Cel mai vechi cimitir din Nord-Vestul României s-a descoperit la Moftinu Mare, județul Satu Mare, și are o vechime de peste 7000 de ani. Potrivit arhelologului Liviu Marta, cimitirul datează din anii 4900-4600 Î.Hr.
”Săpăturile au început încă de săptămâna trecută și până acum am desfăcut morminte care au un inventar destul de bogat în vase ceramice, arme de piatră, lame, precum și câteva schelete relativ bine conservate”, a declarat arhelogul Liviu Marta.
Vestigiul din Satu Mare nu era cunoscut, un astfel de cimitir descoperindu-se la nord de Cluj. Cimitirul a fost descoperit ca urmare a cercetărilor arheologice preventive determinate de construirea sondelor de gaz ce urmează a se instala la Moftinu Mare. Aproximativ în două săptămâni șantierul arheologic va fi închis iar din zona respectivă se vor scoate toate piesele, se va fotografia și apoi locul va fi dat în construcție.
Arheologii sătmăreni vor continua munca la necropola neolitică Urziceni, ce datează între 4300-4000 Î. Chr., zona ce se remarcă printr-un inventar spectaculos, cu podoabe de aur, cupru și arme.
Mă, oare ce nație o trăit acolo? Români sau Unguri?
=))
Cimitirul asta, de la Moftin, e de la 4273. E mai vechi decat altele, din nord vestul Careiului, care sunt de la 4257…