Probleme mai grave au apărut în urmă cu trei ani, iar de atunci se tot agravează, după cum spune administratorul blocului, domnul Brândușan.
”Cam de trei ani încoace problemele s-au agravat. Crăpăturile se deschid cu câte un centimetru pe an, astfel că acum avem și crăpături de 3 cm. Cel puțin 10 familii sunt grav afectate de această situație. Și ceilalți locatari sunt afectați de aceste crăpături, dar nu atât de pronunțat ca aici la noi. Dacă vine un cutremur de 3 grade, este primul bloc din Satu Mare care cade”, spune administratorul blocului.
Locatarii au făcut demersuri la Primăria Satu Mare ca să-i ajute la reabilitarea structurii blocului, dar nu au primit un răspuns concludent.
”De un an de zile ne-am constituit într-o asociație de bloc, și am cerut ajutorul Primăriei pentru reabilitarea blocului. Concret nu am primit niciun răspuns. Ni s-a spus că s-ar putea face anveloparea blocului, dar noi avem nevoie de consolidarea structurii de rezistență a imobilului. Dacă nu se face consolidare, pot să-i fac eu anvelopare exterioară?”, mai spune administratorul blocului, care a adăugat că și traficul greu de pe Drumul Careiului are o contribuție însemnată la formarea acestor crăpături.
Disperați de situația în care se află blocul lor, și neavând o altă cale, locatarii au apelat la ajutorul lui Horea Anderco.
Fiind inginer constructor la bază, candidatul independent la Primăria Satu Mare, Horea Anderco, explică de ce au apărut aceste fisuri în apartamentele locatarilor și oferă soluții pentru a opri acest fenomen.
”Cetățenii din acest bloc au grave probleme deoarece au apărut fisuri serioase în apartamente. Cauza acestor fisuri, așa cum s-a și constatat în urma unei expertize, este o tasare neuniformă a blocului. Blocul este fundat pe o argilă contractilă care, din cauza secetei din ultimii ani, a început să fie afectată. Argila nu a fost afectată uniform, tasările nu sunt uniforme din cauza acestor arbori imenși care sunt în apropierea blocului. Umiditatea din partea exterioară a blocului scăzând, se produce o tasare neuniformă a imobilului. Prima soluție pentru a stopa fenomenul, respectiv pentru a evita înclinarea blocului, este eliminarea acestor arbori din apropierea blocului, care sunt principala cauză a tasării neuniforme. Sigur, după eliminarea acestor arbori se va urmări în continuare dacă mai apar fisuri, urmând ca apoi să se treacă la măsuri de consolidare. La aceste lucrări vor trebui să contribuie și autoritățile locale pentru că nu este doar problema cetățenilor și nu sunt ei vinovați că au apărut aceste fisuri”, precizează Horea Anderco.