Muzeul Județean Satu Mare a găzduit astăzi vernisajul expoziției ”150 de ani de la urcarea pe tron a Principelui Carol de Hohenzollern-Singmaringen”, expoziție dedicată primului rege al României. Cu această ocazie, publicului sătmărean poate vedea o mare varietate de fotografii, înscrisuri și alte însemne regale printre care și coroana regală confecționată dintr-un tun turcesc capturat în Războiul de Independență.
Amfitrionul acestei expoziții, profesorul universitar Claudiu Porumbăcean, a evidențiat, în câteva cuvinte, importanța familiei regale pentru Istoria României.
”Pentru Istoria României, ziua de 10 mai este o dată cu o semnificație deosebită, aproape unică, deoarece marchează, din 1866, începutul unei ere moderne, marchează dezvoltarea și modernizarea Principatelor Române, după care, tot la data de 10 Mai, anul 1881, odată cu Proclamarea Regatului Român, s-a desăvârșit întreaga operă la sfârșitul Primului Război Mondial cu constituirea României Mari. Carol I a fost cel care a deschis drumul acestei dinastii de Hohenzollern-Singmaringen în România”, a spus Claudiu Porumbăcean.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a afirmat că este foarte important ca românii să-și aducă aminte de Istoria neamului.
”Cred că cei 150 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I, este un reper foarte important al Istoriei României. Se leagă câteva repere foarte importante de numele acestei personalități și anume obținerea Independenței României, o constituție nouă. S-au pus bazele modernizării României”, a spus Adrian Ștef.
Expoziția dedicată Zilei Regalității, este compusă din două părți, cu 15 exponate aduse de la Muzeul Național de Istorie, iar celalalte exponate aparțin Muzeului Județean Satu Mare. Poate fi vizionată uniforma de paradă a regelui Carol 1, coroana confecționată dintr-un tun capturat în Războiul de Independență, cinci drapele de pe frontul acestui drapel, fotografii, precum și vitrină cu decorații și alte însemne regale.