PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Gabriel Leș: Voi continua să fiu cu adevărat în slujba oamenilor. Și eu mă simt afectat de mizeria morală și corupția nerușinată

Gabriel Leș, este un tânăr politician sătmărean, cu 15 ani de experiență politică locală și națională, și care acum s-a decis să candideze, să vină în fața oamenilor să le ceară votul. De ce acest pas? Pentru că: ”Nu pot să spun că nu mă simt și eu afectat direct și personal de tot ceea ce vedem cu toții că este mizerie morală și corupție nerușinată în așa-zisa activitate a prea multor politicieni din cam toate partidele. Și eu trăiesc exact aceeași stare de nemulțumire profundă și de revoltă împotriva acestor lucruri ca fiecare om onest trăitor în țara asta”, spune Gabriel Leș.

Gabriel Leș, candidatul PSD pentru funcția de senator în Parlamentul României, vine în fața sătmărenilor și răspunde la clasica întrebare: ”Noi cu cine votăm?”.

Numele Gabriel Leș nu este unul necunoscut în Satu Mare. De unde vă cunosc sătmărenii?

Gabriel Leș: Bănuiesc că numele meu este cunoscut pentru că am fost viceprimar al municipiului Satu Mare în urmă cu câțiva ani, apoi subprefect, director la APIA Satu Mare și, mai recent, secretar de stat pentru armament în Ministerul Apărării Naționale. Vrând-nevrând, sunt o persoană publică prin natura activității mele profesionale, chiar dacă întotdeauna m-am străduit să îmi fac treaba cât mai bine și discret, fără să vreau neapărat să ies în evidență.

Mai concret, ce anume ați făcut în funcțiile pe care le-ați ocupat până acum?

Gabriel Leș: Îmi place foarte mult ca tot ceea ce fac să fie folositor pentru oameni. Una dintre marile mele satisfacții profesionale este reușita legată de punerea în practică a proiectului ISPA privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din municipiu, în valoare de 30 milioane de euro. Este unul din primele proiecte mari din județul Satu Mare finanțat din fonduri europene. Eu am fost, e drept, doar președintele comisiei de licitație, însă am reușit să lucrez atât de bine încât nu am avut nici un fel de contestații sau suspiciuni. După aceea, experiența dobândită ca viceprimar, inclusiv în comunicarea cu oamenii și în gestionarea proiectelor europene, mi-a fost de mare folos când am fost numit director la APIA Satu Mare. Asta după ce am ocupat și funcția de subprefect al județului Satu Mare, poziție din care cred că am  contribuit la rezolvarea concretă a problemelor cu care se confruntau oamenii care s-au adresat instituției.

La APIA Satu Mare, din decembrie 2013, într-o perioadă dificilă pentru instituție – precedentul director Viorel Pintea a fost arestat pentru corupţie -, dar mai ales pentru toți oamenii care depindeau de ea, am reușit să-i recâștig credibilitatea în ochii fermierilor din județ. Subvențiile plătite la timp și eliminarea perioadelor de așteptare și înghesuială pe care erau obligați oamenii să le suporte aiurea – acestea sunt principalele mele realizări cât timp am fost la conducerea APIA Satu Mare.

Știți ce-i doare cel mai mult pe oamenii de la țară ? Că nu îi ascultă aproape nimeni. Iar dacă nu îi ascultă, nu se găsesc nici soluții pentru problemele lor. Eu îi voi asculta, așa cum am făcut și altădată, și o voi face în continuare, pentru că doar așa putem merge mai concret spre punerea în practică a unui program serios de susținere a agriculturii românești și a fermierilor pe care noi îl avem.

Atunci de ce ați renunțat la APIA și v-ați îndreptat spre un cu totul alt domeniu?

