Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Siguranţa pe internet în atenţia părinţilor şi elevilor

Peste 400 de persoane au fost informate despre siguranţa pe internet în cele două zile dedicate acestei teme din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii la Satu Mare.

Importanţa pe care internetul o are azi în viaţa oricărui adult sau copil este evidentă. Din păcate, constatăm că adeseori copiii primesc dreptul de a utiliza internetul înainte de a fi învăţaţi despre pericolele ascunse ale acestuia şi regulile minime de protecţie pe care trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime ale diverselor infracţiuni. De la pornografie infantilă, la trafic de persoane, de la hărţuire la instigare la ură şi discriminare, infracţiunile din mediul online pot fi dintre cele mai grave. Acesta este şi motivul pentru care poliţiştii şi-au îndreptat atenţia în zilele de 4 şi 5 aprilie, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii asupra siguranţei pe internet, organizând o serie de sesiuni informative pentru elevi, dar şi pentru părinţi.

Astfel, marţi, 4 aprilie 2017, la Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu din Satu Mare peste 100 de elevi şi cadre didactice au participat la cele două întâlniri având ca subiect traficul de persoane şi modalităţile de racolare pe internet. Din partea poliţiei sătmărene au participat subcomisar Hrihorişan Felicia şi inspector principal Chiorean Liviana, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii,  iar invitată specială a fost doamna Simona Dejeu, din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Oradea. Elevii au purtat discuţii cu specialiştii despre formele de trafic, metodele utilizate de racolatori, aflând cu acest prilej că numărul minorilor racolaţi este în creştere, motivul principal al exploatării fiind prostituţia forţată.

Filmul documentar prezentat în cadrul întâlnirii Nefarious i-a marcat profund pe participanţi, constituind un bun exemplu despre cum dorinţe normale ale tinerilor, cum sunt aceea de a avea un loc de muncă bine plătit, te pot conduce în postura de victimă a traficului de persoane, mai cu seamă atunci când ofertele mult prea tentante vin din partea unor persoane fizice şi nu a unor agenţii serioase.

Părinţilor le-au fost dedicate de către poliţişti mai multe întâlniri prin care au fost învăţaţi să-şi monitorizeze copiii în activitatea lor pe internet şi să-i protejeze de anumite pericole. Peste 130 de părinţi din 5 şcoli gimnaziale şi-au făcut timp pentru a învăţa cum să-şi protejeze copiii în viaţa virtuală.

Astfel, miercuri, 5 aprilie 2017, la Mădăras au fost organizate 3 întâlniri, dintre care una cu părinţii, una cu elevii din ciclul gimnazial şi una cu şcolarii. Peste 200 de persoane au participat la aceste activităţi susţinute de poliţişti din cadrul IPJ şi de şeful Poliţiei Oraşului Ardud, comisar şef Variu Viorel.

Întâlniri cu părinţii au fost organizate şi în  Satu Mare, marţi, 4 aprilie, la Şcoala Gimnazială Octavian Goga, respectiv miercuri, 5 aprilie, la Şcoala Gimnazială Mircea Eliade. Invitată specială la aceste activităţi a fost doamna prof. dr. Simona Macarie, consilier şcolar şi formator în siguranţa pe internet.

Activităţile dedicate siguranţei pe internet au fost foarte apreciate de participanţi, atât elevii cât şi părinţi şi cadrele didactice, considerând subiectul ca fiind unul de actualitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.