Asociația Grup de Acțiune pentru Pescuit Satu Mare (FLAG Satu Mare) a semnat, în 24 martie, contractul de finanțare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Autoritatea de Management pentru POPAM 2014-2020, pentru implementarea proiectului ”Strategia de dezvoltare locală integrată a zonei de pescuit și acvacultură Someș-Tur-Crasna-Ier, județul Satu Mare”.
Valoarea totală alocată implementării SDL este de 12.747.063,85 lei, din care 8.912.753,85 lei reprezintă valoarea alocată implementării proiectelor din POPAM (inclusiv costurile de funcționare și animare) și 3.834.310,00 lei reprezintă cofinanțarea beneficiarilor în cadrul măsurilor din strategie.
FLAG Satu Mare este un grup de acţiune locală pentru pescuit cu personalitate juridică care a depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o strategie de dezvoltare locală integrată a zonei de pescuit şi acvacultură Someș-Tur-Crasna-Ier, tocmai pentru că Sectorul pescăresc de la nivelul teritoriului FLAG Satu Mare are un potențial bun dispunând de un total de 12 unități de acvacultură, cu un nivel semnificativ de ocupare a forței de muncă în domeniul agriculturii, pescuitului și acvaculturii.
Strategia a fost astfel concepută pentru a dezvolta și diversifica activitățile economice și crearea de noi oportunități, pentru a dezvolta turismul în corelație cu resursele naturale existente, pentru a valorifica potențialul de acvacultură, educația și reconversia profesională. Teritoriul FLAG Satu Mare se află pe cursul Someșului și a apelor curgătoare Someș, Tur, Crasna și Ier, pescuitul reprezentând o activitate economică în zonă.
Astfel, oportunitatea oferită de Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime oferă șansa piscicultorilor și acvacultorilor sătmăreni din teritoriul FLAG Satu Mare de a dezvolta sectorul pescăresc. Teritoriul FLAG Satu Mare cuprinde 3 oraşe şi 27 de comune. Acestea sunt:
Municipiu: Carei; Oraşe: Livada, Ardud; Comune: Dorolţ, Odoreu, Turulung, Vetiş, Tiream, Căuaş, Santău, Viile Satu Mare, Păuleşti, Botiz, Agriş, Micula, Lazuri, Doba, Moftin, Căpleni, Cămin, Foieni, Ciumeşti, Pişcolt, Petreşti, Andrid, Pir, Săuca, Cehal, Săcăşeni, Sălacea (BH).
Rezultatele urmărite de viziune sunt: crearea a peste 26 locuri de muncă, implementarea cu succes a 18 proiecte de investiții sau de dezvoltare și atragerea de investiții private de peste 860.000 Euro, suplimentar finanțării alocate de 2 mil. euro