PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Planurile comuniștilor în locul mega mall NEPI: piscină, patinoar, cinema, centru de tineret

Comuniștii au avut planuri foarte serioase pentru locul în care NEPI va urma să construiască un mega-mall în municipiul Satu Mare. 

PortalSM a intrat în posesia unor planuri făcute prin 1985 potrivit cărora zona ar fi urmat să se transforme radical. Astfel, în zona cuprinsă acum între Sarmex și Podul Golescu ar fi urmat să se construiască o piscină, un patinoar, un centru pentru tineret, o bibliotecă, un cinematograf, chiar și un hotel. 

De asemenea, se mai avea în vedere construirea unei Universități Populare, a unui centru de locuințe pentru artiști, a unei piețe, a unui magazin alimentar dar și a unui minicartier de locuințe. Tot acolo, planurile comuniștilor mai prevedeau un teatru în aer liber și un centru de înfrumusețare cu saună, frizerie și coafură. 

Și mai interesant, era prevăzută și o pasarelă pietonală peste râul Someș care ar fi urmat să unească această zonă rezidențială cu Centrul Nou, în zona intrării pe platoul din spatele actualei Case de Cultură. 

După mai bine de 30 de ani de la întocmirea acestor planuri, din ele se mai păstrează doar pasarela pietonală de peste râul Someș. În locul piscinei, a patinoarului, a centrului pentru tineret, a cinematografului sau a hotelului acum va fi o biserică uriașă, un supermarket și un mall.