O boală periculoasă bate la ușile județului, astfel că autoritățile sătmărene sunt puse pe jar. Pesta Porcină Africană se apropie tot mai mult de Sătmar.
Astfel, astăzi, de la ora 09,45, la sediul Instituţiei Prefectului au fost convocaţi membrii Centrului Local de Combaterea Bolilor-Unitatea Locală de Decizie, preşedintele unităţii fiind prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip. În cadrul şedinţei a fost adoptată decizia privind măsurile necesare pentru prevenirea apariției „Pestei Porcine Africane” pe teritoriul județului Satu Mare.
Având în vedere riscul iminent de pătrundere în judeţul Satu Mare prin confirmarea Pestei Porcine Africane în Ucraina, în apropierea graniței cu județul Satu Mare, se stabilesc următoarele măsuri de prevenire a apariției pestei porcine africane :
a) Unitatea Locală de Sprijin din cadrul CLCB – Primării :
– Actualizarea listei cu personalul (15-25 persoane) nominalizat pentru intervenția în teren în caz de boli majore ; stocurile de materiale, echipamente și utilaje necesare intervenției în teren în caz de boli majore.
– Informări cu privire la menținerea porcilor în incinta curţilor și limitarea circulației acestora în afara localităților, fără documente sanitar-veterinare și asupra interdicției de achiziționare/comercializare de animale, produse alimentare de origine animală (carne , șuncă , cârnați, etc) din Ucraina.
b) Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare :
– Intensificarea verificărilor pe granița cu Ucraina pentru controlul efectuat asupra importurilor de alimente de origine animală, a alimentelor din bagajele călătorilor .
– Informări dacă cu ocazia patrulărilor s-au semnalat cazuri de animale bolnave sau cadavre de porci mistreți sau domestici.
c) Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare :
– Intensificarea verificărilor în trafic cu privire la circulația animalelor și a produselor de origine animală pe drumurile din apropierea graniței cu Ucraina.
În caz de suspiciune sau confirmare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Satu Mare se vor aplica prevederile HG 830 din 9 Noiembrie 2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere , prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.
Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct intre animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu laturi care contin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate.
In momentul de fata nu exista nici vaccin, nici tratament pentru infectiile cu pesta porcina africana. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si controlul potrivit a posibilelor focare de infectie – raportare, carantina stricta, eradicarea animalelor susceptibile.