Coordonatorul şef al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, Camelia Iacob, a prezentat, în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, activitatea instituţiei pe anul trecut, afirmând că deşi aceasta funcţionează de 10 ani niciun consumator nu i s-a adresat direct, ci au fost duşi fie de instituţii precum DIICOT-ul, fie de prieteni sau familie. Statistica arată că în evidenţele instituţiei din Satu Mare figurează doar 12 consumatori care au primit consiliere.
Conform statisticii prezentate 2,5% din populaţia din nord vestul ţării a consumat canabis, 1,5% etnobotanice, 0,6% cocaină, 0,2% ecstasy.
În ce priveşte consumatorii care au ajuns la Urgenţe, statistica arată că la nivel de Satu Mare cinci persoane au apelat la spital, în vreme ce în Cluj 484, Maramureş – 87, Bihor – 85, Sălaj – 30 şi Bistriţa Năsăud – 3.
În evidenţele CPECA Satu Mare au figurat anul trecut 12 persoane consumatoare, faţă de 153 în Cluj, 18 în Bistriţa Năsăud, 9 în Maramureş, 5 în Bihor şi niciuna în Sălaj.
Potrivit Cameliei Iacob, cea mai mică vârstă de debut declarată de către cei care au experimentat consumul de canabis a fost 10 ani, cea mai mare 50 ani. 81,1% dintre cei care au consumat cannabis au debutat în consum în intervalul 15-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de cei care au afirmat consum de ecstasy pe parcursul vieţii, a fost 15 ani, iar cea mai mare, 29 ani. 80% dintre cei care au declarat consum experimental de ecstasy au debutat în acest tip de consum la vârste sub 24 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de cocaină/crack, a fost 16 ani, iar cea mai mare, 25 ani. Aproape 40% dintre respondenţi au debutat în consumul de cocaină/crack la vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar 56% au început acest tip de consum între 20 şi 24 ani. Cea mai mică vârsta de debut a fost de 17 ani. Vârsta medie de debut în consumul de amfetamine este 22 ani, 60,7 % dintre respondenți au declarat debutul între 15/19 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de etnobotanice, a fost 12 ani. Peste 70% dintre respondenţi au debutat în consumul de etnobotanice la vârste mai mici de 19 ani.
Trebuie precizat faptul că în cei 10 ani de când funcţionează acest centru, niciun consumator nu i s-a adresat direct. Anul trecut, 37% din consumatori au fost trimişi de DIICOT, 27% de Serviciul de Probaţiune, 18% de Penitenciarul Satu Mare iar 18% de membrii familiei.
Cei mai mulţi consumatori, 44%, au vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani, 35% au între 16-35 de ani, 15% au peste 35 de ani şi 6% au sub 18 ani. Dintre consumatori 86% sunt bărbaţi şi 14% femei.
În funcţie de domiciliul consumatorilor, 66% sunt din Satu Mare şi zonele învecinate, 17% sunt din zona Negreşti Oaş, 3% in Tăşnad şi tot 3% din Carei.
Ca şi motivaţie, mulţi au au spus că au consumat pentru a se simţi acceptaţi, pentur a evada din rutină şi a se relaxa, pentru a scăpa de plictiseală, pentru a părea adulţi, din revoltă sau pentru a experimenta lucruri noi.
CINE CREDE?