Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Emilian Onciu reînvie folkul la Satu Mare. Festival In Memoriam, de excepţie (FOTO)

festival folk emilian onciu satu mare (96)Peste 200 de sătmăreni, iubitori de muzică folk, au participat miercuri seara la Festivalul “In Memoriam Emilian Onciu” şi au retrăit momente din perioada de glorie a Cenaclului Flacăra împreună cu fiul marelui poet Adrian Păunescu, Andrei, şi alţi invitaţi de marcă.

Festivalul de muzică folk “In memoriam Emilian Onciu” a avut loc la Restaurantul Miorița organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul organizatorii dar şi oficialităţile locale, care fie au crescut cu muzică folk sau l-au cunoscut personal pe Emilian Onciu. Prefetul Eugeniu Avram a spus că Emilian Onciu este astăzi un reper uşor de urmat, dar greu de atins şi întreaga comunitate sătmăreană a avut de pierdut odată cu plecarea folkistului de pe această lume.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a subliniat că Emilian Onciu este un mare nume pentru folkul sătmărean dar şi pentru cel din România, el spunând că se gândeşte de mai multă vreme ca împreună cu instituţiile responsabile să organizeze un asemenea eveniment pentru păstrarea vie a memoriei folkistului.

“Emilian Onciu şi-a făcut treaba, să vedem dacă suntem şi noi la nivelul muzicii pe care ne-a lăsat-o moştenire”, a spus Ştef, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi să se implice în crearea unui festival naţional de muzică folk la Satu Mare.

Un moment emoţionant a fost cel în care mama lui Emilian a vorbit despre el, despre cât de pasionat era de muzică, despre primul cântec compus, despre cum şi-a început cariera alături de Tavi Bud. Ei şi-au făcut prima dată o formaţie mică, numită Pagina 5, denumire ce a stârnit curiozitatea şi în acele vremuri. Emilian muncea la un ziar care avea patru pagini şi spunea că formaţia lor este cea de-a cincea pagină. Emoţionată, mama regretatului artist, a spus că joi 10 decembrie, el ar fi împlinit 58 de ani, şi i-a rugat pe toţi cei prezenţi să-şi facă măcar o clipă de răgaz şi să-i transmită un gând bun.

Unul dintre cei care l-a cunoscut destul de bine pe Emilian Onciu şi care a fost principalul organizator al evenimentului a fost Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, cei doi fiind colegi de facultate dar şi de breaslă. Felician Pop a spus că folkul din România s-a născut la Satu Mare în 1967 când Mircea Florian a cântat pentru prima dată acest gen de muzică în limba română. El a făcut o scurtă trecere în revistă a momentelor importante din cariera lui Emilian Onciu şi despre ce a însemnat pentru muzica folk din România, după care pe scenă au urcat artiştii.

Rând pe rând au cântat Raluca Dumitru, George Negrea, Octavian Bud, Vasile Mardare, Maria şi Andrei Păunescu. Octavian Bud, Vasile Mardare şi Andrei Păunescu au împărtăşit publicului din experienţele trăite alături de Emilian Onciu, toţi subliniind că el avea o voce unică şi inconfundabilă. Sătmărenii prezenţi au cântat alături de aceste mari nume ale folkului românesc melodiile din perioada de glorie a folkului, la unele dintre ele Emilian Onciu fiind vocea principală, retrăind vremurile ce nu se vor mai întoarce.

Astăzi, Emilian Onciu ar fi împlinit 58 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.