Ultima actualizare: ieri, 22:15
Locale

Sindicaliștii cer sprijinul autorităților în cazul Draxlmaier. Spun că drepturile muncitorilor sunt grav încălcate

colegiul prefectural sindicate satu mare3Înființarea sindicatelor la fabricile mari din Satu Mare, principala vizată fiind Draxlmaier, a fost unul dintre punctele fierbinți discutate azi în cadrul ședinței Comsiiei de Dialog Social, prima coordonată de noul prefect, Radu Bud.

Președintele Filialei Satu Mare a Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”, Sorin Faur, și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că la această ședință au participat foarte puțini reprezentanți ai patronatelor din județ. Acesta a precizat că ar fi dorit să poarte o discuție cu aceștia referitoare la posibilitatea înființării sindicatelor în intreprinderile noi din municipiul Satu Mare, principala vizată fiind Draxlmaier, unde sunt, în prezent, peste 6.400 de angajați, iar legislația ar permite acest lucru.

”Nimeni nu știe ce se întâmplă acolo, doar din ce auzim. Și nu auzim lucruri bune. Un sindicat la Draxlmaier le-ar putea apăra drepturile muncitorilor de aici care, din ce am auzit noi, sunt grav încălcate, însă conducerea fabrici nu permite așa ceva. Am vrea să fim sprijiniți în acest sens”, a mai spus Sorin Faur.

Acesta a mai adăugat că amenințările cu plecarea investitorilor din Satu Mare în cazul în care se fac presiuni de natură sindicală sunt ”vrăjeli” și și-a exprimat convingerea că nu se va întâmpla acest lucru.

”Suntem amenințați că dacă vrem sindicate investitorii pleacă. Astea sunt vrăjeli. Nu pleacă. Le iese mult mai ieftin să plătească un salariat român cu 350 de euro decât să plătească un salariat din Germania cu 3.000 de euro sau unul din Italia cu 2.500 de euro. Chiar și dacă l-ar plăti pe român cu 500 de euro, lucru care nu se întâmplă, tot le mai rămân încă 2.000-2.500 de euro în plus pentru fiecare salariat”, a explicat Sorin Faur.

colegiul prefectural sindicate satu mare

Atât Sorin Faur, cât și ceilalți lideri de sindicat, și anume Ioan Secan, de la CSDR, Dan Burulea, de la CNSLR-Frăția, Mircea Miclăulș, de la BNS și Adrian Oros, de la ”Meridian”, și-au exprimat numulțumiri cu privire la Codul Muncii, la salariul minim pe economie, care ar trebui să ajungă, din iunie, la 1.350 de lei, de deciziile luate de ”Guvernul Tehnocrat”, care, după părerea sindicaliștilor îi dezavantajează pe angajați, dar și activitatea unor instituții deconcentrate din județ (AJOFM sau Inspectoratul Teritorial de Muncă).

Prefectul Radu Bud a precizat că toate aceste nemulțumiri vor fi înregistrate și trimise Guvernului cu propuneri de soluționare.

colegiul prefectural sindicate satu mare1

La spusele sindicaliștilor că, în cadrul ședințelor Comisiei de Dialog Social, se întâlnesc, discută, dar nu se rezolvă nimic, prefectul Radu Bud a spus: ”Dacă nu ne-am întâlni deloc, nu am ști problemele cu care vă confruntați și, cu siguranță, nu s-ar rezolva nimic. Așa, că ne întâlnim, discutăm, vă aflăm păsurile și avem o șansă ca acestea să fie rezolvate”.

Prefectul a mai precizat că, la ședința următoare, îi va invita nominal pe reprezentanții conducerilor fabricilor care, în momentul de față, nu au sindicate. 

3 comentarii

 1. Drm Răspunde

  La drm este necesar un sindicat pt ca acolo oameni sunt terorizati, rusine conducerea draxlamaier

 2. Atti Răspunde

  Cu vorbele astea ca placa dräxi,daca se fac sindicate,sunt vrajeli de la conducerea romaneasca.Eu lucrez in Germania si aicea exista sindicat !!!care apara drepturile muncitoriilor, 40 de ore Maximum pe saptamana,si daca nu se tremina o lucrare trebuie acordul sindicatelor,care iau legatura cu muncitorii si cu acord comun se aproba. si nu-si bat joc de oamenii muncii !!!. 1-este costisitor o mutare fabrica dupa atatea investitii !!! Alo trezirea !nu ascultati sobolani de la birou

 3. supermanul Răspunde

  Sindicat in fabrica taranului Ghita!! (drexi) never :))
  Acolo egsita cele mai mizerabile salarii din tot grupul drx din romania.
  In Satu Mare are cei mai multi angajati din RO dar si cele mai mizerabiile salari!!! inclusiv si la birou la cat se munceste in alte locuri egsista salari peste 2500 RON net!!
  Problema ca reprezentanti angajatiilor sunt niste tradatori care tin cu conducere.
  De ce nu se vrea sndicat?
  Simplu ca atunci de mult ar fi fost greva, ca fara sindicat nu se poate organiza greva!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.