Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Pataki Csaba: Interesele pur politice nu ar trebui să se desfășoare pe câmpul Consiliului Județean (INTERVIU)

pataki csabaPataki Csaba este senator, membru în patru comisii parlamentare, președintele filialei județene a UDMR Satu Mare, candidat la președenția Consiliului Județean, soț, tată și în primul rând om. El a deținut mai multe funcții publice în administrația locală, a fost simplu angajat al Consiliului Județean, apoi director al Direcției de Dezvoltare Regională, subprefect, și acum senator.

Reporter: Cum decurge campania în acest an, având în vedere că sunteți președintele unui partid important (care adună zeci de mii de voturi) în județul Satu Mare?

Pataki Csaba: Este o campanie atipică pe de o parte tocmai din cauza modificărilor legislative care pornesc de sus în jos cumva, la nivel de județ. Președinții nu mai sunt aleși direct de cetățeni ci indirect prin votul consilierilor județeni, care din punctul meu de vedere, este o modalitate mult mai corectă și mai apare un nou element. Un președinte de județ poate să fie și schimbat, diferența este că el poate fi ales de jumătate plus unu din consilieri și de schimbat cu două treimi. Pentru noi nu este un risc politic pentru că întotdeauna am avut un număr de consilieri, mai mulți decât o treime. Dacă județul Satu Mare își dorește stabilitate atunci e bine din punctul acesta de vedere ca să fie ales un președinte din rândul UDMR. Altfel, există riscul unor supărări, cum de fapt am tot asistat în ultima perioadă. Ni s-a demonstrat tot felul de alianțe care nu au funcționat, și aici putem începe cu CDR, Alianța DA, cu USL-ul, cu coabitarea sau conlucrarea PSD-PDL. Maxim doi-trei ani au rezistat împreună, iar UDMR-ul începând din 1990 dacă a intrat într-o coaliție, a fost una stabilă.

Acum în campanie e greu, suntem concentrați în 45 de comune la nivel de județ având liste de consilieri locali și aproape 30 de candidați la primărie și fiind conducător al listei de consilieri județeni tot greul din interiorul campaniei pică pe mine. Încerc să ajung în fiecare localitate și stilul acesta de campanie ne convine pentru c[ s-a încheiat sifonarea banilor pe sutele de bannere sau mici atenții care la noi întotdeauna au fost simbolice. Acum dialogul direct cu oamenii care ne și caracterizează este principala armă de campanie și îi rog pe toți candidații noștri să meargă să stea de vorbă cu toată lumea și să se uite în ochii oamenilor și să transmită programul nostru. Este foarte important să meargă lumea la vot.

Reporter: De ce candidaţi la funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare?

Pataki Csaba: Consiliului Județean ca și entitate este foarte departe de viața de zi cu zi a cetățenilor, foarte puțini știu care sunt atribuțiile reale ale unui președinte de Consiliul Județean și care sunt posibilitățile de a-i ajuta pe oameni. Din păcate și unii conducători actuali ai acestei instituții, și după ani mulți petrecuți în funcții publice habar nu au cum să traducă pe limba oamenilor care sunt obligațiile Consiliului Județean. Aici vorbesc de un drum județean, dreptul de a bea o apă curată, să aibă aceleași servicii sociale și de sănătate indiferent că trăiești într-un cătun sau într-un oraș. Toți au aceleași drepturi și merită același interes. Nu trebuie făcută o analiză cost-beneficiu și oamenii trebuie să simtă că se încearcă să se facă ceva pentru ei. Președintele trebuie să fie unul din cetățenii acestui județ care are instrumentele necesare de ajutare a semenilor. Aici este diferența de mentalitate față de restul și în plus trebuie să fie o muncă de echipă. Fiecare consilier județean, indiferent de culoarea politică, trebuie să se simtă și el responsabil pentru munca pe care o face și nu pur și simplu prezența la o ședință de comisie de zeci de minute și apoi un spectacol ultra televizat de două ore și apoi să meargă acasă cu sufletul liniștit că iarăși a trecut o lună și în afară de arăta familiei că și el este acolo nu a făcut nimic.

