Tradiționalul concurs de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare a ajuns la cea de-a șasea ediție, s-a desfășurat astăzi în comuna Lazuri.
Încă de la orele dimineții cele 36 de echipe au început cu sacrificarea animalelor pentru ca mai apoi să treacă rapid la prepararea bucatelor tradiționale din carne de porc. Și pentru ca munca să meargă cât mai bine, pălinca din diverse soiuri de fructe și platourile cu mâncare au fost din belșug, nu doar pentru cei care trudeau la tranșare ci și pentru vizitatorii concursului. Pentru că este un concurs care se respectă, tranșarea animalelor a fost atent supravegheată de un juriu de specialitate, remarcându-se de această dată un măcelar din Tiream care a reușit să tranșeze animalul în doar 7 minute.
Acest concurs de tăiat porci este un eveniment în care fiecare organizație locală a UDMR Satu Mare se implică cu zeci de oameni, fiind o acțiune în care toată lumea socializează, președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, afirmând chiar că ”este un teambuilding autentic UDMR, deschis pentru toată lumea”.
“Nu este un concurs în sensul clasic al cuvântului. Este practic prezentarea obiceiurilor tradiţionale legate de pomana porcului şi e un teambuilding autentic deschis pentru toată lumea“, a spus preşedintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba.
Organizația municipală a UDMR Satu Mare s-a pregătit și în acest an pentru concurs cu pălincă tradițională din cireşe, gutui și prune, platouri tradiționale, iar echipa de bucătari pregăteau pentru jurizare toros, cârnați și caltaboși.
“Suntem pregătiţi cu trei feluri de pălincă: gutui, cireşe şi prună bineînţeles. Am pregătit un fel de mic dejun ţărănesc cu tobă, caltaboş, brânzeturi, slănină de guşă. Colegii pregătesc cârnaţii şi toroşul. Anul trecut am câştigat medalia de aur la categoria vin fiert“, a spus deputatul Kereskenyi Gabor.
Cârnați, caltaboși, sângerete, toroș, gulyas, bab-gulyas, grătare, tocănițe, jumări, purcei la proțap dar și pogăcele cu jumări, haioșe sau gogoși, toate au fost oferite spre degustare de echipele din concurs.
Competiția dintre măcelari și bucătari este un bun motiv de a prezenta tradițiile zonei în prepararea porcului, în concurs fiind înscrise și echipe din Ungaria dar și din alte județe ale României. În final, juriul concursului a avut cea mai grea sarcină pentru a desemna cel mai bun preparat culinar din carne de porc, cel mai bun cârnat, caltaboș, sângerete și alte preparate culinare tradiționale specifice fiecărei localitate în parte. Punctarea s-a făcut în funcție de gust, aspect, mod de preparare, iar diferența sau departajarea preparatelor va fi în funcție de mirodeniile și condimentele folosite.
Ediția din acest an organizată în comuna Lazuri și aproape de municipiul Satu Mare a adus sute de sătmăreni la un eveniment de voie bună.
A participat si Bianca Rus?
Pe fotografii scrie “concurs tăiat porci UDMR SATU mare” .Cine a căzut victima?Senatori,deputați,fost primar ceva ?sau doar godacii?
Hunor nincsi. ioi ioi…..
Felicitari udmr va vreau si la conducerea orasului sa scapam de doctor coica chelul mincinosul oltean
Se tine si duminica?putem manca si duminica din preparate?
parca i COICA in poza
Bravo UDMR acolo este locul vostru la cocina cu porci!