PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Dezvăluirea unor medici: Tomograful din spital nu e bun, dă rezultate greşite

Mai mulţi medici din Satu Mare au făcut pentru ProtalSM, sub protecţia anonimatului, o dezvăluire foarte gravă, şi anume faptul că tomograful Spitalului Judeţean nu dă rezultate bune, probabil nu este bine reglat, astfel încât unele diagnostice sunt puse greşit. Ei au spus că nu de puţine ori CT-ul nu a fost clar, astfel că pacienţii au apelat la un alt CT.

“Tomograful de la spital nu e bun, dă artefacte, dă greşeli. Nu este un aparat care să dea rezultate bune. El nu îţi dă testul integral, este ceva după care să te ghidezi. Din păcate, doctorii treaba asta. Poate să apară hemoragie când nu e hemoragie. Poate să apară accident vascular când nu e accident vascular. Poate să apară tumoră când nu e tumoră. Poate să apară ceva şi să nu vadă. A ajuns un tomograf la un medic şi nu era bun, se vedea jumătate. Nu se poate pune un diagnostic bun după tomograful din Satu Mare. E nou, dar cred că nu e reglat, ceva are… Este un pericol, pot să moară oameni care pe baza unui diagnostic greşit pus de un doctor care ia rezultatul pe bune. În Oncologie este foarte importantă să ai o imagine corectă pentru un rezultat corect”, au spus medicii.

Ei au subliniat faptul că foarte mult depinde şi de citirea rezultatului. Astfel, în marile centre, există medici specializaţi doar pe anumite părţi ale corpului, nu sunt medici generalişti care să citească orice CT.

“La o clinică un medic citeşte capul, altul citeşte coloana, altul citeşte umărul, altul abdomenul, fiecare pe anumite segmente este specializat. Nu că ar fi proşti doctorii, dar nu pot să citească şi capul şi coloana şi abdomenul, că nu ai cum! E aşa de vast! Şi atunci poţi să greşeşti”, a explicat unul dintre medici.

“În cazul băiatului mort, să ştiţi: oricine merge cu lovituri, cu ameţeli, sau cu greaţă, se face în primul şi ritmul rând tomograful. Că e băut, că nu e băut, în primul rând se face tomograful! Şi tomograful trebuie să iasă bine. Dacă dă artefact, şi nu se vizualizează bine imaginea, nu poţi pune un diagnostic corect. Este un real pericol. Dacă ajungi în Urgenţă, ţi se pune un pericol greşit, poţi să mori!”, a mai subliniat medicii.