Premierea a avut loc astăzi în Palatul Administrativ, fiind făcută de către prefectul Eugeniu Avram și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.
În total au fost înscrise 119 probe, cea mai veche fiind o probă de pălincă de prune din anul 1977. Au fost și o serie de sortimente de pălincă, pe lângă cele tradiționale de prune, mere și pere, fiind și pălincă din vișine, soc, mure, căpșuni, piersici sau gutui.
“Avem foarte multe diplome, foarte multă pălincă gustoasă şi bună, producători cu tradiţie în această privinţă. Oricum judeţul Satu Mare are o tradiţie veche de secole în producerea pălincii şi exact cum scoţienii au whisky-ul lor, ruşii au vodka, noi avem o pălincă foarte bună care ne reprezintă”, a spus Adrian Ştef.
Prefectul a declarat că se depun în continuare eforturi pentru ca pălinca să fie recunoscută la nivelul Uniunii Europene drept un produs tradițional.
Au fost acordate o serie de premii de bronz, argint și aur, premiul cel mare fiind luat de Maria Papp. Ea a spus că pălinca învingătoare a fost făcută din borhot cumpărat din Ungaria. Ea a moştenit de la tatăl său un cazanul de fiert pălincă ce funcţionează din 1982. Maria Papp a afirmat că întotdeauna face “o gustare” a pălincii înainte să o dea la alţii. Ea urmăreşte ca pălinca “să nu fie acră, să strălucească” şi că nu aibă mai mult de 50,5 grade.