Reporter: Să înțeleg că în cazul în care veți ajunge președinte veți pune consilierii la muncă?

Pataki Csaba: Nu eu trebuie să îi pun la muncă. Dar ar trebui ca fiecare consilier să-şi aleagă cu atenție domeniul pe care vrea să lucreze. Ideal ar fi ca politica la nivel de județ să se termine după alegeri. Într-adevăr vreau să fie o echipă constructivă, iar politica să o facem eventual în campanie electorală și în rest nimeni să nu se simtă că e marginalizat sau interesele comunității ajung să nu fie dezbătute. Interesele pur politice sau individuale se văd de la distanță și nu ar trebui să se desfășoare pe câmpul  unei instituții atât de importante ca și Consiliul Județean. Am o experiență de peste un deceniu ca și angajat și în alte diverse funcții. În această instituție am ajuns prin concurs ca și simplu angajat și am trecut prin toate etapele posibile și imposibile. Am fost și reprezentantul guvernului în teritoriu a două guverne și am încercat de fiecare dată să mediez și să transmit problemele reale ale cetățenilor. Eu am fost acela care i-a primit pe ”colindătorii USL” în anii 2011-2012 când prefectul de atunci s-a ascuns dar și pe alții care în viața publică urlau  în gura mare, iar acum ei toți sunt în aceiași barcă. Eu am rămas tot în barca mea, și de când fac politică nu m-am gândit să mă transfer nicăieri. Am încercat să nu mă schimb și să nu iau ”boala scaunului”.

Reporter: Munca unui parlamentar pare a fi una derizorie, prin faptul că sunteți priviți ca niște oameni care ridică mâna la vot. În realitate ce presupune munca unui senator?

Pataki Csaba: În Senat după primele luni colegii mei și-au dat seama că au în mine un partener și o persoană care pune ”umărul la muncă” și astfel în scurtă vreme am ajuns viceliderul în comisia juridică, apoi în comisia de muncă și protecție socială, apoi în comisia de constituționalitate și procese la CEDO și în comisia de analiză a democrației în România. Prin comisiile mele de specialitate trec 80% din toate inițiativele legislative care ajung în Parlamentul României. Munca grea este în comisii. La început aveam un număr de colegi ai USL,  dar după ce s-au destrămat aveam cinci colegi într-o parte și alți cinci în altă parte, iar eu eram la mijloc, elementul de echilibru.

Reporter: Să înțeleg că cererile DNA au depins uneori de votul dumneavoastră în comisia juridică?

Pataki Csaba: Uneori da. Am fost nevoit ca fiecare vot să-l cântăresc foarte bine. Din nefericire am ajuns să văd și ce nu aș fi vrut să văd, am citit și ce nu aș fi vrut vreodată să citesc. Este extraordinar de greu să decizi ceva când știi că tu trebuie doar să urmezi o procedură strict administrativă și nu ar fi trebuit să fie discuții. Aș fi de acord să nu fie abuziv interpretată nici imunitatea parlamentară dar pe de altă parte să nu fie nici folosită abuziv imaginea parlamentarilor pentru că nu e bine pentru nimeni. Echilibrul s-a pierdut. Am avut parte de un mandat dificil. Am văzut colegi care au făcut parte din patru-cinci formațiuni politice în trei ani și jumătate, am văzut cum au dispărut partide și au apărut altele noi, am văzut și ridicări și coborâri foarte violente ale unor personaje politice. Am avut un președinte de Senat și acum avem pe altul.

Reporter: Cum vă vedeți acum din punct de vedere profesional?

