Orașul Negrești-Oaș se va înfrăți cu municipiul Alter do Chão din Portugalia, o localitate în care trăiește o comunitate importantă de români, inclusiv cetățeni din zona Oașului și a Sătmarului. Primarul orașului Negrești-Oaș a avut o primă întâlnire cu primarul din Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Primăria Alter do Chão în data de 11 februarie 2016. În perioada următoare vor fi făcute demersurile legale astfel încât protocolul de înfrățire să fie semnat în vara acestui an.
Primarul Aurelia Fedorca a declarat că parteneriatul de înfrățire dintre cele două localități reprezintă o punte de legătură pentru românii stabiliți în regiunea portugheză și cei de acasă.
”Acest parteneriat ne oferă nu doar schimburi de opinii pe diverse probleme, ci și posibilitatea de a înțelege mai bine problemele românilor care trăiesc în Portugalia. Este o punte de legătură între familiile de români. Ne-am propus să dezvoltăm relații economice, culturale și turistice, să avem schimburi de experiență între administrații și între cetățeni din toate categoriile sociale. Am apreciat frumusețea acestui orășel, capacitatea administrativă și munca susţinută a Consiliului Local şi a Primăriei, respectul pentru promovarea tradiţiilor locale pe care nu l-am întâlnit în multe locuri, precum şi grija deosebită pentru viitorul copiilor. Consider că cele două localităţi au multe puncte în comun, pe lângă originea latină comună a celor două națiuni și atenția pentru îndeletnicirile tradiționale, încât este natural să ne înfrăţim”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.
Primarul Joviano Martins Vitorino a remarcat în discursul său excelenta integrare a membrilor comunității românești din Alter do Chão și implicarea lor în activitățile educative și culturale din regiune, apreciind că înfrățirea cu orașul Negrești-Oaș este un pas înainte. Primarul Joviano Martins Vitorino a promis că va vizita orașul Negrești-Oaș în cursul acestui an, cel mai probabil la Festivalul ”Zestrea Oașului” din luna august.
Legătura dintre cele două localități a fost facilitată de o sătmăreancă stabilită în Portugalia, profesoara de istorie Angelica Supler, cea care le predă portughezilor un curs de limbă, cultură și civilizație românească.
Autoritățile din Alter do Chão sunt cunoscute pentru interesul manifestat în problematica integrării românilor, fiind participanți activi la toate evenimentele importante organizate de Ambasada României din Portugalia. De asemenea, localitatea portugheză a găzduit de mai multe ori evenimente care au avut în centrul atenției comunitatea de români din regiune, inclusiv un Festival al românilor, și a susținut proiectele de promovare a imaginii României derulate de Ambasada României la Lisabona.
Alter do Chão, o municipalitate de aproximativ 3000 de locuitori, dintre care 100 de români, este situată în estul regiunii Alentejo, la frontiera cu Spania, celebră pentru crescătoriile de bovine, pentru producția de măsline și de vin precum și pentru stațiunea arheologică din perioada romană.