Ultima actualizare: azi, 13:29
Naţionale

Gazele s-ar putea scumpi cu 10% de la 1 aprilie

Pretul gazelor ar putea creste cu pana la 10% de la 1 aprilie, dupa ce va fi liberalizat pretul gazelor de productie interna, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de pret de la 1 aprilie. Vom avea si procesul de finalizare a pietei reglementate pentru gaze naturale si exista posibilitatea ca in acest sector sa avem o ajustare in sensul cresterii preturilor, dar nu consideram ca ar putea sa fie de 10%. Consideram tot la nivelul catorva procente, pana in 10%, credem ca nu asa de mult“, a spus Havrilet.

Aceasta in contexul in care, in urma cu doua zile, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat, ca pretul gazelor pentru populatie s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie.

Potrivit lui Havrilet, scumpirea va veni ca urmare a faptului ca pretul gazelor de productie interna, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preturile pietei, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara urmatoare.

Havrilet a mai spus ca populatia nu va resimti foarte mult aceasta scumpire, intrucat, in perioada verii, consumul de gaze este scazut.

Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald si consumul va fi foarte scazut pana in luna noiembrie. Practic, va fi o perioada de 6-7 luni cand vom avea timp sa vedem care este cosul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un cos de consum, cu gaze de productie interna, gaze din depozite in timpul iernii si gaze de import. Daca vom structura cosul astfel incat sa avem cel mai mic pret, acest lucru va fi in favoarea consumatorului casnic“, a adaugat presedintele ANRE.

Practic, populatia va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de provenienta a acestora.

Potrivit sefului E.ON Romania, Frank Hajdinjak, ANRE ar trebui sa intervina pentru a stabili un mecanism de crestere graduala.

In sectorul gazelor, vom inregistra probleme majore de la 1 aprilie. Daca nu se va face nimic, presiunea pe pretul platit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de cresteri de doua cifre pentru consumatorii finali, daca ANRE nu ia masuri“, a spus Hajdinjak.

In opinia sa, cea mai buna metoda este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un cos de energie 100% reglementat, componenta de piata libera (CPC) a crescut gradual si va ajunge la 100% la finele acestui an.

Si la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar insemna ca ar fi o componenta reglementata, unde pretul de productie interna ar putea incepe de la 60 de lei pe MWh, si o componenta de piata libera, cum a fost pe piata de electricitate”, a sustinut Hajdinjak.

Potrivit acestuia, o alta varianta ar fi ca ANRE sa vina cu un nou calendar de liberalizare, insa acest lucru ar insemna sa se inceapa de la pretul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, ceea ce ar insemna automat ca ANRE sa declare o crestere de pret.

Pentru a proteja clientii, Guvernul trebuie sa intervina de la 1 aprilie, pentru ca este clar ca vor incepe probleme“, a precizat Hajdinjak.

Sursa: ziare.com

2 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Asta e o inselaciune marca PSD. In campanie nbu ne-a vorvbit ca ne vor creste tarifele la energie si nici ca isi propun sa salveze penalii. Rusine PSD!!!!!!!!

    • matroz Răspunde

      @satmarean:cu mana pe inima ,ati votat PSD-ul?In rest cred ca va faceti mana pe portal pentru altceva!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.