Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Asociația Stea, în sprijinul celor marginalizați. Peste 530 de beneficiari în județ

Asociatia Stea, bilant (7)Anul 2015 a fost unul cât se poate de bun pentru Asociația Stea Satu Mare, potrivit bilanțului pe anul trecut prezentat astăzi de conducerea ONG-ului. Peste 530 de persoane au beneficiat de programele Asociației.

„Evaluarea nevoilor și accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare” arată faptul că sărăcia tinde să se perpetueze și să se agraveze. Un copil fără educație riscă să repete modelul de viață în condiții de subzistență al părinților săi adâncindu-se și mai mult în sărăcie. În Satu Mare 1 din 2 copii sub 6 ani din familiile marginalizate nu merg la grădiniță, 1 din 3 copii de 6-14 ani nu frecventează școala și mai mult de jumătate din adolescenți au abandonat deja școala. Problemele grave de integrare școlară vor genera în viitor adulți cu oportunități minime de integrare profesională și socială.

În acest context, Asociația Stea, cu sprijinul partenerilor care i s-au alăturat a realizat în anul 2015 o importantă investiție în oameni și în comunitatea locală contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială a municipiului Satu Mare. Acest lucru a fost posibil în principal prin intermediul a două proiecte: „Start pentru incluziunea socială prin muncă” și „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”.

Anul trecut, Asociația Stea a avut abordare globală a problematicii incluziunii sociale prin acțiuni directe la cele trei niveluri fundamentale: persoanele vulnerabile – prin servicii sociale și de bază adaptate nevoilor identificate, instituții și organizații ce acționează în domeniul social, prin facilitarea muncii în rețea și eficientizarea utilizării resurselor, comunitatea locală – prin promovarea implicării în susținerea acțiunilor sociale și dezvoltarea cetățeniei active.

Astfel, 534 persoane marginalizate din Satu Mare au beneficiat în mod direct de serviciile sociale și de bază dezvoltate de Asociația Stea. Peste 2.031 de persoane au participat la 58 de evenimente și acțiuni publice realizate pentru a mobiliza comunitatea locală să susțină incluziunea socială a persoanelor vulnerabile. La inițiativa asociației de a lucra împreună pentru dezvoltarea domeniului social din Satu Mare au răspuns pozitiv zece ONG-uri și 18 instituții publice care s-au implicat în diferite activități comune.

 „Suntem convinși că sărăcia nu este o fatalitate și că fiecare om este capabil de progres în condițiile unui sprijin adevărat care să-i asigure dezvoltarea și creșterea stimei de sine. Am înțeles că de unii singuri, impactul acțiunilor noastre este limitat, de aceea ne-am asumat o poziție de catalizatori ai unor schimbări durabile prin construirea de parteneriate și inovare în domeniul social. Mulțumim din suflet tuturor celor care au fost alături de noi în 2015 și de-a lungul celor 11 ani de activitate și care au făcut posibilă munca noastră. Mulțumim celor ce cred împreună cu noi în faptul că o lume mai bună este posibilă dacă ne implicăm să o construim”, a declarat managerul proiectului și directorul Asociației Stea, Cristina Bala.

 „Raportul anual 2015” este realizat în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare, Poliția Locală și Direcția de Evidență a Persoanelor a Municipiului Satu Mare în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG România.

 Partea a doua a întâlnirii de astăzi a fost dedicată construirii, între Asociația Stea și membrii GIPEX și alte ONG-uri și instituții interesate, a unui nou Acord de parteneriat care vizează continuitatea activității GIPEX și punerea în aplicare în comun a măsurilor stabilite prin planul strategic de dezvoltare a domeniului social în Satu Mare până în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.