Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

S-au lansat programele de finanțare START și SRL-D pentru tineri și întreprinzători debutanți

srl-d1Pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM (www.aippimm.ro) au apărut anunţurile referitoare la data de lansare a

Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare (START) şi a

Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (SRL-D),

cât şi listele aplicanţilor (clasaţi în ordinea punctajului obţinut şi prin aplicarea criteriilor de departajare) pentru programele MICROINDUSTRIALIZARE şi cel pentru MEDIUL RURAL.

Astfel, începând cu data de 16 august 2016 ora 10.00 vor fi active pe site-ul www.aippimm.ro aplicaţiile de înscriere în cadrul celor două programe. Aplicaţiile vor  fi active timp de 15 zile,  până în data de 30 august 2016, ora 20.00.

Documentaţia programelor se poate consulta şi descărca la adresa:

http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programe-nationale-2016/ alegând programul dorit.

Pot beneficia de prevederile Programului START societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online (anexa 1 din Procedură) următoarele criterii de eligibilitate: sunt organizate în baza Legii 31/1990 (societăţile de tip SRL-D nu sunt eligibile !), au capital social integral privat şi au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri, iar codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul decontului.

Prin Programul SRL-D se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).

Prin Programul START, beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 90%, dar nu mai mult de 120.000 lei pentru fiecare beneficiar, iar prin programul SRL-D beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 50%, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru fiecare beneficiar.

Minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului (în cazul programului START), respectiv minim 50% (în cazul programului SRL-D) reprezintă contribuţie proprie şi va fi asigurată din fonduri proprii sau credit bancar.

În cazul ambelor programe se vor încheia convenţii de colaborare între Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi organizaţii ori instituţii de drept privat (instituţii de credit) în baza căreia se va trece la derularea programelor. Instituţia de credit selecţionată va avea calitatea de agenţie de implementare a ajutoarelor acordate pentru a căror derulare încheie convenţie de colaborare cu  Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Noutatea pentru acest an este perioada pe care antreprenorii o au la dispoziţie pentru a face investiţia, adică 60 de zile, faţă de 30 de zile cât era reglementat anul trecut. Totodată, implementând cu instituţie de credit, plăţile se pot face şi în prima parte a anului 2017 (nu mai târziu de 31 Martie 2017) pentru angajamentele semnate în anul 2016. Perioada este semnificativ mai mare decât în alţi ani şi prevede chiar şi posibilitatea unei prelungiri în situaţii deosebite.

Într-o anexă din documentaţia programului START  este prezentată lista codurilor CAEN eligibile, cu încadrarea lor în cele 4 categorii de punctaj corespunzătoare tipurilor de activităţi pentru care se solicită finanţare (▪ Producţie, programare IT;  ▪ Cercetare-dezvoltare, învăţământ, sănătate; ▪ Turism şi facilităţi de cazare, activităţi profesionale şi de servicii; ▪ Construcţii, Comerţ).

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorul economic va completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere (marţi, 16 august 2016), până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere: marţi, 30 august 2016 (timp de 15 zile calendaristice) pentru ambele programe.

Admiterea în Program se va face  în  ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale se aplică criteriile de departajare prevăzute în procedurile programelor.

Bugetele alocate Programelor pentru anul bugetar 2016 este de 17.000.000 lei pentru programul START, respectiv 22.700.000  lei pentru programul SRL-D.

Prin implementarea Programelor, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 141 de beneficiari prin programul START, respectiv minim 501 beneficiari prin programul SRL-D.

Schemele sunt valabile până la 31 decembrie 2016. Plățile în cadrul schemelor de minimis vor fi efectuate (către instituţie de credit) până la 31 decembrie 2016, acestea având posibilitatea de a efectua plăţile către beneficiari până cel târziu la 31 martie 2017.

Un comentariu

  1. Iarca Răspunde

    Am o constructie, am 61 de ani, sunt pensionar si doresc sa deschid o firma, dar un vecin nu imi da aceptulul si astfel nu pot obtine avizul de functionare de la primarie . Ce pot face ? Astept o solutie de la d-voastra .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.