Ultima actualizare: azi, 14:12
Locale

Trupa Semnal M concertează joi la Satu Mare

semnal-mUna dintre cele mai bune trupe românești rock ale anilor 80 concertează la Satu Mare, în District 15, joi 28 aprilie, de la ora 20.00. Zecile de hituri ale trupei Semnal M vor putea fi rememorate live împreună cu membrii formației actuale. La fereastra ta, Desculț în iarbă, Primăvară românească, Bal la Apahida sau Spune-mi cine ești, sunt doar câteva dintre piesele care au adus faimă formației condusă ani buni de regretatul Iuliu Merca. În vremuri foarte tulburi pentru rockul românesc, Semnal M a însoțit tinerețea multor generații care i-au fredonat și au dansat pe muzica lor .

Trupa Semnal M a luat ființă în anul 1977, avându-i ca membri pe Iuliu Merca (chitară solo, voce), Ştefan (István) Boldijar (solist vocal, chitară bass), Octavian Popovici (chitară),şi Liviu Hrişcu (percuţie). În această perioadă apare Single -ul cu piesele „Moara” şi „Durata” şi LP -ul „Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj” cu înregistrări radio. Piesa „Moara” ajunge până pe locul 4 în topul BBC pentru Europa de Est, fapt menţionat şi de Radio Europa Liberă.

Trupa a avut un turneu de două săptămâni în Iugoslavia, în cadrul Zilelor Culturii Româneşti în această ţară. Se iveşte posibilitatea fugii în Occident, dar până la urmă membri formaţiei se întorc în ţară, continuând activitatea componistică şi concertistică.

Până în 1980 au loc multe schimbări de componenţă iar cu venirea bateristului Francisc „Saci” Salamon în 1980, grupul trece la un ton „mai rock”, câştigând premiul de compoziţie la festivalul „ClubA” din acelaşi an, cu piesa „Mai avem multe de făcut”.

Tot în anul 1980  înregistrează la „Electrecord” albumul „Cântece Transilvane” pe care apar, printre altele, şi piesele „O roată de foc”, „Drumuri”, „Bal la Apahida” etc. Aceasta din urmă apare şi într-un top din Japonia şi este considerată una dintre primele piese „etno” româneşti. Discul este considerat un real succes de casă, realizând un număr record de vânzări.

În 1983 apare albumul „Planeta visurilor noastre”, iar Ghiţă Ciolac părăseşte grupul, stabilindu-se în Germania, fiind înlocuit de Dumitru „Teaca” Căpuşan (chitară, vioară, voce). Apar marile succese „Urare”, „Tânăra dimineaţă”, „La fereastra ta”, „Spune-mi cine eşti”.

Următorii ani sunt dedicaţi activităţii concertistice, iar după 1989 se înregistrează la „Migas Real Compact” albumul „Mari Succese” cu Adrian Ordean la pupitru.

În 1994 Francisc „Saci” Salamon părăseşte trupa, iar Merca şi Boldijar înregistrează în studiourile „Taurus” al lui Adrian Berinde piesele „M-a vrăjit o stea”, „Hupupu”, „Nobody ask me”, cu ajutorul lui Jimi El Laco (Nightlosers).

În 1996 este cooptat Ştefan Nagy la baterie, întors în ţară din Germania după o lungă perioadă de timp. Apar MC -ul „Unplugged”, MP -ul şi CD -ul „Poveşti la gura sobei”. În 1998 se alătură grupului Dan Cosma, multiinstrumentist (claviaturi, chitară, vioară, percuţie, voce) şi se efectuează o serie de spectacole în Germania, la care li se alătură şi fostul coleg Ghiţă Ciolac, la orgă „Hammond”.

Problemele de sănătate ale lui Iuliu Merca au dus la venirea în trupă a tânărului şi talentatului chitarist din Baia Mare, Florin Ştefan.

În 1999, pe 27 Iulie, moare Iuliu Merca, lăsând un gol imens în urma lui. Urmează o perioadă grea şi confuză, dar grupul hotărăşte să-şi continue activitatea.

Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la „Diesel Club” din Cluj, si cu participarea necondiţionată a elitei muzicii pop-rock româneşti se organizează un megaspectacol la Sala Sporturilor din Cluj in memoria celui care a fost Iuliu Merca, iar cu sprijinul de nepreţuit al prietenilor de la studioul „Taurus” se înregistrează un număr de 14 piese dintre cele mai cunoscute ale grupului şi care n-au mai apărut pe CD până atunci, urmând să fie editate pe un disc „In Memoriam”.

Acest lucru devine posibil abia în anul 2004, mulţumită Casei de producţie „Rage Records”, care se angajează în editarea materialului „In Memoriam”, şi a albumului cu piese noi „Azi

Este în pregătire un nou material discografic, repetiţiile şi înregistrările având loc, în studioul lui Nicu Barna, care s-a alăturat formaţiei, şi în activitatea concertistică, fiind, pe lângă inginer de sunet, şi instrumentist şi vocalist.

Rezervari la telefon 0755 970 374

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.