-fum-casaFolosirea aragazului drept sursă de încălzire a locuinței și coşurile de evacuare înfundate sau construite necorespunzător, duc la acumularea gazelor arse în încăperi și sunt principalele cauze ale unor evenimente cu consecinţe tragice. În Satu Mare, de la începutul acestui an, s-a înregistrat o intoxicaţie cu monoxid de carbon, incident soldat cu două victime.

Potrivit reprezentantului zonal al companiei E.ON Distribuție România, Oana Demian, incidentul a avut loc în luna aprilie 2015, în municipiul Satu Mare. Cele două persoane s-au intoxicat din cauza unui coş de fum cu tiraj insuficient, care nu a mai permis evacuarea corespunzătoare a gazelor arse. Din fericire victimele au scăpat cu viață.

În acest context, E.On transmite consumatorilor informaţii pentru prevenirea unor astfel de incidente, la începutul sezonului rece.

Coşurile de fum trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate.

Am dorit să readucem în atenţia consumatorilor de gaze aceste cazuri grave petrecute la începutul anului întrucât ne aflăm în perioada în care începem să încălzim locuinţele şi când este absolut necesar să ne reamintim regulile de siguranţă, a căror respectare este vitală atunci când utilizăm aparate care funcţionează cu gaze naturale”, declară Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuţie România.

În primele zece luni ale acestui an E.ON Distribuţie România a înregistrat o creştere semnificativă a incidenţei cazurilor de intoxicaţii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care trei au decedat.

Situaţia este îngrijorătoare, iar compania depune eforturi pentru reducerea numărului acestor evenimente cu potenţial major de fatalitate, inclusiv prin continua informare a populaţiei privind regulile de siguranţă, transmit reprezentanţii E.On.

Astfel, la început de sezon rece, coşurile de fum, hornurile şi ţevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura că ventilaţia este corespunzătoare. Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulţi şi copii) a fost de 1.329. Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada menţionată.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Aceste campanii vor continua in scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă. Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie.

Sursa: E.ON Distribuție România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.