Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Sute de copii din Satu Mare trăiesc în sărăcie și nu merg la şcoală

images (13)În Satu Mare la ora actuală există sute de copii care trăiesc sub pragul sărăciei în familii în care drepturile lor sunt departe de a fi respectate. Copii care nu au ce mânca și care nu au călcat niciodată pragul unităților școlare și a grădinițelor. Această informație șocantă a fost oferită astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către directoarea Asociației Stea, Cristina Bala.

Potrivit directoarei, s-au efectuat cercetări sociale în zonele vulnerabile din Satu Mare. 600 de familii au fost chestionate și s-au constatat următoarele: 52,27% dintre copii nu merg la grădiniță, 28,65% dintre copii nu sunt înscriși la școala primară, 53,19 % dintre adolescenți nu sunt înscriși la școală. Din copiii înscriși la școală, 10% nu merg deloc iar 9% nu merg în fiecare zi. În rândul adulților, 64,8% au un nivel scăzut de școlarizare.

În Satu Mare, participanții la cercetare declară că au început să se ocupe cu cerșetoria de la vârsta de 10 ani iar persoanele care practică prostituția declară că au început la o vârstă medie de 14 ani. Violența în familie este o altă problemă, 14% dintre copii declară că sunt bătuți aproape zilnic iar 11% dintre femei au parte de aceiași violență domestică. Cât despre consumul de alcool și droguri, în 11% dintre familiile participante la cercetare s-a declarat că există consumul de alcool și droguri.

Cel mai rău caz este sărăcia extremă cu care se confruntă 13% dintre respondenți și care au declarat că au fost nevoiți să mănânce din gunoi iar 30% dintre familii au avut cel puțin o persoană care nu a mâncat înainte de culcare. Un număr mare de persoane au declarat că nu au avut bani să își cumpere medicamente iar locuințele lor stau să se dărâme pe ei.

În acest context, și pentru că este o nevoie urgentă de intervenție în aceste cazuri, Asociația Stea, în parteneriat cu autoritățile local, cu membrii Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare au lansat astăzi Campania de promovare a drepturilor copilului ”Vreau și eu să fiu COPIL”. Campania urmărește conștientizarea comunității locale cu privire la problemele existente în ceea ce privește drepturile copilului în familiile aflate în dificultate în Satu Mare.

Povestea care stă în spatele acestei campanii este  inspirată din realitate, este inspirată din situația multora dintre copiii cu care noi lucrăm și care în familiile în care trăiesc, nu au drepturile respectate. Acești copii nu au o șansă reală la un viitor mai bun, așa cum noi toți ne dorim pentru copiii din familiile noastre”, a declarat directoarea Asociației Stea, Cristina Bala.

Programul campaniei presupune o serie de evenimente care se adresează publicului sătmărean, cetățenilor, factorilor de decizie și profesionaliștilor din domeniul social și mai ales a copiilor din comunitatea sătmăreană.

Primul eveniment a avut loc astăzi, imediat după lansarea campaniei, o dezbatere organizată cu scopul de a se găsi urgent măsurile necesare pentru a interveni în acest caz. La dezbatere au participat profesioniști în domeniul social, reprezentanți ai autorităților locale, voluntari și membri ai societății civile.

Alte 8 dezbateri pe tema drepturilor copiilor vor avea loc în perioada 10-19 noiembrie 2015 în grădinițe, școli și licee iar în 20 noiembrie sătmărenii sunt invitați la spectacolul de teatru ”Suntem la fel ca voi!” care va avea loc în Sala Studio a Teatrului de Nord Satu Mare, începând cu ora 18:00.

De asemenea, pe parcursul campaniei Asociația Stea promovează prin intermediul canalelor mass-media și online spot-uri audio și video menite să conștientizeze populația sătmăreană cu privire la importanța implicării  pentru ca toții copiii să aibă o copilărie fericită.

Un comentariu

  1. OM Răspunde

    Situatia poate fi cunoscuta exact si nu ca urmare a unui studiu sociologic care ofera doar date aproximative. Ar fi obligatia autoritatilor sa cunoasca situatia din fiecare localitate a judetului.Sa cunoasca cauzele acestei ,triste situatii prezentate si sa inlature ,pe cat posibil cauzele. Comunitatile pot eradica motivele numai sa fie sensibilizate. E bine ca se atrage atentia prin astfel de prezentari. In unele tari din vest de pilda Germania, sunt centre speciale pentru cazarea si sprijinirea copiilor finantate de stat. Am vazut un asemene centru in Nyurenberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.