Ultima actualizare: ieri, 21:22
Locale

Consilierii UDMR Satu Mare propun impozite mai mici

conferinta UDMRPreşedintele UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor, alături de consilierul local, Masculic Csaba, au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, două propuneri ce urmează să fie supuse discuţiei Consiliului Local, una cu privire la neimpozitarea clădirilor monumente istorice şi cealaltă cu privire la reducerea impozitului plătit de persoanele fizice pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea persoane juridice.

Kereskenyi a declarat că s-a iniţiat şi la nivel naţional o hotărâre de guvern care să prevadă scutirea de la plata impozitelor a clădirilor monument istoric, motivând că în municipiul Satu Mare există foarte multe astfel de clădiri a căror proprietari “nu sunt oameni cu bani gata” şi a căror întreţinere este mult mai costisitoare.

La rândul său, Masculic Csaba a explicat că în cursul anului trecut, la stabilirea impozitelor pe acest an, s-a luat o hotărâre nu tocmai bună, şi anume aplicarea unei cote de 1,3% pentru imobilele aparţinând persoanelor fizice în care se desfăşoară activităţi economice. Masculic a explicat că la momentul respectiv nu se cunoşteau normele de aplicare, iar după ce a fost căutat de persoane care trebuie să plătească impozite mult mai mari a solicitat date de la Oficiul pentru Registrul Comerţului şi Administraţia Judeţeană de Administrare Fiscală, ajungând la concluzia că această cotă trebuie diminuată. Noua cotă propusă de UDMR este de 0,95%, care nu ar afecta cu nimic bugetul municipal.

Consilierul UDMR a dat şi câteva exemple, cum ar fi al unui apartament de două camere în care profesează de exemplu un avocat şi care anul trecut plătea un impozit de 240 de lei iar acum trebuie să plătească între 3.300 şi 4.800 de lei.

Foarte mult au crescut şi impozitele pentru apartamentele în care îşi au sediile SRL-urile sau PFA-urile, dar pe spaţii limitate, de la 150 de lei la 570.

Cei doi au explicat că inclusiv Ministerul Finanţelor a anunţat că va efectua modificări cu privire la impozitare şi au spus că se vor alinia direcţiei la nivel naţional.

25 comentarii

 1. Zdrente Răspunde

  Ce nenorociti, se apropie campania electorala si vin cu asemenea chestiuni ieftine in conditiile in care ei au votat majorarea impozitelor

 2. Andrei Răspunde

  Noi satmarenii propunem sa ne lasati sa plecati sa dispareti pentru bunul mers al treburilor in acest oras.

 3. Yuliu Răspunde

  Vrajeli de doi lei.Doar acuma in an electoral trebuie reduse impozitele.

 4. Chelu Răspunde

  Din pacate acest deputat este unul din exponentii generatiei de politicieni rinere un mincinos si demagog fara rusine.

 5. Ana Răspunde

  Jigodii sa va fie rusine…..

 6. Pop Sorin vecinul Răspunde

  Eu sunt Pop Sorin vecinul Domnului Primar Coica. Vreau sa-i multumesc in public Domnului Primar ca m-a facut Sef Serviciu, pe sotia mea a angajat la Transurban ca Director Economic, si fiul meu face toate proiectele si machetele cu parcari si stadioane pentru 10.000 de euro/bucata! Va multumesc Domnule Primar, mersi mult Vecine!!!

  Familia noastra va sustine!

 7. dr cotas Răspunde

  Tic-tac-tic-tac-tic-tac-tic-tac. Du-te acasa oltean ordinar!

 8. larisa pop Răspunde

  Lasati ne cu vrajala! Ne am saturat de voi! Acum vreti sa propuneti impozite mai mici ca vin alegerile?

 9. catalin Răspunde

  Astia sunt culmea! Ei voteaza majorarea impozitelor si acum propun micsorarea lor! Nu ne mai prostiti ,domnilor, sa fiti siguri de asta!

 10. kalay Răspunde

  Nu i mai votez in veci! De ce nu au facut asta cand nu au avut niciun interes? Persoane prefacute!

 11. cetatean Răspunde

  Iar vor cei de la UDMR sa prostească sătmărenii. EXISTA din 2001 Legea monumentelor istorice care spune clar că pentru monumente nu se plătește impozit !!!!!!!!!!!!

  Art. 41.
  (1) Proprietarii imobilelor monumente istorice, definite potrivit art. 3 lit. a) din prezenta lege, sunt scutiţi în totalitate de plata impozitului pe clădiri, cu excepţia spaţiilor în care se desfăşoară activităţi economice sau comerciale.

  (2) Pentru suprafaţa ocupată la sol de imobilele prevăzute la alin. (1) nu se plăteşte impozitul pe teren.

  • tudor Răspunde

   Intotdeauna gasesc un motiv cu care sa iasa ei in fata! Nerusinatii!Au impresia ca i mai crede cineva?

