Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Scrisoare deschisă către conducerea Draxlmaier. Solidaritate cu angajații

Draxlmaier Satu Mare (20)Mahala – Comunitatea Muncitorilor Militanţi, un grup informal şi o platformă de organizare, a redactat o scrisoare de solidaritate cu angajaţii fabricii Draxlmaier. În această scrisoare se atrage atenţia conducerii fabricii sătmărene asupra aspectelor legale încălcate de angajator, iar cei care au redactat-o își exprimă solidaritatea necondiţionată cu angajaţii. Prin această scrisoare Mahala își propune să încurajeze angajaţii să intensifice lupta împotriva abuzurilor şi să descurajeze practicile ilegale ale angajatorilor.

În cele ce urmează redăm intregral această scrisoare deschisă:

”Aşa cum probabil aţi putut remarca, o parte dintre angajaţii companiei din punctul de lucru Satu Mare sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru. Cauza nemulţumirii lor este legată de hărţuirea morală exercitată de către conducereea fabricii şi de situaţia de şantaj ce a fost creată de obligativitatea orelor suplimentare. Vă reamintim că, conform codului muncii (Legea 53/2003), munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajaţilor şi angajatelor (art. 120, alin 2), iar munca forţată este interzisă, conform articolului 4 alin.1 (definiţia muncii forţate poate fi găsită la art. 4, alin. 2). Demnitatea în muncă, ce este încălcată şi prin hărţuiri morale repetate, este garantată de articolul 39, alin.1, litera E.

Pe această cale vă încurajăm energic să încetaţi comportamentele ce duc la lezarea demnităţii persoanelor care lucrează şi, de asemenea, să renunţaţi la forţarea angajaţilor să lucreze ore suplimentare. Pe această cale dorim să vă atragem atenţia asupra faptului că legislaţia muncii din România se aliniază la standardele create de Uniunea Europeană şi Carta Europeană a Drepturilor Omului. În plus, suntem siguri şi sigure că Draxlmaier ar respecta toate condiţiile legii în Germania, ţară de origine. Rezolvarea problemelor actuale ar avea un efect benefic asupra imaginii companiei în România şi ar reprezenta un caz de bune practici în rezolvarea conflictelor de muncă.

Nu în utlimul rând, vă anunțăm că muncitorii şi muncitoarele din MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți se solidarizează necondiționat cu salariații Draxlmaier aflați în situaţie de abuz, până la soluționarea favorabilă a problemelor de muncă.

Contăm pe promptitudinea dumneavoastră în rezolvarea problemelor cu angajaţii.

MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanţi”.

Mahala – Comunitatea Muncitorilor Militanţi, un grup informal şi o platformă de organizare, își propune să activeze pentru solidarizarea şi coagularea muncitorilor din economia formală şi informală (la negru), atât la nivel naţional cât şi internaţional şi își dorește să reaprindă dorinţa muncitorilor de a lupta pentru drepturile lor. De asemenea, își propune să scoatem angajaţii şi angajatele din pasivitatea indusă de birocraţie, de discursul sindicatelor şi, nu în ultimul rând, să elimine frica simţită faţă de angajator şi stat, frică menţinută prin starea de izolare faţă de colegii lor (mai multe puteţi găsi la www.comunitatea-mahala.ro).

3 comentarii

  1. Fara Cap Răspunde

    Sunteti “de mahala = care aparține mahalalei, specific mahalalei; (peiorativ) de rînd, vulgar, grosolan.
    Această cucoană, cu morala ei de mahala… trăiește înaintea ochilor noștri.
    GHEREA, ST. CR. II 200.
    Nu-i minune ca simțirea-i să se poată înșela,
    Să confunde-un crai de pică cu un crai de mahala.
    EMINESCU, O. I 162.”

    • Alex Lita Răspunde

      Termenul de mahala definea in secolul XIX realitatea pe care acum o defineste cuvantul cartier. Intre timp, i s-a dat conotatie peiorativa, doar pentru ca politica externa si valorile unei „elite” a societatii se indreptau spre vest – concret Franta. Astfel, locuitorii cartierelor marginase au fost denumiti, in continuare, mahalagii, insa in sens peiorativ, pentru ca refuzau valorile promovate in centrele culturale si pentru ca aveau modalitati de trai si valori proprii.

      Dorinta noastra este de a recupera termenul de mahala si de a reveni la sensul initial. Din experienta va spun ca nu si-a pierdut esenta in toate mediile si poate fi recuperat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.