Reporter: Ce v-a determinat să intrați în cursa pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare?
Dorel Coica: În primul rând proiectele pe care le-am încheiat, în al doilea rând proiectele pe care le-am scris şi pe care dorim să le lansăm acum odată cu deschiderea finanţării pe axele europene. Avem proiecte multiple, pe toate axele: axa 3, axa 4, axa 5 şi altele care se vor deschide prin Programul Operațional Regional. Dintre proiectele finalizate sunt proiectele de străzi, teatrul, Casa Meşteşugarilor, Centrul tehnologic. Dintre proiectele pe care dorim să le realizăm, este iluminatul public. Proiectul este gata şi se poate finanţa cu o valoare de 3,8 milioane euro, și prevede un iluminat public cu LED-uri foarte economic şi foarte modern. Mai avem proiectul Sălii Polivalente, bazinul de înot, sala de popice/bowling, reabilitarea Centrului Nou şi a celui Vechi, reabilitarea podului Decebal, la care avem bugetată și suma, iar al treilea pod este deja pe SEAP şi sunt convins că în 10 iulie vom avea un câştigător pentru această licitaţie. Nu mă opresc până nu realizăm și cartierul social şi reabilitarea tuturor școlilor şi grădiniţelor până în 2020.
Kereskenyi Gabor: Din cauza lui Dorel Coica şi din cauza slabei calităţi în munca depusă de el. Îmi iubesc orașul și îmi respect locuitorii, indiferent de limba pe care o vorbesc. Am decis să candidez la funcția de primar pentru că vreau schimbare – o schimbare pentru toți, pentru un oraș de care putem fi din nou mândri. Am fost viceprimar patru ani, ştiu cum funcţionează administraţia oraşului, iar lângă Iuliu Ilyés am învăţat ce înseamnă să ai viziune şi cum să pui aceste idei în practică. În ultimii patru ani am văzut ce înseamnă dacă cineva nu are astfel de aptitudini. Coica Dorel are doar interese proprii, nu idei privind dezvoltarea oraşului.
Reporter: Ce n-ați făcut încă pentru Satu Mare și de ce, din funcția administrativă avută până în prezent?
Dorel Coica: N-am reuşit să realizăm proiectul cu sala polivalentă, cu sala de înot, sala de popice/bowling, pentru că nu am avut teren. Acum în sfârşit avem un teren de la Ministerul Apărării Naţionale, primim și de la Inspectoratul Şcolar un teren şi astfel, putem să cuprindem 6,3 ha, locație în care putem să implementăm toate acele inverstiții. A durat extrem de mult licitaţia pentru a se desemna o firmă care va lucra patru ani pe teritoriul municipiului Satu Mare şi care va gestiona în jur de 25 de milioane de euro. Asta înseamnă reabilitări infrastructură, străzi, trotuare, tot ce înseamnă lucrări pe teritoriul municipiului Satu Mare. S-a prelungit licitaţia, au rămas două firme într-un final, s-au contestat, au mers la Curtea de Apel, încă sunt în licitaţie.
Kereskenyi Gabor: Viceprimarul are multe responsabilităţi, dar în esenţă primarul marchează direcţiile de dezvoltare a oraşului. Deci rezultatele obţinute în funcţia deţinută e în mai mare măsură meritul nostru comun cu Iuliu Ilyés. Sunt mândru că la sfârşitul mandatului nostru am lăsat un oraş prosper şi în plină dezvoltare. Mă întristează că ce nu am putut rezolva până în 2012, nu s-a rezolvat nici până acum. Între altele, e deosebit de grav că nu s-a redus circulaţia în zona centrală, nu s-au găsit funcţiuni adecvate pentru Centrul Nou, care să-l umple de viaţă, dar nu au fost continuate nici renovarea clădirilor istorice şi nici extinderea reţelei drumurilor de bicicletă.
Reporter: Pe ce vă bazați că în următorii patru ani veți face într-adevăr ceea ce vă propuneți?
Dorel Coica: În primul rând pe proiectele care sunt finalizate, pe deschiderea axelor şi posibilitatea de a lansa aceste proiecte pe axele europene şi bineînţeles sper ca din toamnă să fie un guvern al PSD. Am avut sprijin, chiar am discutat cu fostul premier Ponta, cu domnul Dragnea, că dacă primarul municipiului fiind de culoare roşie va avea un sprijin deosebit şi în următorii patru ani de la viitorul Guvern care se va instala şi sunt convins că PSD va avea guvern împreună cu ALDE.
