Muzeul Judeţean Satu Mare, instituţie care nu a fost acreditată niciodată, ar putea deveni muzeu naţional. Anunţul a fost făcut public astăzi de către managerul instituţiei, Felician Pop, în cadrul conferinţei de prezentare a bilanţului pe 2015, susţinută alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.
Noul manager al instituției a făcut o scurtă prezentare a instituţiei şi trecere în revistă a activităţii pe anul trecut, precizând că muzeul nu a fost niciodată acreditat din partea Ministerului Culturii, dar că acum sunt şanse să devină muzeu de importanţă naţională.
“Muzeul nostru, din păcate, nu este acreditat nici ca muzeu judeţean. Studiindu-se dosarul pe care l-am prezentat pentru acreditare, ni s-a sugerat că potenţialul muzeului nostru ar putea să îl claseze între muzeele naţionale. Ar fi pentru noi nu doar un prestigiu, ca Satu Mare să aibă un muzeu naţional, dar şi ca posibilitate de accesare a unor fonduri şi susţinere din partea Ministerului Culturii. Acesta este un obiectiv pe care dorim să-l îndeplinim”, a afirmat Felician Pop.
El a subliniat că anul trecut instituţia a început să capete o nouă identitate, scopul său fiind să transforme instituţia “din nişte rafturi prăfuite cu nişte cioburi şi oase aleatorii într-un muzeu viu, într-un element identitar al spiritualităţii culturale sătmărene”.
Muzeul Judeţean are 73 de angajaţi. Anul trecut a avut 79.305 vizitatori. Anul trecut, instituția a dezvoltat proiecte de cercetare internaţională în colaborare cu: Universitatea din Koln, Universitatea din Londra, Universitatea Naţională din Ujgorod, Muzeul Arhitecturii şi Civilizaţiei Tradiţionale din Ujgord.
Printre obiectivele realizate anul trecut se numără amenajarea şi deschiderea casei tradiţionale din Certeze, organizarea de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională (Egiptul faraonilor; De la fir la costum).
Pentru anul 2016 conducerea instituției își propune o serie de proiecte:
1. Finalizarea lucrărilor de modernizare la Muzeul de Artă
2. Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie (reparaţii depozite, birouri etc.)
3. Întocmirea de proiecte pentru reabilitarea muzeelor de la Turț, Bogdand, Petrești şi Chilia
4. Reabilitarea Atelierului Memorial Aurel Popp
5. Reabilitarea Atelierului Paul Erdos
6. Achiziţionare de teren la Medieşu Aurit în scopul extinderii parcului arheologic (4 ha)
7. Finalizarea reconstrucţiei unei gospodării tradiționale la Muzeul din Măriuş
8. Amenajarea şi organizarea Muzeului în aer liber din Măriuş
9. Construirea Bisericii de lemn din Soconzel
10. Reparaţii curente la spaţiul în care fucţionează Laboratorul de restaurare şi la obiectivele muzeale din judeţ
11. Sporirea securității obiectivelor muzeale
12. Dotarea cu mobilier şi echipamente de specialitate
13. Realizarea machetei Cetății medievale a Sătmarului
14. Punerea în valoare a cetăților ascunse de la Boinești, Tămășeni, Gherța, Crucișor
15. Organizarea Festivalului Etnografic „Mărțișorul”, Biserica Albă 6 martie 2016
16. Realizare de venituri proprii. Săpături de salvare la investiţii naţionale, lucrări de restaurare bunuri muzeale
17. Săpături arheologice la: Medieşu Aurit, Supur şi Carei-Bobald (proiecte de finaţare, derulare săpătură împreună cu elevi, raportare)
18. Realizarea unor expoziţii temporare în colaborarea cu Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Istorie Zalău, Muzeul Etnografic din Baia Mare, Muzeul Etnografic Cluj Napoca
19. Proiecte de cercetare internaţională
20. Reluarea colaborărilor cu instituţiile muzeale de prestigiu din ţară şi străinătate
21. Achiziţii de bunuri culturale – finalizarea achiziţiei colecţiei I.G. Andron şi achiziţia colecţiei dr. Ioan Godea.
Felicitări.
Adica n-ati primit acreditarea nici ca muzeu judetean in urma dosarului depus,dar sint sanse sa fiti acreditati ca muzeu national.Dupa mintea celor doi din poza e logic.