Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Candidatul Ioan Opriș: Soluții simple pentru dezvoltarea orașului. Toate pot fi realizate cu bani puțini (INTERVIU)

Ioan Opris 2Candidatul UNPR pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare, Ioan Opriș,  are o experiență de 30 de ani în Ministerul Apărări Naționale și Ministerul de Interne, lucrând o perioadă și în Direcția Națională Anticorupție. Este în politică din ianuarie 2012 când a preluat conducerea UNPR Satu Mare, iar dacă până în urmă cu patru ani l-a susținut pe actualul primar, acum consideră că sătmărenii s-au săturat de aceiași oameni scoși de aceleași partide de la guvernarea locală și îndeamnă electoratul român ”să vină la vot și să voteze un alt candidat și nu pe cel propus de partidele mari care nu au făcut nimic concret pentru oraș”.

De asemenea, Ioan Opriș propune sătmărenilor câteva soluții simple și ieftine care să ducă la dezvoltarea orașului, precizând totodată că pentru el sătmăreanul contează cel mai mult.

Redăm interviul acordat în exclusivitate pentru PortalSM.

PortalSM: Cine este candidatul Ioan Opriș?

Ioan Opriș: Sunt de profesie jurist, am lucrat în ministerele de Interne și Apărării Naționale 30 de ani. În ultima vreme am lucrat în Direcția Națională Anticorupție atât în București, cât și în Satu Mare. M-am pensionat în anul 2009, iar din 2012 sunt director la o firmă de pază și fac și consultanță pe securitate fizică. Activitatea e destul de intensă și pe lângă asta sunt președintele UNPR Satu Mare din ianuarie 2012. Am intrat în 2012 în UNPR pe considerentul că este un partid nou, și chiar dacă este mai mic nu are tarele partidelor mari. Dacă ne uităm la partidele mari, PSD și PNL vedem că promovează niște oameni care până la urmă ajung pe mâinile justiției și avem exemple nenumărate în țară și chiar din Satu Mare. Venind într-un partid nou consider că putem aduce oameni care nu am mai făcut politică și care sunt interesați să facă o politică curată, fără interese de partid sau de grup.

PortalSM: De ce candidaţi acum candidat la Primăria Satu Mare?

Ioan Opriș: Candidez acum pentru că sunt nou în politică. În 2012 aveam doar câteva luni de experiență de partid și eram cunoscut doar în interiorul grupului meu profesional. Încă de când lucram în minister, apoi și după m-am lovit de administrația locală. M-am lovit de lipsa de comunicare dintre diversele servicii din cadrul primăriei, cum de altfel și azi am fost sesizați cu o situație a unui cetățean care este plimbat de la un serviciu la altul pentru o simplă adeverință. Ar fi mai simplă o interconectare între serviciile din primărie ca să fie toate informate cu privire la o proprietate sau persoană.

PortalSM: De ce ruperea de PSD în 2016?

Ioan Opriș: La nivel local nu am fost niciodată lipiți de PSD. Am încercat tot timpul să fim independenți, dar având alianța realizată la nivel național nu am avut posibilitatea să spunem că nu suntem alături de PSD. În momentul de față membrii conducerii PSD au diverse probleme, iar persoanele promovate de ei nu au dat rezultate bune pentru Satu Mare, am considerat că este mai bine să fim total separați de ei, să ieșim cu candidați proprii, chiar dacă vom obține mai puțin decât dacă am fi făcut o alianță cu ei. Riscăm, dar cel puțin vom arăta că existăm.

