PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Sindicaliștii cer sprijinul autorităților în cazul Draxlmaier. Spun că drepturile muncitorilor sunt grav încălcate

Înființarea sindicatelor la fabricile mari din Satu Mare, principala vizată fiind Draxlmaier, a fost unul dintre punctele fierbinți discutate azi în cadrul ședinței Comsiiei de Dialog Social, prima coordonată de noul prefect, Radu Bud.

Președintele Filialei Satu Mare a Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”, Sorin Faur, și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că la această ședință au participat foarte puțini reprezentanți ai patronatelor din județ. Acesta a precizat că ar fi dorit să poarte o discuție cu aceștia referitoare la posibilitatea înființării sindicatelor în intreprinderile noi din municipiul Satu Mare, principala vizată fiind Draxlmaier, unde sunt, în prezent, peste 6.400 de angajați, iar legislația ar permite acest lucru.

”Nimeni nu știe ce se întâmplă acolo, doar din ce auzim. Și nu auzim lucruri bune. Un sindicat la Draxlmaier le-ar putea apăra drepturile muncitorilor de aici care, din ce am auzit noi, sunt grav încălcate, însă conducerea fabrici nu permite așa ceva. Am vrea să fim sprijiniți în acest sens”, a mai spus Sorin Faur.

Acesta a mai adăugat că amenințările cu plecarea investitorilor din Satu Mare în cazul în care se fac presiuni de natură sindicală sunt ”vrăjeli” și și-a exprimat convingerea că nu se va întâmpla acest lucru.

”Suntem amenințați că dacă vrem sindicate investitorii pleacă. Astea sunt vrăjeli. Nu pleacă. Le iese mult mai ieftin să plătească un salariat român cu 350 de euro decât să plătească un salariat din Germania cu 3.000 de euro sau unul din Italia cu 2.500 de euro. Chiar și dacă l-ar plăti pe român cu 500 de euro, lucru care nu se întâmplă, tot le mai rămân încă 2.000-2.500 de euro în plus pentru fiecare salariat”, a explicat Sorin Faur.

Atât Sorin Faur, cât și ceilalți lideri de sindicat, și anume Ioan Secan, de la CSDR, Dan Burulea, de la CNSLR-Frăția, Mircea Miclăulș, de la BNS și Adrian Oros, de la ”Meridian”, și-au exprimat numulțumiri cu privire la Codul Muncii, la salariul minim pe economie, care ar trebui să ajungă, din iunie, la 1.350 de lei, de deciziile luate de ”Guvernul Tehnocrat”, care, după părerea sindicaliștilor îi dezavantajează pe angajați, dar și activitatea unor instituții deconcentrate din județ (AJOFM sau Inspectoratul Teritorial de Muncă).

Prefectul Radu Bud a precizat că toate aceste nemulțumiri vor fi înregistrate și trimise Guvernului cu propuneri de soluționare.

La spusele sindicaliștilor că, în cadrul ședințelor Comisiei de Dialog Social, se întâlnesc, discută, dar nu se rezolvă nimic, prefectul Radu Bud a spus: ”Dacă nu ne-am întâlni deloc, nu am ști problemele cu care vă confruntați și, cu siguranță, nu s-ar rezolva nimic. Așa, că ne întâlnim, discutăm, vă aflăm păsurile și avem o șansă ca acestea să fie rezolvate”.

Prefectul a mai precizat că, la ședința următoare, îi va invita nominal pe reprezentanții conducerilor fabricilor care, în momentul de față, nu au sindicate.