PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Conducerea Spitalului Județean dă vina pe pacientul care a făcut infarct. Nu a declarat de ce boală suferă

Atât conducerea Spitalului Județean cât și cea a UPU Satu Mare susțin că protocoalele au fost respectate în ceea ce privește cazul lui Balogh Laszlo, bărbatului de 38 de ani care a făcut infarct în baia de la Urgențe. Managerul Marcela Papici, alături de coordonatorul UPU, Adriana Moldovan, de asistentul șef UPU, Nicoleta Pereș, de asistentul din triaj din acel moment, Sebastian Gomboș, și registratorul Horati Cornelia, a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, câteva precizări în ceea ce privește acest caz.

Pentru început dr. Adriana Moldovan a relatat faptele din acea perioadă, așa cum reiese din fișe. Aceasta a spus că în momentul în care sătmăreanul a ajuns la Urgențe, în jurul orei 12.25, acesta acuza dureri în regiunea toracică. După procedura de triaj, s-a decis că este vorba despre o urgență minoră de cod verde, potrivit fișei UPU. Funcțiile vitale ale pacientului erau normale în momentul întocmirii acestei fișe. Din nefericire, în acel moment, în zona de tratament a urgențelor minore nu era liber niciun loc, astfel că pacientului i s-a cerut să aștepte pe hol până la eliberarea unui pat.

După aproximativ 10-15 minute, la Urgențe sosește soția pacientului care a făcut scandal deoarece soțul ei nu este consultat. A intrat în zona de tratament cu pacientul.

”Între timp, pacientul nu a  stat locului, s-a plimbat de sus în jos în zona de triaj, dar nu a acuzat accentuarea stării generale de sănătate pe parcursul acestei perioade de așteptare. La un moment dat s-a auzit o alarmare în zona de așteptare că cuiva i s-a făcut rău în baie. În momentul acela, echipajul unei ambulanțe de terapie intensivă care se afla în zona de triaj s-a dus ca să vadă despre ce este vorba. L-a găsit pe pacient căzut, în stare de inconștiență. A fost pus pe targă și dus în zona de resuscitare și unde au început manevrele de resuscitare timp de 40 de minute. Funcția cardiacă și-a revenit iar pacientul a devenit stabil hemodinamic. Pacientul a făcut un infarct miocardic acut și a fost transferat la Institutul inimii din Cluj Napoca”, a arătat dr. Adriana Moldovan.

Tot cu această ocazie, managerul Spitalului Județean, Marcela Papici, a precizat că protocolul spune că pacientul trebuie întrebat înainte de a fi preluat la UPU dacă suferă de anumite afecțiuni. Acest pacient a declarat că nu suferă de niciun fel de boală, lucru întărit și de afirmațiile făcute de asistentul Sebastian Gomboș, care era la acea vreme în triaj. 

”Potrivit procesului verbal cu lucrurile pe care pacientul le avea asupra lui, domnul Balogh Laszlo avea un portmoneu cu acte personale, un plic cu bani, 50 de lei, dar și medicamentul Atacand, medicament care se dă celor care suferă de tensiune și probleme cardiace. Un medicament pe care pacientul nu-l declară că-l ia, ca să existe un punct de pornire că acest pacient este mai problematic decât alții și se putea interveni altfel. Cu toate acestea, pacientul a declarat că nu se știe suferind cu nimic și că nu ia niciun medicament”, a precizat Papici, care a mai adăugat că altfel se intervenea dacă pacientul declara că ia astfel de medicamente. 

Bărbatul a suferit un infarct major, acesta fiind și motivul pentru care s-a decis trimiterea pacientului la Cluj.

Managerul Spitalului Județean a mai precizat că a aflat despre acest caz de la ProTV și din mass-media sătmăreană abia seara.

Atât Marcela Papici cât și Adriana Moldovan au afirmat că protocoalele în ceea ce privește acest caz au fost respectate. Cu toate acestea, Spitalului Județean i-au fost solicitate rapoarte de către toate instituțiile (Prefectură, DSP, Poliție, Colegiul Medicilor).

”Dacă s-a făcut o greșeală medicală, să fie judecată de Colegiul Medicilor, sau una administrativă, să fie judecată de noi. Nu există în intenția nimănui de a face altfel. Trebuie însă să hotărâm dacă s-a greșit și în ce condiții s-a greșit”, a spus Papici.

Cel puțin până astăzi la ora 10.00, pacientul Balogh Laszlo era în viață la Institutul Inimii din Cluj Napoca, dar cu un prognostic foarte rezervat de supraviețuire. 

Exit mobile version