Gabriel Leș: Atunci când mi s-a propus, în octombrie 2015, să fiu secretar de stat pentru armament în Ministerul Apărării Naţionale m-am sinţit nu doar foarte onorat de această propunere, ci şi plăcut surprins. Am acceptat funcţia pentru că era o provocare, pentru că puteam să simt la un nivel mai înalt că într-adevăr pot să-mi slujesc ţara în mod concret, nu la nivel verbal-demagogic. Experienţa şi lecţiile învăţate în timpul cât am lucrat pentru sătmăreni mi-au folosit extrem de mult în munca de la Ministerul Apărării Naţionale. Iar faptul că am rămas în funcţie şi după demisia guvernului Ponta demonstrează concret, cred eu, tocmai faptul că în aprecierea muncii mele au contat cu adevărat seriozitatea, profesionalismul şi dăruirea cu care m-am implicat în această activitate şi nu apartenenţa mea politică. Până la urmă, omul sfinţeşte locul, nu politicul.

Sunteți de peste 15 ani în politică, ați și ocupat câteva serioase funcții de conducere. Filiala județeană s-a lovit de-a lungul anilor de conflicte, dar și de succese în forma unor alianțe. Unii s-au simțit nereprezentați de oamenii care conduceau la vremea respectivă partidul. Au fost ani când v-ați retras în umbră, iar acum ați revenit și candidați pentru un post de senator în Parlamentul României. În fapt, ce fel de politică duce Gabriel Leș?

Gabriel Leș: Eu am încercat mereu să-mi fac treaba cât mai bine și respectând tot ceea ce părinții mei și profesorii pe care i-am avut și oamenii de calitate pe care i-am cunoscut m-au învățat în materie de cinste, conștiinciozitate și bun-simț. Asta fac eu și în politică. Nu pot să spun că nu mă simt și eu afectat direct și personal de tot ceea ce vedem cu toții că este mizerie morală și corupție nerușinată în așa-zisa activitate a prea multor politicieni din cam toate partidele. Și eu trăiesc exact aceeași stare de nemulțumire profundă și de revoltă împotriva acestor lucruri ca fiecare om onest trăitor în țara asta. Iar acum candidez, pentru prima dată, pentru a intra în Parlament tocmai pentru că știu, chiar știu, că se poate munci realmente pentru a îmbunătăți cu timpul viața oamenilor, că lucrurile se pot schimba cu adevărat în bine dacă există implicare, interes și dăruire.

Majoritatea politicienilor din România sunt percepuți ca fiind aroganți, inculți, populiști, superficiali, demagogi, răzbunători, îngâmfați. În cei 15 ani de experiență politică, cum a simțit Gabriel Leș că este perceput de sătmăreni?

Gabriel Leș: Mă consider un om normal, cu bucuriile și grijile pe care le are orice om. Atât. N-am cum să am vreun aer de superioritate față de nimeni pentru că pur și simplu nu-mi stă în caracter. În plus, eu chiar cred că tot timpul mai  am de învățat de la fiecare om cu care stau de vorbă, așa am fost de mic copil și nu văd de ce m-aș schimba vreodată din acest punct de vedere. Și am simțit mereu că așa sunt văzut și apreciat de sătmăreni, ca um om cu care se poate oricând comunica direct, sincer și constructiv.

Așa cum familia este celula de bază a societății, cetățeanul este celula de bază a scrutinurilor. Până la aceste alegeri, cetățeanul contează numai pentru impozitele Ministerului de Finanțe, atât. Acum, în preajma alegerilor parlamentare, același cetățean este bombardat cu promisiuni. Gabriel Leș ce promite sătmărenilor?

Gabriel Leș: Oamenii sunt sătui de promisiunile făcute la grămadă în campaniile electorale. Şi eu la fel. Astfel că singurul lucru pe care-l promit, cu mâna pe inimă, tuturor sătmărenilor este acela că voi continua să fiu cu adevărat în slujba lor. Sunt prea conştient de faptul că pot ajunge senator numai şi numai cu ajutorul lor, prin votul lor, şi n-am cum să uit asta tocmai pentru că voi avea mereu nevoie de sprijinul lor şi de permanenta comunicare cu ei pe mai departe.

Până la urmă care este mesajul lui Gabriel Leș pentru sătmăreni? Noi cu cine votăm?

Gabriel Leș: Eu îi rog direct pe sătmăreni să mă voteze pentru că vreau și pot să fac ceva concret pentru ei și pentru țara asta asta în care trăim. Sunt tatăl a trei copii, vreau să fac ceva pentru ca ei să aibă siguranța unui viitor mai bun, nu doar promisiunea unuia.