PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consilierii UDMR Satu Mare propun impozite mai mici

Preşedintele UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor, alături de consilierul local, Masculic Csaba, au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, două propuneri ce urmează să fie supuse discuţiei Consiliului Local, una cu privire la neimpozitarea clădirilor monumente istorice şi cealaltă cu privire la reducerea impozitului plătit de persoanele fizice pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea persoane juridice.

Kereskenyi a declarat că s-a iniţiat şi la nivel naţional o hotărâre de guvern care să prevadă scutirea de la plata impozitelor a clădirilor monument istoric, motivând că în municipiul Satu Mare există foarte multe astfel de clădiri a căror proprietari “nu sunt oameni cu bani gata” şi a căror întreţinere este mult mai costisitoare.

La rândul său, Masculic Csaba a explicat că în cursul anului trecut, la stabilirea impozitelor pe acest an, s-a luat o hotărâre nu tocmai bună, şi anume aplicarea unei cote de 1,3% pentru imobilele aparţinând persoanelor fizice în care se desfăşoară activităţi economice. Masculic a explicat că la momentul respectiv nu se cunoşteau normele de aplicare, iar după ce a fost căutat de persoane care trebuie să plătească impozite mult mai mari a solicitat date de la Oficiul pentru Registrul Comerţului şi Administraţia Judeţeană de Administrare Fiscală, ajungând la concluzia că această cotă trebuie diminuată. Noua cotă propusă de UDMR este de 0,95%, care nu ar afecta cu nimic bugetul municipal.

Consilierul UDMR a dat şi câteva exemple, cum ar fi al unui apartament de două camere în care profesează de exemplu un avocat şi care anul trecut plătea un impozit de 240 de lei iar acum trebuie să plătească între 3.300 şi 4.800 de lei.

Foarte mult au crescut şi impozitele pentru apartamentele în care îşi au sediile SRL-urile sau PFA-urile, dar pe spaţii limitate, de la 150 de lei la 570.

Cei doi au explicat că inclusiv Ministerul Finanţelor a anunţat că va efectua modificări cu privire la impozitare şi au spus că se vor alinia direcţiei la nivel naţional.