Ultima actualizare: azi, 17:40
Locale

Monografia Județului Satu Mare, relansată după o sută de ani. S-a muncit timp de patru ani la realizarea ei (FOTO)

monografia judetului5După mai bine de o sută de ani, Județul Satu Mare are o nouă monografie. Lucrarea a fost lansată astăzi, într-un cadru festiv, la sediul Muzeului Județean, în prezența celor care au lucrat la realizarea ei dar și a conducerii Consiliului Județean.

Directorul instituției gazdă, Felician Pop, a afirmat că Monografia Județului Satu Mare este esențială pentru cetățenii județului și că este o lucrare foarte bine scrisă.

Eu cred că Monografia Județului Satu Mare, care se lansează astăzi, este o carte esențială și, dacă ne gândim că ultima monografie serioasă a județului a apărut în urmă cu mai bine de o sută de ani, 1908-1909, apariția monografiei de astăzi este un eveniment cultural pentru că ea va rămâne și va da mărturie despre Sătmarul acestui început de secol. Și așa cum astăzi toată lumea caută monografia lui Borovszky, și aceasta este o raritate, peste ani, cu siguranță, că și această lucrare va fi un reper. Este o lucrare foarte bine scrisă, de autori de specialitate, și care este o oglindă a realităților sătmărene. Sperăm că în scurt timp vom avea și o monografie  municipiului Satu Mare”, a spus Felician Pop.

Directorul Muzeului Județean a mai spus că monografia a fost lansată în această instituție doarece angajații acesteia au coordonat întreaga lucrare, sub îndrumarea profesorului univ. dr. Claudiu Porumbăceanu.

”Pentru realizarea acestei monografii s-a muncit destul de mult timp. Echipa redacțională a cules timp de mai mulți ani materiale pentru realizarea acestei lucrări. Noi, ca instituție, avem un proiect prin care să edităm monografiile a cât mai multor localități, comune, din județul Satu Mare”, a arătat și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, sub auspiciile căreia a apărut această carte.

Coordonatorul proiectului, Claudiu Porumbăcean, a spus că astăzi de încheie un proiect în care nici el nu credea la un moment dat.

”Astăzi s-a încheiat un proiect început în urmă cu aproape 4 ani, proiect destul de ambițios față de care și eu am avut anumite rezerve privind realizarea sa deoarece a fost un colectiv de autori și a fost destul destul de greu să uniformizezi din punct de vedere științific informațiile. S-a deschis un drum, și sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să putem veni în fața sătmărenilor cu o monografie academică, structurată pe 7,8 sau chiar 10 volume, dar, deocamdată, în faza în care suntem, lucrarea are un caracter științific bun”, a spus coordonatorul monografiei sătmărene.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, prezent la eveniment, i-a felicitat pe toți cei care au pus umărul la realizarea monografiei adăugând că va face demersurile necesare ca aceasta să fie tradusă și în limba maghiară.

”Vreau să vă felicit pe toți cei care ați lucrat la această monografie. A fost o dorință de-a mea imediat după ce devenisem președinte de Consiliului Județean. Am aflat că județul Satu Mare nu are o monografie, cel puțin nu una recentă. Am luat legătura, în primul rând, cu instituțiile subordonate Consiliului Județean, pentru a realiza cât de repede un colectiv de autori care să lucreze la această monografie. Sunt 36 de autori și a fost destul de greu de armonizat toate materialele. Eu cred că este o mare realizare pentru județul nostru. Mă bucur că avem această monografie a județului care poate fi completată. Vom solicita și o traducere a acestei monografii și în limba maghiară. Este extrem de important să fie bilingvă”, a spus Ștef.

Cel puțin deocamdată, Monografia Județului Satu Mare poate fi achiziționată de la sediul Muzeului Județean, dar în scurt timp va putea fi găsită și în librării. 

14 comentarii

 1. Marius Răspunde

  Stef asta in afara de carti, costume populare si dansuri populare, expozitii, mai stie ceva sa faca?? Cine e curios de chestiile astea, care aduna cateva sute de oameni? Fa domle chestii de care vor beneficia zeci de mii de oameni nu labareli de astea.

 2. Florin Răspunde

  O lansare aldeista.

 3. sulea lingecur Răspunde

  aditza tie chiar nu-ti spune nimeni cit esti de penibil? ce p.u.l.a. cauti peste tot mai baiatule? mai du-te si-n p.u.l.a. lui coica mai si lasa-ne. semneaza sulica

 4. Horea Răspunde

  Parca e o sedinta a celor de la ALDE, nu o lansare de carte.

 5. nicu Răspunde

  Ne spune si noua platitorilor de taxe si impozite cat a costat aceasta lucrare?Sa ne spuna cuplul Stef-Pop cate judete au monografie,cat i-a costat pe ei si cat pe noi.

 6. Mirela Răspunde

  In loc de eveniment cultural, a devenit unul politic.

 7. Sigur Răspunde

  Amu ieși in fata cu tot cacatu ? Numa de imagine ?
  Te știe lumea ca ești corupt si HOT, nu mai ai nimic cu ce sa impresionezi !

 8. Pop Ioan Răspunde

  Ar fi corect să aflăm din articol cât a costat monografia judeţului Satu Mare.

 9. Ion Răspunde

  Aia nu sunt membri ALDE chemați in ședinta ?

 10. Gicu Răspunde

  …şi dacă exista o oda închinată lui Ştef în această lucrare.

 11. Daniel Răspunde

  Adrian Stef, ai platit monografiile primite de la Vasile Iuga de Saliste?

 12. Maria Răspunde

  E interesant să aflăm din monografie modul în care este zugrăvită perioada în care Adrian Ştef s-a aflat la cârma judeţului.

 13. andrei Răspunde

  Perioada Stef e poleita in aur si platita, de altfel. Vai de neamu’ nostru, sug astia acum spre sfarsitul mandatului de nu-i mai satura pamantu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Primarul spune că greva de la Transurban este una politică. Atac la Kereskenyi și Ștef

Primarul Dorel Coica l-a acuzat astăzi pe contracandidatul de la UDMR, Kereskenyi Gabor că a instigat greva de la Transurban...

Închide