Pataki Csaba: Profesional am evoluat tocmai pentru că am văzut un cu totul alt sistem, alt nivel. Am acum o viziune clară la cum se iau deciziile de interes major, cum se face o negociere dură pe anumite subiecte, am avut tangențe și cu foști miniștri, actuali miniștri sau viitori miniștri. Am reușit să comunic pe anumite tangențe profesionale și asta îmi va fi de folos în viitor. Nu sunt elemente ultraspectaculoase, dar este altceva. Din punct de vedere profesional consider că deja am acoperit toată sfera. Toată lumea știe că nu am cerut niciodată nimic pentru mine. Noi întotdeauna când am fost în opoziție și am făcut o opoziție constructivă. Am avut numeroase inițiative legislative care au fost preluate apoi de guvern și au ieșit în presă, dar noi nu am făcut din acest lucru un caz. Asta e construcția.

Reporter: Cum s-a acomodat familia cu solicitările profesionale și politice, drumurile săptămânale la București?

Pataki Csaba: Familia așa s-a format și acum nu suferă din cauza campaniei deoarece acesta este ritmul meu normal de lucru. O parte din săptămână la București cu munca solicitantă din comisiile de specialitate din Senat. Eram deja senator când m-am căsătorit, fiica mea s-a născut când la fel deja eram senator. Fiica mea când nu sunt acasă știe că tata lucrează. Am dus-o și în Senat și a fost impresionat[ de clădirea cu scaune mari verzi, și ea asta știe că tata lucrează în clădirea aia mare cu scaune verzi. Weekendurile sunt prins în județ, și de multe ori vine familia cu mine. Soția mea are profesia ei și ne respectăm reciproc programul. Niciodată nu au fost probleme cu managementul timpului și ele își fac programul după al meu. Bateriile îmi sunt reîncărcate de fiecare dată acasă, alături de ele.

Reporter: De ce vreți să vă reîntoarceți în Satu Mare?

Pataki Csaba: Aș fi putut să iau calea colegilor de școală care și-au găsit drumul în alte părți ale țării sau ale lumii. Mie îmi plac aventurile, și astfel am rămas acasă. Tinerilor le transmit să rămână acasă pentru că dacă toată lumea pleacă și nu încearcă măcar să-și schimbe ”microîmprejurimile” din jurul lui, atunci această minune nu o va face nimeni. Marele pericol este că o să fim din ce în ce mai puțini, județul va îmbătrâni, nu se știe cum va rămâne deși este un loc prielnic vieții în mod natural. Îmi place acest județ dar trebuie să fie mai trăibil și cu mai multe servicii în interesul oamenilor. Dar asta nu se poate face doar cu ajutorul autorităților ci și cu al nostru ca oameni, să ridicăm ștacheta fiecare un pic mai sus și atunci totul are un rost. 

10 comentarii

  1. Bálint Răspunde

    Like Paraki Csaba santem mandru de tune!!

    • figaro Răspunde

      Cred ca tastatura iti joaca feste. Tot respectul pentru candidatul vostru pentru CJ. Nu acelasi lucru il pot spune din pacate despre cel de la primarie, care va trage in jos mai mult decat vreti sa acceptati!

      • Attila Răspunde

        Ungur fiind pot sa spun ca Csabi e un mafiot , care se joaca pe telefon in parlament pe bani nostri . Si uni il laudati . Eu vreau bine pentru judetul Satu Mare , eu nu o sa votez pe acest om deoarece e ungur .

        • Bálint Răspunde

          Ma Attila doar tu esti un prost mare!! Alti de la parlament ce face? Ninci nu intra si primeste salarii mari!! Esti un nenorocit mare!!

  2. Nicu Răspunde

    Dl Pataki Csaba mai intoarceti-va in parlament si jucati linistit pe telefon ! Nu vrem asta la consiliul judetean .

  3. Botond Răspunde

    Bisztos hogy nem szavazok ratok . Egy mafia banda vagytok !

  4. Istvan Răspunde

    Nem csinaltal semmit ! Mert szavazak rad ?? Csak nyomod a rizsat 🙂 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.