Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Bodor Csaba, muzicianul vizionar care a ajuns la Radio Guerilla

bodor csabaMuzicianul sătmărean Bodor Csaba, chitaristul trupelor sătmărene Dots şi Transkloud, este în urcare rapidă, de la scena underground locală la festivalul naţional ”Rock pe 2 Roţi”, dar și la muzică instrumentală de teatru și Radio Guerilla.

Orice tânăr muzician (de altfel Csaba e un poliartist, e şi grafician şi sculptor) visează la scene mari cu sute şi sute de fani. Din orăşelul nostru, drumul spre acest deziderat nu e foarte uşor de îndeplinit dar nici imposibil.

Prima lui formaţie s-a numit Gyoker – Rădăcină în traducere, o formaţie de liceu. Coeziunea grupului nu a fost foarte mare, dar după câteva evenimente, concerte locale în Satu Mare, s-a desfiinţat, mai ales pentru că unii dintre membrii formației au plecat la studii în afara oraşului.

În anul 2012 a luat fiinţă trupa Dots, de data asta componenţa de vârstă fiind alta decât în prima formaţie, cu doi colegi mai experimentaţi şi doi mai tineri, Francisc Balogh (baterie), Otto Czano Szilagyi (voce şi drâmbă), Attila Racz (bass) şi Csaba. Acum, împreună şi-au dat seama că lucrurile trebuie făcute diferit, cu un ţel şi viziune pentru performanță.

„Dintotdeauna mi-am dorit să fac lucruri ce rămân în timp, prin intermediul artei. Ţin mult la ideea de a mă exprima pe mine şi nu să-i redau pe alţii. Stilul personal apare prin dorinţă, căutare, răbdare, cunoaştere a muzicii”, a afirmat Bodor Csaba.

Primele piese s-au născut relativ uşor şi le-a definitivat împreună cu colegii de la Dots. Zilele oraşului, zilele judeţului şi alte evenimente din oraş au însemnat primele apariţii live ale trupei. Între timp, în oraşul nostru, s-a dus ştirea şi printre colegii lor de breaslă, că există o formaţie nouă cu piese proprii, cu un stil original.

Cei care s-au ataşat rapid de muzica formaţiei, un rock alternativ pe alocuri presărat cu elemente de hard, trebuiau răsplătiţi și ţinuţi pe aproape. Băieţii au dorit să le ofere tuturor, colegi sau fani, aşa cum face orice trupă mare, posibilitatea audierii muzicii lor şi în afara concertelor. Nu a durat foarte mult şi au găsit  şi studioul unde să facă înregistrări.

Primul album „Almost Free” a stârnit interesul fanilor dar evident pentru că întotdeauna este loc și de mai bine, la scurt timp au compus şi înregistrat cel de-al doilea album „Radio Stereo”, avându-l în componenţă pe Kato Zoltan „Pufi” la chitară ritmică, în locul lui Otto Czano Szilayi.

bodor csaba2Bodor Csaba şi formaţia lui au realizat că doresc să ofere mai mult fanilor, nu doar niște piese spre audiție.

Din moment ce la nivel de Satu Mare conceptul de management muzical, business muzical e aproape inexistent, încerc împreună cu colegii mei să studiem, să analizăm acest domeniu şi să ne ajutăm singuri. Ne preocupă prezenţa scenică, look-ul să fie cât mai adecvat muzicii noastre. Ne-am creat o pagină de facebook, logo, expunerea mediatică fiind o prioritate pentru noi. Doresc să impunem un brand pe piața muzicală. Adevărul e că nu toate formaţiile sunt preocupate de aşa ceva, probabil nu îşi dau seama de importanţa acestor aspecte în zilele noastre”, a relatat muzicianul Bodor Csaba.

Investiţia în calitate, nu doar muzicală ci şi în elementele de show, de imagine, logo, facebook, mediatizare, videoclip, i-au adus atât lui cât şi formaţiei răsplata, aici, în Satu Mare nefiind nevoiți să se mute în capitală, cum se întâmplă de cele mai multe ori cu trupele care răzbat dincolo de graniţele locului de provenienţă.

Piesa „Bad Flash” de pe primul album al trupei Dots,  s-a scris în revista de specialitate Metal Hammer. O altă piesă a trupei „Teenage kiss” s-a difuzat la Radio Trib din Bucureşti unde a fost inclusă într-un top anual, ajungând în primele 10 preferinţe ale ascultătorilor.  

Dintre scenele importante unde Csaba şi formaţia lui au concertat putem aminti de  Festivalul Studenţilor din Bazinul Carpatic de la Băile Tuşnad, Festivalul Rock pe 2 Roţi de la Lugoj şi de la Cehu Silvaniei, eveniment la care au ajuns pe locul secund cu piesa ”Negative”, în urma unui concurs național, la care participanții au putut vota piesa favorită, sau concursul de talente GBOB de la Cluj.

Punctul maxim al reuşitei din punctul de vedere a lui Bodor Csaba, a avut loc în 2014 când a compus muzica instrumentală, o combinaţie între rock alternativ şi muzică baroc, a piesei Mirandolina de la secţia maghiară a Teatrului de Nord din Satu Mare, în regia lui Csiki Zsolt.

Anul 2014 i-a adus colaborarea cu formaţia Transkloud, o nouă trupă care bate puternic la porţile afirmării. Membrii acestei trupe sunt Francisc Balogh la percuţie şi Otto Czano Szilagyi la voce şi drâmbă. În același an, 2014 trupa a câştigat premiul special al juriului la Festivalul Muzicii de Stradă din Satu Mare, pentru originalitatea instrumentelor şi în 2015 şi-a lansat primul album „Trans in Veins”, cu un still aparte, un rock shamanic experimental.

Ultima iniţiativă a lui Csaba, se înscrie în aceeaşi concepţie de forţă, viziune şi inovaţie, de rupere a barierelor şi combinare a elementelor astfel descoperite, într-un mod inedit. De data aceasta e vorba de un proiect solo „The Ackerman Project”,  un fel de rock ambiental mix, pe care îl va lansa în prima fază în mediul online, proiect prin care transpune feeling-ul muzicii electronice ambientale în tonalităţi mai rock.

Atitudinea e importantă, e nevoie de iniţiativă, să te faci ascultat. Tot ceea ce am realizat şi până unde am ajuns cu formaţiile se datorează implicări. Într-o zi cursul lucrurilor va fi exact invers, oportunităţile vor veni ele spre noi”, a afirmat sătmăreanul Bodor Csaba.

Un comentariu

  1. NWHC Răspunde

    Bravo Csaba!

    fain tricou 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.