Artistul sătmărean Ottó „Czanó” Szilágyi a organizat peste 30 de evenimente cultural-artistice din pură pasiune pentru frumos, fără nicio remunerație, 100% gratis pentru iubitorii de artă.
Sătmărenii au avut nu o dată ocazia de a-l vedea pe Ottó, sau Czanó cum îi spun prietenii, atât în calitate de instrumentist, fiind un talentat virtuos al drâmbei și vocalist în trupa sătmăreană Transkloud, dar și poet și scriitor, creațiile lui apărând în mediul online. Profesia lui este de păpușar, iar marea majoritate a timpului lui liber este ocupat cu organizarea diverselor evenimente culturale în cadrul Asociaţiei Nomanid Productions.
Czanó este ghidat în viață de principiul ce poate face el pentru orașul de proveniență, pentru comunitatea lui.
După 11 ani de absenţă din Satu Mare, timp în care a activat în Târgu Mureş la teatrul de păpuşi Ariel ca şi actor păpușar, în anul 2011 Czanó (Ottó Szilágyi) a revenit acasă cu energii creative. La revenire a lucrat la un magazin de instrumente muzicale care l-a ajutat să intre în contact cu lumea artistic-muzicală. Aici l-a cunoscut pe chitaristul Bodor Csaba și percuţionistul Francisc Balogh formând împreună trupa Døts. Mai târziu, doar cu Francisc, a înfiinţat trupa Transkloud, formație cu care a câștigat în 2014 premiul special pentru virtuozitatea unui instrument tradițional la Festivalul Muzicii de Stradă.
”Prin cântatul la drâmbă vreau să transmit celor din jurul meu energiile primordiale, pozitive. În fond artistul, instrumentul şi publicul îşi pasează energiile reciproc, se creează o dimensiune”, a mărturisit Ottó „Czanó” Szilágyi.
Prin intermediul magazinului de instrumente, Czanó a activat şi ca sunetist la diverse evenimente. Experienţa organizării/sonorizării unor astfel de evenimente avea să îl inspire şi să-l completeze fericit cu pasiunea lui pentru artă și cultură în următoarea sa iniţiativă. Astfel, împreună cu Babos Katinka, sufletul lui pereche, a pus bazele Asociaţiei Nomanid Productions, care organizează în spaţii neconvenţionale diverse evenimente culturale, caritabile sau chiar de promovare, așa cum a fost Fânfest – pre event la „Salvaţi Roşia Montană.
„Oamenii au nevoie de cultură zilnic, fiecare la nivelul lui. Pentru unii este suficient TV-ul şi ziarul. De fapt, ne-am gândit că publicul nostru ţintă se află în cafenele de gen „Art Caffe”, cu care am colaborat mult, sau „District 15” şi „Old Place-Caffe and Pub”. Prin aceste eveniment urmărim să clădim un spirit comunitar sănătos. E un sentiment plăcut să particip la acest edificiu, la acest flux veşnic al culturii, început de grecii antici. Chiar şi greutăţile inerente sunt plăcute”, a spus Czanó.
Evenimentele aflate sub egida Nomanid Productions au loc în intervalul de timp cuprins între primăvară şi toamnă. Artiştii prezentaţi în cadrul expoziţiilor sunt tineri artişti talentaţi pe care îi recomandă profesorii de la Liceul de Artă, tineri care vor fi studenţi la Academia de Artă sau unii care chiar au terminat studiile superioare.
În fond porţile asociaţiei sunt deschise tuturor celor care doresc să îşi expună creaţiile artistice, într-una din secţiunile artistice „Sculp-Tone” – pentru sculptură, „GrapH-I-Tone” – pentru grafică, „Pho-Tone” – pentru fotografie, precum și altele.
„Evenimetele noastre sunt realizate cu modestie, bun gust, dedicare şi intenţionează să crească inteligenţa emoţională a publicului prin artă și cultură”, a mai spus Ottó „Czanó” Szilágyi.
Ceea ce face ca aceste realizări organizatorice culturale să fie şi mai meritorii este faptul că ele sunt duse la bun sfârşit de Czanó și echipa Nomanid fără nici o remuneraţie, exclusiv din pură pasiune pentru frumos, cultură, artişti şi public.