Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Minciuna comunistă a Istoriei Sătmarului, îndreptată. Placa comemorativă a orașului milenar a fost dată jos (FOTO)

placa o mie de aniOdată ce placa comemorativă la împlinirea a o mie de ani de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare a fost dată jos azi de pe frontispiciul Muzeului de Artă, a fost îndreptată și vechea minciună comunistă a orașului milenar. În locul ei a fost montat un basorelief ce reprezintă Cetatea Sătmarului.

Vechea placă comemorativă a fost pusă, pe un soclu unde a putut fi văzută de cei interesați, după care-și va lua locul în cadrul Muzeului Comunismului ce va fi amenajat la Muzeul de Artă.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a arătat că prin acest demers se urmărește corectarea din mers a istoriei orașului Satu Mare și a făcut un scurt istoric al amplasării plăcii, a minciunii comuniste despre istoria milenară a Sătmarului și a modului cum aceasta a fost îndreptată.

O placă memorială amplasată pe clădirea Muzeului de Artă în octombrie 1972 marca împlinirea a o mie de ani de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare. În vremea în care lucram în media am fost curios să văd ce se întâmplă cu placa aceasta și cât de reală este ea și am aflat cu stupoare că nu există niciun fel de document care să ateste că orașul acesta există din 972, nici cu zece sau douăzeci de ani în urmă. Cu toate demersurile mele de atunci, nimeni n-a vrut să clintească placa aceasta de acolo, și atunci când am ajuns directorul acestei instituții m-am gândit că nu se poate ca pe frontispiciul unei instituții care trebuie să celebreze și să sublinieze acuratețea și scribia, noi să avem o placă fantezistă. Am hotărât să o schimbăm, nu să o distrugem, pentru că ea este extrem de relevantă și va fi un exponat important în Muzeul Comunismului prin felul prin care regimul totalitarist a înțeles să falsifice și să denatureze istoria. Avem și povestea acestei idei, a mileniului sătmărean, care a fost hotărâtă într-o ședință de partid, și eu spun că adevărul, oricare ar fi el, nu poate face rău nimănui. Și cred că înlocuirea unei plăci mincinoase este un demers cât se poate de natural. Am vrut să dăm acuratețea unui moment de reconsiderare a trecutului nostru. Nu este adevărat, Satu Mare nu a împlinit o mie de ani de la prima atestare documentară, iar cine are o altă dovadă am fi bucuroși să o vedem”, a spus Felician Pop.

Acesta a mai arătat că în 1972 a fost o adevărată nebunie milenaristă, au fost făcute vaze, servicii, pe care scria ”Satu Mare – 1000 de ani”. Chiar și unei străzi i-a fost dat numele de Mileniului, pe care, ulterior, a fost amplasat penitenciarul. ”Era culmea ca fix pe frontispiciul Muzeului să consimțim o minciună. Mai sunt câteva inadvertențe de acest gen pe care le vom îndrepta”, a mai spus Felician Pop.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a mulțumit celor care au avut ideea de a schimba vechea placă comemorativă și a adăugat că în prezent sunt foarte multe evenimente culturale susținute de Consiliul Județean.

”Am reușit să investim în Muzeul Județean, Muzeul de Artă și alte obiective susținute de Muzeu. Am scris proiecte prin care am reușit, cu fonduri europene, să restaurăm case memoriale, Cuptoarele Dacice de la Medieș. Cultura este importantă pentru noi. Mă bucur că demonstrăm că ne interesează cultura, instituțiile de cultură, oamenii de cultură și, nu în ultimul rând, de sătmăreni, care consumă cultură și care vin în număr mare la evenimentele culturale. Vom pune accent și pe mai departe pe cultură și educație”, a spus Ștef.

În locul plăcii respective a fost montat un basorelief, o reproducere a Cetății Sătmarului făcută de Aurelian Busuioc , iar autoritățile consideră că se încadrează mult mai bine față de ceea ce a fost. 

4 comentarii

  1. Unu' Răspunde

    Da’ adilica prostovanu’ ce sta asa cu mainile-n solduri, de parca ar pricepe el ceva …

  2. mia Răspunde

    Da ala cu fata de tâmp nu este el prezident? ??
    O nu ala are 3 facultăți. …

  3. Rusu Grigore Răspunde

    Bine ca s-a corectat un fals din perioada de trista amintire,dar totusi,pana la urma ,riguros istoric si pe dovezi,se putea spune in articol de cand dateaza prima atestare a Satmarului. Asa ,sa fie completa stirea!

  4. adita Răspunde

    Sunt un bou si votez cu Coica ,Stef,Valer Marian si alti comunisti care au distrus orasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.