Directorul instituției gazdă, Felician Pop, a afirmat că Monografia Județului Satu Mare este esențială pentru cetățenii județului și că este o lucrare foarte bine scrisă.
”Eu cred că Monografia Județului Satu Mare, care se lansează astăzi, este o carte esențială și, dacă ne gândim că ultima monografie serioasă a județului a apărut în urmă cu mai bine de o sută de ani, 1908-1909, apariția monografiei de astăzi este un eveniment cultural pentru că ea va rămâne și va da mărturie despre Sătmarul acestui început de secol. Și așa cum astăzi toată lumea caută monografia lui Borovszky, și aceasta este o raritate, peste ani, cu siguranță, că și această lucrare va fi un reper. Este o lucrare foarte bine scrisă, de autori de specialitate, și care este o oglindă a realităților sătmărene. Sperăm că în scurt timp vom avea și o monografie municipiului Satu Mare”, a spus Felician Pop.
Directorul Muzeului Județean a mai spus că monografia a fost lansată în această instituție doarece angajații acesteia au coordonat întreaga lucrare, sub îndrumarea profesorului univ. dr. Claudiu Porumbăceanu.
”Pentru realizarea acestei monografii s-a muncit destul de mult timp. Echipa redacțională a cules timp de mai mulți ani materiale pentru realizarea acestei lucrări. Noi, ca instituție, avem un proiect prin care să edităm monografiile a cât mai multor localități, comune, din județul Satu Mare”, a arătat și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, sub auspiciile căreia a apărut această carte.
Coordonatorul proiectului, Claudiu Porumbăcean, a spus că astăzi de încheie un proiect în care nici el nu credea la un moment dat.
”Astăzi s-a încheiat un proiect început în urmă cu aproape 4 ani, proiect destul de ambițios față de care și eu am avut anumite rezerve privind realizarea sa deoarece a fost un colectiv de autori și a fost destul destul de greu să uniformizezi din punct de vedere științific informațiile. S-a deschis un drum, și sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să putem veni în fața sătmărenilor cu o monografie academică, structurată pe 7,8 sau chiar 10 volume, dar, deocamdată, în faza în care suntem, lucrarea are un caracter științific bun”, a spus coordonatorul monografiei sătmărene.
Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, prezent la eveniment, i-a felicitat pe toți cei care au pus umărul la realizarea monografiei adăugând că va face demersurile necesare ca aceasta să fie tradusă și în limba maghiară.
”Vreau să vă felicit pe toți cei care ați lucrat la această monografie. A fost o dorință de-a mea imediat după ce devenisem președinte de Consiliului Județean. Am aflat că județul Satu Mare nu are o monografie, cel puțin nu una recentă. Am luat legătura, în primul rând, cu instituțiile subordonate Consiliului Județean, pentru a realiza cât de repede un colectiv de autori care să lucreze la această monografie. Sunt 36 de autori și a fost destul de greu de armonizat toate materialele. Eu cred că este o mare realizare pentru județul nostru. Mă bucur că avem această monografie a județului care poate fi completată. Vom solicita și o traducere a acestei monografii și în limba maghiară. Este extrem de important să fie bilingvă”, a spus Ștef.
Cel puțin deocamdată, Monografia Județului Satu Mare poate fi achiziționată de la sediul Muzeului Județean, dar în scurt timp va putea fi găsită și în librării.