La vremea aceea, în 2012, alianța USL (PSD-PNL), la drept vorbind una ”contra naturii”, nu a dat rezultate și acum trebuie să intervenim, să producem o schimbare în administrația locală. Așa nu mai merge. Toată lumea este nemulțumită, se ciocnește zilnic de tot felul de probleme administrative care pot fi rezolvate destul de ușor și fără cheltuieli mari. În acești patru ani nu am avut nimic de câștigat din alianța cu PSD. De exemplu, atunci când am semnat protocolul de susținere a actualului primar l-am rugat personal să realizeze fluidizarea traficului pe cele două poduri din oraș. Noi am propus soluția concretă pentru podul Golescu cu o coborâre înspre dig în Micro 16 și o urcare pe pod de lângă biserică. Costurile erau minimale, nu știu dacă se ajungea la 500.000 lei, care pentru bugetul municipiului nu era o sumă extraordinară. Astfel, toate autoturismele care ar fi dorit să ajungă în Micro 16 ar fi coborât pe acea arteră a podului, iar cei care doreau să vină spre centru ar fi trecut pe sub pod și apoi pe lângă biserică ar fi urcat pe pod. Fiecare persoană ar fi câștigat 10 minute din viață. Primarul nu a vrut să facă proiectul acesta cu toate că am insistat și la începutul acestui an. A venit cu tot felul de argumente, ca vine NEPI că vor face ei pe cheltuiala lor și nu s-a făcut nimic.

PortalSM: Ce considerați că era imperios necesar de a se realiza în municipiu, dar în ultimele două mandate nu s-a făcut?

Ioan Opriș: Pentru municipiu trebuie rezolvată în primul rând problema străzilor și a trotuarelor. Avem probleme pe infrastructură pentru că toate contractele s-au dat la firme mari. Ori după părerea mea, ar trebui zonificat municipiul și date lucrări de modernizare a străzilor la firme locale, să lucreze și să le întrețină, pentru ca mai apoi poți să-i tragi la răspundere, poți lua garanții de la ei dacă nu-și respectă prevederile contractuale. Avem firme locale care pot să se ocupe de aceste lucrări și chiar să-l execuți silit dacă bucățica lui de contract nu e respectată.

O altă problemă e la evacuarea apelor uzate, la canalizare. În ultimii trei ani pute orașul în foarte multe zone de nu poți să stai. Apoi ar mai fi fluidizarea traficului rutier pe poduri fără cheltuieli mari. Nu-ți trebuie al treilea pod în primul rând, ci trebuie reorganizat traficul pe cele două poduri cu niște rampe care se pot face pe costuri minime. Ce am propus noi pentru podul Golescu se poate face și pe podul Decebal.

Tot o problemă mai e mentalitatea lucrătorului din primărie. Se poate face o interconectare a serviciilor din primărie, inclusiv cu OCPI-ul pentru proprietăți și atunci nu mai trebuie să meargă omul peste tot pentru orice hârtie. Pentru contractele de vânzare-cumpărare proprietăți se mai poate da acces notarilor publici la baza de date și nu mai e trimis cetățeanul să ia diverse adeverințe ci poate să le ia direct notarul. Se pot face multe pentru ca omul de rând să scape de drumuri inutile, să-i ușurezi viața.

O foarte importantă problemă e Planul de Urbanism General care e din 1997 iar cel actualizat trebuia finalizat în 2008 și nici acum nu îl avem. Primarul Ilyes zicea la un moment dat că PUG-ul nu are importanță, dar are foarte mare importanță fiindcă este viziunea  de dezvoltare a orașului care ar rezolva multe din probleme de urbanism ale Sătmarului. Și actuala administrație a minimalizat această problemă a PUG-ului.

În altă ordine de idei, siguranța sătmăreanului este un alt aspect de menționat. Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală ar trebui să-și prioritizeze munca. Polițiștii, jandarmii în colaborare cu polițiştii locali ar trebui să se ocupe de probleme de siguranță și nu de amenzi. Fiecare instituție are în subordine servicii speciale de dat amenzi, rutierii, ADP-ul, dar Poliția Locală se ocupă tot de probleme de parcare și staționare ilegală. Trebuie să-i asiguri cetățeanului o conviețuire în siguranță în orașul tău, nu de a-l amenda continuu. Acum prioritatea lor e sa dea amenzi, să-și facă fonduri. Administrația locală împreună cu forțele de ordine din municipiu ar trebui să-și facă un plan comun de siguranță a sătmăreanului nu de amendare și sancționare pentru contravenții mărunte. Și așa plătim taxele cele mai mari din țară.