Kereskenyi Gabor: Mă bazez în primul rând pe încrederea sătmărenilor, lucru pe care îl simt zi de zi. În mod sigur, competenţa şi pregătirea profesională acumulată în funcţia de viceprimar oferă baze solide. Această experienţă s-a dovedit a fi o şcoală bună. Am încercat să însuşesc tot ce e legat de funcţionarea bună a municipiului. Pe lângă asta, lista propusă de UDMR pentru consilieri locali cuprinde specialişti foarte buni, experienţa lor însumată nu poate fi depăşită nici cu o vechime de un secol. Mă consider norocos că am o echipă bună şi profesionistă. Asta m-a îndemnat să formulez un program realist, care nu conţine promisiuni iluzorice ci proiecte care pot fi implementate de îndată.
Reporter: Am avut parte de patru ani conflictuali în Consiliul Local, fapt ce a blocat în mare parte potențialul de dezvoltare al orașului. La ce alianțe politice viabile v-ați gândit pentru a nu se continua în aceiași manieră?
Dorel Coica: Deocamdată nu ne-am gândit la niciun fel de alianţă. Sunt 10 candidaţi la primărie dintre care opt sunt de etnie română, unii s-au dat şi români şi maghiari, mă refer aici la Ştef şi Cozma. Au fost ani conflictuali pentru că UDMR şi-a urmărit numai interesele de grup. UDMR a avut nişte relaţii cu omul de afaceri care a deschis un mall în oraș, şi au blocat efectiv investiţiile mari, majore, în Satu Mare. Mă refer la investiţia NEPI. Cu Dedeman nu au avut cum pentru că nu au fost împiedicaţi, dar au fost multe blocaje cu proiectele noastre. Sper ca din iunie să avem o majoritate confortabilă în Consiliul Local şi să facem alianţe cu partide ai căror consilieri vor dezvoltarea şi evoluţia oraşului, nu să frânăm. Kereskenyi şi UDMR-ul nu au avut nici un interes să dezvolte Satu Mare pentru că a avut alte interese materiale aici.
Kereskneyi Gabor: Trecutul trebuie depăşit. Dar înainte de asta trebuie să facem un bilanţ, nu de alta, dar să nu facem aceleaşi greşeli. Una din învăţăturile principale este să nu creăm conflicte suplimentare în oraş. Primarul actual în loc să atenueze tensiunile şi să rezolve probleme a generat noi şi noi conflicte. Blocarea proiectelor greşite sau eronate nu este o simplă manevră politică ci e în interesul comunităţii. Să fii supărat pentru asta, cum este obiceiul lui Dorel Coica, nu e comportamentul unui edil responsabil ci, mai degrabă, a unui copil bosumflat din grădiniţă. Iar, în ceea ce priveşte partea două a întrebării, cea mai sigură bază a unor alianţe durabile în municipiul nostru este iniţierea unor proiecte de dezvoltare, care serveşte interesele întregului municipiu Satu Mare. Aceste proiecte comune nu pot fi comentate sau respinse de unii sau alţii, deoarece nu există vreun politician care poate să ignore sistematic interesele alegătorilor şi a comunităţii. Sunt adeptul unei conduceri colective, bazat pe consens, în special în cazul proiectelor de dezvoltare urbană. Din păcate, primarul actual a căutat mai mult scandal şi nu consens …
Reporter: De ce considerați că ar fi potrivit ca sătmărenii să vă voteze pe dumneavoastră, în detrimentul principalului contracandidat?
Dorel Coica: Pentru că sunt un om serios, sunt un om care am venit la primărie cu situaţie materială, nu sunt implicat în niciun fel de dosar cu DNA-ul, cum s-a întâmplat cu ceilalţi primari. De asemenea, doresc binele acestui municipiu, doresc să aplic proiectele pe care le-am făcut în aceeastă perioadă de patru ani, perioadă de prefinanţare. Am stat împreună cu colegii mei, am elaborat proiecte care acum sunt bune de lansat pe piaţă. Doresc binele acestui municipiu, nu am niciun fel de interes material faţă de nicio firmă, nu am parti-pris-uri, nici obligaţii. Acest lucru mă ajută foarte mult să pot să fac ordine şi să duc proiectele spre finalizare. Dau două exemplle, linia ocolitoare de la Lazuri a fost proiectul meu şi l-am realizat, reabilitarea drumului spre Sătmrel, care nu s-a făcut de 40 de ani, am reuşit să-l facem noi.
Kereskenyi Gabor: Deoarece nu mă numesc Dorel Coica şi nu reprezint partidul lui perdant. Dincolo de glumă, cred că situaţia e clară. Cine crede că municipiul Satu Mare merită mai mult, poate mai mult şi vede că oraşul nu s-a dezvoltat deloc în ultimii patru ani, că deja oraşele vecine, Oradea, Baia Mare, Zalăul dar chiar şi Careiul ne depăşeşte, să voteze cu mine. Nu contează că e român sau maghiar. Deoarece problemele care sunt de soluţionat nu au naţionalitate. Nu există probleme de trafic românesc sau staționare maghiară, cum nu există centru logistic maghiar sau reabilitare urbană românească. Avem în comun un singur oraş: Satu Mare cu miile probleme urbane care aşteaptă rezolvare.