Sătmăreanul Zoltan Szabo este singurul din țară care pregătește câini ghizi care îi ajută pe cei care au deficiențe de vedere. Pregătirea unui astfel de câine poate ajunge și la 10.000 de euro, însă autorităților nu prea le pasă de ceea ce face sătmăreanul.
Până în prezent, Zoltan Szabo a pregătit și donat către beneficiarii nevăzători patru astfel de câini ghizi. În prezent, are în pregătire alți patru, toți labradori. Bongo, Phantom și Levi provin de la Claus Web, în timp ce Chloe a fost donat de sătmăreanca Ana Cherecheș.
Bongo va merge în scurt timp la Târgu Frumos, unde va fi câinele ghid al unei profesoare nevăzătoare care predă la elevi care au aceleași deficiențe, iar în toamnă, Phantom va ajunge la Sibiu, la un nevăzător.
Din păcate în România nu este subvenţionată pregătirea acestor câini. Solicitarile sunt în creştere, iar Asociaţia Angel Dog, la care activează Zoltan, nu mai are fonduri pentru a face faţă cererilor.
Dresorul spune însă că, din cauza faptului că autoritățile nu se implică deloc pentru a-l ajuta să dreseze acești câini ghizi pentru nevăzători, activitatea sa este foarte mult îngreunată.
”În prezent lucrez cu patru câini, însă pe lista de așteptare am 30 de nevăzători din întreaga țară. Eu fac această activitate pe bază de voluntariat. Nu trăiesc din formarea câinilor ghizi. Fac acest lucru din 2010, când am câștigat un proiect cu finanțare europeană. De atunci, tot nutresc speranțe să mai câștig un proiect de acest gen. Am depus până acum opt astfel de proiecte, dar toate mi-au fost respinse din lipsă de fonduri. Nu înțeleg ce se întâmplă. Se tot spune că România nu reușește să absoarbă toate fondurile europene pentru proiecte, iar eu, când depun un proiect, deși primește calificativ ca să poată fi acceptat, este respins din lipsă de fonduri. Este o anomalie. Pe termen lung, acest program nu poate fi susținut fără ajutor din partea autorităților sau a sponsorilor”, spune Zoltan.
El spune că l-ar ajuta foarte mult și măcar niște sponsorizări cel puțin pentru hrană și pentru cotroalele medicale, pentru că din partea statului nu primește niciun ajutor.
Pregătirea unui astfel de câine presupune multă muncă, dar şi o mare responsabilitate. Mai mult, câinele trebuie să treacă prin anumite etape pentru a putea fi inclus în programul de dresaj. Câinii ghizi sunt dresaţi să ghideze, să execute comenzi, să nu le fie distrasă atenţia şi să nu ia în considerare o comandă dacă aceasta pune stăpânul în pericol. Până acolo însă sunt doi ani jumate de muncă zilnică şi zeci de ore de exerciţii de dresaj.
Costurile formării unui câine pot ajunge şi la 10 mii de euro pentru că trebuie să se asigure servicii de calitate. Dacă pentru unii suma pare foarte mare, e important de ştiut că în Germania costurile ajung la 30 de mii de euro, iar în Anglia chiar şi la 40 de mii de euro. Zoltan a predat câinii pe care i-a pregătit gratis, fără a beneficia de nici un ban din partea nevăzătorilor.
“Ar fi bine dacă statul ar subvenţiona pregătirea acestor câini, măcar parţială, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări din lume. Ar fi un mare ajutor pentru că un nevăzător nu are posibilităţile financiare necesare pentru plăti pentru formarea unui câine, iar un ONG nu poate acoperi fără ajutor financiar, fără sponsori aceste costuri. Este greu, nici nu vă imaginaţi cât de greu. Sper totuşi să întâlnesc nişte oameni care ajute asociaţia pentru că este esenţial să ajutăm persoanele cu deficienţe de vedere, iar practica ne-a demonstrat deja cât de mult o putem face prin pregătirea acestor câini, cu adevărat speciali”, spune dresorul sătmărean.
De apreciat. Felicitări !