Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Este oficial. Mașinile parcate aiurea pot fi ridicate

ridicare-masiniEste oficial. Mașinile parcate aiurea vor putea fi ridicate de autorități. În data de 15 Decembrie 2016 a fost adoptatată Hotărârea Guvernului cu numărul 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.  Una dintre cele mai importante modificări care au fost aduse Codului Rutier o reprezinta ridicarea autovehiculelor. Astfel, pentru o clipa de neatenție, dacă conducătorii auto vor parca în zone în care este interzisă staționarea sau oprirea, vor rămâne fără autovehicule.

În Romania anului 2017 cauzele producerii celor mai grave evenimente rutiere sunt reprezentate de neacordarea de prioritate, viteza excesivă și consumul de alcool la volan. Astfel, deși au fost aduse noi modificări legislației rutiere, nici una din acestea nu se referă la principalele cauze generatoare de accidente pe drumurile publice. Se pare că scopul noului act normativ nu este de a scădea numărul victimelor pe drumurile naționale și europene, ci mai degrabă să aducă mai mulți bani la bugetul local.

Ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în următoarele situaţii:

a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a stationării;

c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;

d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

e) în pante și în rampe;

f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioada decât cea permisa, sau indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează, pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.

Nu dispune ridicarea vehiculului aparţinând următoarelor instituţii, atunci când desfăşoară o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă: autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminaliști din Ministerul Public, precum și cele aparținând Departamentului National Anticorupție.

Poate unul dintre cele mai controversate articole din acest HG îl reprezinta Art.2031 alin(3) potrivit căruia : Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

17 comentarii

  1. cristi35 Răspunde

    parca vad ca doar masinile ieftine vor fi ridicate ca noah…Mertanul, Audi-ul, BMW-ul ii al lui ala si al lui ala so noah..hai ca nu-l ridicam ca noah..

  2. Indiferent Răspunde

    Nici nu au cu ce sa ridice :)) este o masina parcata pe sanatatii unde este interzis din noiembrie si au lipit o foaie pe el :))

  3. SIC Răspunde

    Urgent lege și ordine!!!

  4. mirela Răspunde

    TOATE le-a rezolvat primarul asta de doi lei… asta e problema cea mai ramas 🙂

    • Norick Răspunde

      Defapt nici nu a avut ce face. Primarul tau le-a lasat TOTUL bec si luna… 🙂 😉 🙂

  5. Stef Răspunde

    Faceti ordine !!!! Situatia e grava. Scoateti masinile care sant de vanzare in parcarea de la Kaufland. Cat o sa fie amenda??

  6. cârcotaş Răspunde

    Bine şi drept le zice dl. Strâmb pe Facebook.Legi incidentale la cele trei cauze amintite nu se dau pt. că şi parlamentarilor le place să le încalce.

  7. mirela Răspunde

    Norick dragule a meu nu e niciun primar :), iarta-ma ca am observat ca AL TAU primar chiar nu face NIMIC 🙂

    • matroz Răspunde

      @norik:stai mereuas fiule,ca nici alții nu au dat in boala făcând ceva pentru oraș!Isi mai amintește cineva de o sentința executorie ce interzicea ridicarea autoturismelor de pe strada?Au reinventat-o tehnocrații cu sediul in Brussel,cu atâta dragoste fata de romani si unguri—norik,atenție–încât te doare capul!Spunea un mare gânditor din satmar,cu sediul in Balta Blonda,sa renunțam la mașini.Saracu el ar veni din Cuta la serviciu in Satu lui GABOR cu tramvaiul.Sa-i obligam pe primari,ca-i a lui Ion sau Janoș sa facă ce solicita comunitatea.Ca doar nu face din banii de bișniță a marelui gânditor UNU!

    • Norick Răspunde

      @Mirela : ai dat in bara , dar te-am iertat… 😛 🙂

  8. Norick Răspunde

    @matroz : eu imi deschid ochii si urechile tot timpul , asa ca nu am nevoie de explicatii suplimentare referitor la care primar ce a facut pentru comunitatea noastra. Avem foarte mult de recuperat – se masoara in ani grei… 😛 😀 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.