Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Proiect european derulat ADI Satu Mare. Protecția patrimoniului natural și cultural

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul ADI Satu Mare organizează, în perioada 16-17 Mai 2017, prima întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage. De asemenea, tot în această perioadă a fost organizată și cea de a doua întâlnire a grupului de coordonare al proiectului format din managerii de proiect din partea fiecărui partener.

Astăzi, la sediul Filialei Satu Mare a Universității de Vest Vasile Goldiș a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate obiectivele acestui proiect. La eveniment au fost prezenți Pataki Csaba – Președintele Consiliului Județean Satu Mare și Președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, Nicoleta Lașan – director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, Xoan Vázquez Mao, Secretar General al Eixo Atlantico – Partener Lider în cadrul proiectului, dar și ceilalți oameni implicați în proiect.

Președintele Pataki Csaba a arătat că acest proiect este unul ambițios și că pot fi implementate și altele de acest gen.

”Este un proiect ambițios. În Satu Mare au fost salvate o serie de obiective desebite aici mă refer la Cetatea din Ardud, Castelul din Carei, Centrul din Grădina Romei sau Casa Meșteșugarilor. De asemeena, județul Satu Mare are și trei zone protejate Natura 2000. Prin acest proiect care începe la Satu Mare și care durează ani de zile se va lega o rețea de astfel de proiecte, și cu experiența musafirilor noștri de astăzi vom putea genera și alte proiecte pe acest segment. Opinia publică va fi informată despre derularea acestui proiect”, a precizat Pataki.

În continuare, Nicoleta Lașan a prezentat proiectul în sine și principalele sale obiective. Proiectul EPICAH își propune să îmbunătățească instrumentele de politică privind protecția transfrontalieră a patrimoniului natural și cultural, și dezvoltarea, prin schimbul de experiență și de bune practici între parteneri cu o vastă experienţă în dezvoltarea de strategii, de proiecte și acțiuni în acest domeniu pe baza proceselor de cooperare transfrontalieră.

Prin intermediul acestui  proiect, factorii de decizie responsabili de protejarea și promovarea patrimoniul natural și cultural din Județul Satu Mare vor avea posibilitatea de a participa la schimburi de experiență în domeniul conservări, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural și cultural dar și de a învăța noi metode de abordare a procesului de gestionare mai eficientă a patrimoniului natural și cultural transfrontalier.

De asemenea, Xoan Vázquez Mao a vorbit despre importanța acestui proiect în zona de frontieră.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe și are un buget total de 1.707.360 EUR din care 1.451.256 EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o perioadă de implementare de 5 ani.

Un comentariu

  1. Marcel de la ANL Răspunde

    la ce salarii marete au angajati de la asociatia aceasta ar trebui sa fie in judet doar lapte si miere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.