Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Un draft al guvernului Dacian Cioloș

guvern dacian ciolosEchipa pe care o va prezenta premierul desemnat Dacian Cioloș la începutul săptămânii viitoare trebuie să prezinte câteva calități care aparent ar putea fi incompatibile:

  •  să fie un guvern de tehnocrați
  •  să fie alcătuită astfel încât să obțină și sprijinul (măcar parțial) al PSD
  •  să aibă câțiva eroi – în adevăratul sens al cuvântului – care să reușească să facă și, mai ales, să execute un buget din moștenirea guvernului precedent:
    din relaxarea fiscală suprapusă peste politicile brutal electorale – cum ar fi măririle de salarii fără acoperire, decizii de creștere a cheltuielilor fără studiu de impact și parcurgerea, fără șocuri majore a unui an dublu electoral.

Guvernul mai trebuie să îndeplinească o condiție, alături de primele 3: să semene expertiza, discreția eficientă și ștaiful premierului desemnat Dacian Cioloș.

Dincolo de numele vehiculate pe surse în aceste zile, cursdeguvernare.ro vă prezintă, tot pe surse – dar foarte credibile – câteva din numele care ar putea alcătui viitorul guvern :

1. Ministerul Administrației și politicilor Regionale (fostul post al lui Liviu Dragnea) –Vasile Dâncu, sociolog

2. Ministerul Apărării – Mihnea Ioan Moțoc – diplomat, ambasadorul României în Marea Britanie.

3- Ministerul comunicațiilor – cel mai probabil postul ar putea fi ocupat de Tudor Mihai, cu o experianță de 20 de ani în IT , CEO al grupului de firme EnergoBit din Cluj

4- Ministerul Fondurilor Europene: șanse foarte mari de preluare a portofoliului de către Aura Răducu – manager principal la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, cu o bună experiență în programul Regio.

5- Ministerul Finanțelor: Două nume ar fi în calcul pentru acest dificil portofoliu:Daniela Gheorghe (de la departamentul pentru buget al Comisiei Europene) și,varianta cea mai probabilă, Anca Paliu Dragu (analist economic la Comisie, cu o foarte mare experiență în a gestiona relațiile României cu instituțiile internaționale).

6- Agricultură – Achim Irimescu – ministru consilier la reprezentanța Permanentă a României pe lângă comisia Europeană – fost secretar de stat în ministerul Agriculturii, între 2012-2014.

7- Ministerul de Interne: opțiunea Dudu Ionescu (consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis) ar putea fi înlocuită, în cazul unui refuz, de un om din sistemul MAI.

8- Justiție – preferințele se îndreaptă spre mediul ONG-urilor specializate – cu o opțiune, nu neapărat obligatorie, pentru Laura Ștefan, expert pe lupta anticorupție.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, rămân în suspensie propunerile pentru ministere grele, precum Educația (unde varianta Câmpeanu pare că iese din discuție), Sănătatea – unde se caută un specialist în gestiunea sistemelor, Ministerul Muncii – unde e greu de găsit un specialist nepopulist și Economie – unde viitorul titular trebuie să aibă curajul să se bată cu un sistem politizat de fostul guvern până pe ultima sută de metri.

Căutările și negocierile continuă – până luni, premierul desemnat fiind nevoit să prezinte o listă sigură, care să treacă de Parlament.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.