PortalSM: Electoratul român din Satu Mare își împarte votul între mulți candidați, iar electoratul maghiar își votează unicul candidat de naționalitate maghiară. În aceste condiţii, este posibil ca Satu Mare să aibă un primar român?

Ioan Opriș: După două mandate de primar ale lui Ilyes Iuliu, se vede groapa lui Gyusi și încă trei-patru proiecte care s-au derulat și finalizat. Din ultimii patru ani nu se vede nimic. Atunci electoratul ar trebui să se uite la candidat. Vine oferta din partea UDMR-ului, un partid care 12 ani a fost la conducerea acestui municipiu și nu a făcut mai nimic, apoi vine oferta PSD-ului care de patru ani iar nu a făcut nimic. Astfel, candidații partidelor mari nu au rost să fie votați pentru că sunt tributari partidelor, vor face contracte tot cu firme mari, nu vor da de lucru la cei de aici. Nu are importanță că UDMR-ul și-a schimbat acum candidatul. Ei au parte de aceeași susținere și merg pe aceeași direcție. Da, este un candidat tânăr, dar provine din același partid care pe o perioadă de 8 ani nu a dat rezultate și a mai fost și viceprimar patru ani. UDMR a avut de fiecare dată între 10-12 consilieri. Nu numai primarul conduce municipiul și trebuie să dea socoteală ci și Consiliul Local. La fel și PSD, sau mai bine zis USL (PSD cu ALDE) și ei au fost patru ani și tot nu se vede nimic. Înseamnă că ceva nu e în regulă. Electoratul român trebuie să vină la vot și să voteze un alt candidat și nu pe cel propus de partidele mari care nu au făcut ceva concret pentru sătmăreni, care de fapt tot timpul au fost la conducerea acestui oraș. Dacă ne uităm la toți candidații mi se pare că sunt cel mai cu experiență, am 56 de ani, sunt jurist iar prin prisma meseriei și a experienței la DNA cunosc administrație, am anchetat persoane din administrație, și știu exact unde sunt punctele vulnerabile din acest domeniu.  

5 comentarii

  1. carcotas Răspunde

    Imi place idea cu podurile.Cum sa nu-mi placa daca eu am postat-o pe forumul primariei inca de pe vremea lui Ilyes?Nu ma supar daca pierd paternitatea acestei idei cu conditia de a se face concret.Ca prezenta fizica si ca simplitate si concretenta a ideilor omul e cel mai de incredere.

  2. Un vot Răspunde

    Da din experienta, rara fara indoiala, cu pistolul pierdut de pe vremea cand activati la MAN nu ne impartasiti nimic?
    Cum a ajuns d-na director de ingrijiri medicale nu ne povestiti?
    Fratele general nu o fi avut nicio contributie la “cariera militara de exceptie” de care va este rusine si va dati “consilier juridic”?
    Fiti barbat domnule colonel (r)!

    • nelu Răspunde

      eu sunt, nu stiu daca d-voastra sunteti va ascunde ti sub un pseudonim…anonim…-:) nu va ascunde ti, numai lasi se ascund

  3. Fara Cap Răspunde

    Bine ba fraiere aicea ti-ai gasit sa faci reforme. Ia dute tu numa in Bucuresti la MAI de tot te lauzi si fa acolo reforme. Cum se poate ca MAI sa aiba casa lor de pensii separata, spitale separate precum si scolii separate. Oamnei cu afinitati clare de comunisti gen Vadim isi dau ultima suflare in spital militar si ajung intr-un cimitir al MAI-ului.

    Dute la psihiatrie si trateazate ca sigur ai suferit mult inca din scoala generala.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Educatie/Ancheta+la+Colegiul+Militar+din+Alba+Iulia+Comandantul+de+compan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.