Ultima actualizare: azi, 21:05
Publicitate

Clinica oftalmologică Vitreum: Dezlipirea de retină

dezlipire de retina2
Dezlipirea de retină reprezintă detașarea membranei retiniene de peretele ocular.  În spatele retinei se creează un spațiu în care pătrunde un lichid, numit lichid subretinian, care va produce această  desprindere a retinei, în urma unei rupturi retiniene.

Acest lucru se poate produce spontan, sau poate avea anumiți factori favorizanți: miopia – în special miopia forte, unele degenerescențe și modificări retiniene periferice, un traumatism ocular, chiar minor, perforant sau neperforant.

Există și dezlipire de retină fără rupturi retiniene, numită dezlipire neregmatogenă, care apare în unele boli inflamatorii ale retinei sau vaselor retiniene și care, în general, nu necesită operație.

dezlipire de retina

Mai pot exista de asemenea modificări vitreoretiniene, cum e retinopatia diabetică proliferativă, care tracționând retina pot determina decolarea ei, producând dezlipirea de retină tracțională.

Dezlipirea de retină apărută în urma rupturii retiniene, de obicei este prevestită de senzația de fulgere sau ploaie de puncte.

Dezlipirea este la început localizată într-un cadran al ochiului, pacientul percepe situația ca și cum ar vedea printr-o perdea neagră care vine dintr-o parte după care se extinde treptat pe toată retina, urmând ca pacientul să nu mai vadă deloc.

În cazul dezlipirei de retină apar următoarele simptome:

  • Vederea unor flash-uri luminoase într-o parte a câmpului vizual
  • Vederea unor puncte negre, musculițe,
  • Apariția în câmpul vizual de obiecte plutitoare (fotopsii)
  • Distorsionarea obiectelor (metamorfopsii)
  • Scăderea acuității vizuale (vedere încețoșată)
  • Scădere bruscă a vederii

Este considerată o urgență oftalmologică, deoarece zona dezlipită, mai ales dacă e situată în partea superioară a ochiului, poate evolua extrem de repede și produce dezlipirea de retină totală, cu pierderea zonei centrale, a maculei care este este responsabilă de acuitatea vizuală. În cazul în care retina este dezlipită și nu este operată la timp, se produc modificări fibroase ale vitrosului, care favorizează la rândul lor decolarea retinei, datorită procesului de tracțiune pe care îl exercită asupra acesteia, astfel încât, de la o ruptură retiniană cu o decolare parțială/localizată se poate ajunge la o dezlipire totală. De aceea, dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică!

Operaţia se numeste Vitrectomie și este o intervenție de durată, însoțită și de aplicații Laser, precum și de injectarea în interiorul ochiului a unor substanțe sau gaze, care ajută la lipirea retinei de peretele scleral.

Pneumopexia – este o metodă de tratament a dezlipirilor de retina, minim invazivă, cu timp scurt de execuție, care presupune injectarea unei mici cantități de gaz în ochi, urmat de tratament laser și menținerea de către pacient a unei anumite poziții. Această tehnică se poate efectua în cazurile de dezlipire de retină recente.

Există și forme de dezlipire de retină, de obicei mici, incipiente, care nu necesită intervenție chirurgicală, ci doar blocarea ei prin tratament laser.

Factorii de risc în acest caz sunt:

  •  Diabetul zaharat cu retinopatie diabetică proliferativă
  •  Tumori cu dezvoltare intraoculară
  •  Traumatisme ale polului posterior ocular

Dezlipirea de retină este o afecțiune oftalmologică gravă deoarece nedepistată și netratată la timp duce la orbire.

Dr. Levai Lehar

Clinica Oftalmologică VITREUM

str. Ady Endre nr. 11 – Satu Mare