Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Invitație la drumeții pe traseele montane de la Luna Șes (FOTO)

Luna Ses, Negresti Oas (120)Natura revine încet-încet la viață, și asta nu se poate vedea mai bine decât la Luna Șes, stațiune care începe să prindă viață odată cu venirea primăverii. Vârful Pietroasa este încă sub stăpânirea unui strat de zăpadă, dar din nefericire pârtia de schi este încă nefuncțională.

Sunt câțiva ani de când nu am mai fost la Luna Șes. Profitând de o mică încălzire a vremii am poposit pentru câteva ore în mult așteptata stațiune Luna Șes. Au apărut deja mici pâlcuri de iarbă iar printre pietre, urme de ciment și asfalt de la refacerea drumului, ambițioase, apar și mici floricele galbene care parcă țin piept vremii capricioase de primăvară și vântului care încă ”mușcă” tot în jurul lui.

Vizita la Luna Șes am făcut-o pe un cer parțial noros, cu un vânt relativ puternic care ne isca lacrimile tocmai atunci când voiam să imortalizăm ceva ce părea interesant. Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit deja oameni care au ieșit la iarbă verde, dar și cicliști urcând din greu spre baza pârtiei.

Luna Ses, Negresti Oas (11)

Salvamontiștii de la Multisalva Satu Mare au terminat inscripționarea a cinci trasee turistice montane din munții Igniș și Gutâi, astfel că iubitorii acestui gen de petrecere a timpului în aer liber, de  drumeții,  pot încerca unele trasee care vă vor face să îndrăgiți și mai mult Țara Oașului, zonă care încă își păstrează stoic tradițiile, chiar dacă uneori sunt îmbinate cu accentele secolului 21.

Luna Ses, Negresti Oas (31)

Telescaunul de la Luna Șes este funcțional și – dacă în vară i se dă drumul – turiștii vor avea ocazia de a urca până în vârf pentru a vedea un peisaj extraordinar. ”De sus se vede până în Maramureș. Se deschide un platou imens. Ar fi păcat să nu i se dea drumul”, ne-a spus unul din paznicii telescaunului. De la baza pârtiei cu ajutorul unui binoclu se poate vedea și Sfinxul Oașului, dar până în vârf nu ezitați să încercați traseul la picior sau pe bicicletă, pentru că efortul merită din plin.

Luna Ses, Negresti Oas (146)

Traseele turistice montane finalizate de cei de la Multisalva sunt:

Racșa (intersecție) – Vf. Comja (653 m) – inscripționat cu triunghi galben.  Lungime 7,9 km. Timp de parcurs: 1 h pe bicicletă sau 3:15h pe jos

Traseul pornește de la intersecția drumului județean cu drumul spre Racșa. Parcurge Racșa pe asfalt până la ieșirea din comună de unde se continuă cu o urcare ușoară pe un drum pietruit. Se ajunge într-un loc deschis, de unde avem prima panoramă a zonei, până în dreptul bazinului de apă, de unde se continuă pe un drum de pământ până la un loc de popas, după care, tot pe acest drum, se traversează livezi și fânețe până la Vârful Comja. Vârful oferă o panoramă superbă a Depresiunii Oașului și a Văii Someșului.

Vama (185 m) – Băile Puturoasa (395 m) – Arșița (885 m) – inscripționat cu cruce roșie. Lungime 14,4 km. Timp de parcurs: 1:45 h pe bicicletă, 6:00 h pe jos

Traseul pornește din centrul comunei Vama. Sosiți la o intersecție care în dreapta merge spre Băile Puturoasa, iar la stânga continuă pe un drum forestier pietruit. În această intersecție vom găsi un loc de popas amenajat, panou informativ și un izvor. Se continuă pe drumul forestier până la capăt, unde veți întâlni o rampă de exploatare a lemnului, apoi pe firul văii prin pădure până în Șaua Arșița, unde vă  intersectați cu traseul de creastă.

Negrești Oaș – Valea Brada (355 m) – Mănăstirea Luna (540 m) – Vârful Pietroasa (1200 m) – inscripționat cu triunghi albastru. Lungime traseu 16,7 km. Timp de parcurs: 2:30 h pe bicicletă, 7:00 h pe jos.

Traseul începe în Negrești Oaș, pornește spre Luna Șes, urmează serpentinele din dreptul mănăstirii de lemn, după care se ajunge la baza pârtiei de schi. Apoi se continuă pe un drum forestier pietruit până în Poiana Boroș, de acolo pe o pantă pronunțată urmează o zonă de defrișare recentă, traversează pădurea bătrână de fag și iese în golul alpin până la Vârful Pietroasa. La 300 m după ieșirea în golul alpin veți întâlni un loc de popas și izvorul Pietroasa, iar până în vârf, golul alpin fiind balizat cu stâlpi metalici.

Valea Brada (355 m)- Arșița (885 m) – inscripționat cu cerc roșu. Lungime traseu 4,3 km. Timp de parcurs: 1:00 h cu bicicleta, 1:45 h pe jos

De la intersecția văilor (unde e un loc de popas și panou informativ) traseul continuă pe un drum pietruit pe lângă o pensiune, la 200 m aveți un nou loc de popas. În dreapta, pe Vârful Brada Mare, se continuă pe firul văii până la o rampă de exploatare a lemnului, de acolo pe un drum de pământ urmează o urcare până în Poiana Sfinților, unde veți găsi o panoramă frumoasă asupra Vârfului Pietroasa și Vârful Talna. De acolo se continuă prin pădure cu o urcare mai pronunțată până în creastă. După 400 m se ajunge la Triholmuri unde lăsăm marcajul punctul roșu care la dreapta o ia spre Muntele Mic, iar noi urmăm stânga pe traseul marcat cu C galben până în șaua Arșița.

Mănăstirea Luna (540m) – Tinovul Trestia – Poiana Soci  – traseu inscripționat cu triunghi roșu. Lungime traseu 5,5 km. Timp de parcurs: 0:45 h pe bicicletă, 2:30 h pe jos.

Traseul pornește de la intersecția din Luna Șes din dreptul unei troițe, urmează firul văii Talna Mare, loc în care văile se despart. Se ia la dreapta către Tinoavele de la Trestia până la capătul ultimului tinov  pe un drum pietruit, până în Poiana Soci. Traseul este de aici unul pentru cei experimentați, fiind dificil și urmând drumul văii cu o diferență mare de nivel până în Poiana Soci, unde întâlnește marcajul de creastă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.