Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Atelierul Paul Erdos a fost redeschis (FOTO)

atelier paul erdos (26)După ce a stat 10 ani închis, atelierul pictorului Paul Erdos din pasajul Ştefan Ruga, de lângă filarmonică, a fost redeschis astăzi. La eveniment au participat copiii artistului, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, cel care s-a ocupat de redeschidere, dar şi oameni care l-au cunoscut pe artist.

Casa cuprinde la parter o expoziţie formată din 20 de lucrări grafice donate de artist înainte de moartea sa, iar la etaj se află atelierul aşa cum l-a lăsat, cu mobilier, obiecte personale, fiind expusă inclusiv salopeta pe care a primit-o de la un soldat american la eliberarea din lagărul nazist din 1945.

Fiica artistului, Judit Erdos, angajată a Muzeului Judeţean, a mărturisit că tatăl său a reuşit să supravieţuiască şi să se dedice culturii din Satu Mare după ce a trecut prin opt lagăre naziste.

“Redeschidem astăzi atelierul memorial Paul Erdos în anul în care sărbătorim centenarul Paul Erdos. Casa aceasta, din varii motive, în ani de zile a fost închisă, dar graţie sprijinului Consiliului Judeţean am reuşit să o renovăm şi să o reintroducem în circuitul turistic şi pentru faptul că este un spaţiu unic. Este o casă esenţializată în care a creat un artist şi atelierul lui a rămas exact aşa cum a fost. Este un atelier al unui mare artist, Paul Erdos a trecut prin lagăre de concentrare, şi în 1945 atunci când a fost eliberat din lagăr, un soldat american i-a dat o salopetă, şi acea salopetă cu care s-a îmbrăcat şi a venit din Germania până aici, este în expoziţie. Este un om care a trecut prin fracturile istoriei, care a fost foarte aproape de moarte şi care e singurul din familia sa care a supravieţuit pentru că le făcea portrete ofiţerilor nazişti. Iată, câteodată, arta poate să salveze viaţa. Cu toate că a trecut prin ororile nazismului, a lagărelor de concentrare, toate lucrările lui grafice sunt stenice, optimiste şi caută să dea o nouă dimensiune omului. În centrul tuturor tablourilor sale este figura umană, în transcendenţa sa, merge spre tradiţii ca de acolo să-şi extragă autenticitatea şi să le filtreze pri sufletul unui mare artist. Pe lângă atelier, vom pune la dispoziţia sătmărenilor aceste două săli de jos, care vor fi oferite artiştilor, tinerilor, pensionarilor, scriitorilor, ca un loc de întâlnire de interferenţă, în care se vor putea întruni oamenii de cultură ai oraşului, vom putea organiza aici experimente culturale, chiar şi cele de o înviorătoare iconoclastie, prin care această clădire va căpăta încă o dimensiune suplimentară a acelui dialog între artistul adevărat, care este sus, şi noi cei care bâjbâim, şi care suntem jos, şi la propriu, şi la figurat”, a declarat Felician Pop.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a spus că acest atelier trebuia redeschis de mai mult timp.

“Aceste evenimente în care punem în valoare patrimoniul cultural al judeţului, al municipiului, sunt extrem de importante, în primul rând din respect pentru aceşti oameni care au creat pentru noi, îmbogăţind  tezaurul cultural al judeţului nostru. Cred că este o datorie morală a noastră, a sătmărenilor, să punem în valoare tot ce este mai frumos, să aducem un omagiu acestor oameni care au muncit pentru propăşirea noastră culturală şi să punem în valoare Sătmarul”, a spus Adrian Ştef.

Judit Erdos a vorbit puțin despre tatăl său, despre legăturile sale cu orașul Satu Mare.

“Această expoziţie este formată din lucrări care constituie donaţia pe care a dat-o înainte de a muri cu câteva luni, este formată din 20 de desene. A fost legat de acest oraş şi în bine şi în rău. A fost legat cu amintiri frumoase pentru că aici a fost tânăr, şi un tânăr foarte atractiv şi frumos, şi asta o ştia. Artiştii, de altfel, sunt foarte vanitoşi din toate punctele de vedere, dar asta e scuzabil pentru ei. Era legat şi de lucruri triste pentru că tot din acest oraş a avut “onoarea” să “viziteze”, opt lagăre de exterminare, printre care a început cu Auschwitzul. S-a întors tot la Satu Mare deşi avea ocazia să rămână în alte părţi. A fost un mare local patriot. Cine l-a cunoscut ştie că nu a fost un om distant. A fost un om comunicativ, chiar glumeţ, foarte spiritual şi un om deosebit de cultivat, pentru care nu numai arta plastică, dar şi muzica, poezia, au fost valori deosebit de importante”, a spus Iudit Erdos.

Printre cei prezenţi s-au mai aflat artişti plastici îndrumaţi de Paul Erdoş în vremea comunistă, oameni care s-au afirmat astăzi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.