  • cineva Răspunde

   Art. 41
   (1)Proprietarii imobilelor monumente istorice, definite potrivit art. 3 lit. a) din prezenta lege, sunt scutiţi în totalitate de plata impozitului pe clădiri, cu excepţia spaţiilor în care se desfăşoară activităţi economice sau comerciale.
   (la data 01-ian-2016 Art. 41, alin. (1) din titlul IV, capitolul I abrogat de Art. 502, alin. (1), punctul 15. din titlul XI din Codul Fiscal din 2015 )
   (2)Pentru suprafaţa ocupată la sol de imobilele prevăzute la alin. (1) nu se plăteşte impozitul pe teren.
   (la data 01-ian-2016 Art. 41, alin. (2) din titlul IV, capitolul I abrogat de Art. 502, alin. (1), punctul 15. din titlul XI din Codul Fiscal din 2015 )
   (3)Potrivit legii, consiliile locale pot reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţie publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare.

  • Eva Răspunde

   Articolul 41 este abrogat in legea 227/2016, deci se plateste impozit

 12. maskulik Răspunde

  Felicitari domnilor udmr-isti pentru aceasa intiativa nesimtita in conditiile in care persona, d- nul Gabor Kereskeni a fost cel care a propus marirea impozitelor in calitate de viceprimar .

 13. nasturel Răspunde

  Nu mai este nimic de demonstrat d.nule Gabor , ati demonstrat tot cand ati fost la putere .La revedere !!!

 14. peter Răspunde

  poate vreţi să anulaţi noul cod fiscal, şi reveniţi la cel de anul trecut. din actualul cod fiscal puteţi păstra numai TVA de 20%.

 15. Baba Novac Răspunde

  Se strange lantul Coica! Inapoi la Vanju Mare!

 16. figaro Răspunde

  Nu stiu ce sa fac… sa rad sau sa plang. Pai astia fac experimente pe vietile noastre, pe finantele noastre, dar se erijeaza in mari experti… mai ales la ce teorii tin in sedintele de Consiliu local! Cu ce a pcatuit orasul asta de-a lungul timpului incat sa aiba o asa clasa politica?

 17. x-ulescu Răspunde

  Oare cine sunt in majoritate proprietari de cladiri istorice in Satu Mare ?? Se poate vedea o lista cu ei ?
  Cladirea retrocedata de la ,,Spitalu Vechi ” a cui este ?

 18. eu Răspunde

  sovinu K si papagalu de mascul

 19. larisa pop Răspunde

  Adoi Coica , pleaca in oltenia mincinos ce esti , nu te mai votez

 20. Ildiko Balog Răspunde

  Este foarte buna idea diminuarii impozitelor pe 2016 la persoanele fizice care au si activitate comerciala in imobil .Singura problema este referinta de calcul.
  Noua lege este pana la 1,3% maxim iar minim 0,1%
  Consiliul local putea sa aplice la cota cea mai mica nu la cea mai mare.
  Deci cum este in prezent o sa fie jalnic
  Legea spune ca trebuie evaluat cu un evaluator autorizat ANEVAR ….pentru x…….. bani
  Dupa acela se aplica marja de 1,3 % sau poate si mai mult
  Daca nu sa facut evaluarea atunci 2%

  Nu stiu aceste persoane fizice cum isi castiga existenta si daca nu ar avea unde cheltui acesti bani ,dar intreb eu daca o paine in 2015 a costat 2 lei
  in 2016 dupa ce ai platit evaluare o sa coste 26 lei
  iar daca nu ai platit evaluarea din oficiu costa 40 de lei
  Nu este oare o aberatie?
  Sunt foarte curios care comerciant i-si permite sa majoreze adaosurile in acest hal ?

 21. Ildiko Balog Răspunde

  Sau daca are cineva un imobil care nici nu functioneaza dar in extrasul cf scrie astfel .
  Casa de locuit + doua spatii comerciale (in aesi casa) respectiv in curte depozit sau hala de productie.+teren gradina ne lucrat 50 arii
  Acest imobil sa zicem nici nu se foloseste la nimic ca proprietarul lucra in strainatate.Atunci acesai metoda de calcul se aplica?
  Bravo Bucuresti
  bravo demnitari

  Astept propunerile ori carui politician care ia parte la astfel de decizii
  10 000-20 000 30 000 ron impozit pe cladiri ?Din ce?

  O persoana fizica care a mostenit o casa si a dat in chirie din ea o parte deja trebuie sa cunoasca dreptul contabilitatea si inca …n facultati ca sa nu fie jupuit de stat.
  Numai asa puteti face ceva pentru acest oras …Tara …oameni??????

  Din aceste icasari vreti sa faceti cintura sau doua poduri?in satu Mare?

 22. Ildiko Balog Răspunde

  I-mi place ca propuneti acest lucru dar propuneti-o la 0 ,1-0,2%.SI Du-zeu sa va ajute sa si puteti realiza in favoarea cetatenilor ,ca mult asteptata buna stare sa se instaleze si la noi la Satu Mare
  Incercati ca si in acest filmulet
  https://www.youtube.com/watch?v=MEMRAZNTGio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Kereskenyi îl somează pe primar: Să termine cu măgăriile!

Candidatul UDMR la Primăria municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, l-a somat azi, în cadrul unei conferințe de presă, pe primarul...

Închide